1884 Vedtægt for Manø Digelag

Skift til: navigering, søgning
§ 1.

I henhold til § 8 i lov om diger af 10. april 1874 dannes et digelag for det dige, der i henhold til landvæsenskommissions kendelse af 25. november 1880 agtes opført tværs over øen Manø østen om den i 1876 udskiftede 'Grønning' og som slutter sig mod nord og syd til det nordlige og sydlige fald af den vesten om byen gående klitrække.

Medlem af digelaget er enhver, der ejer jord som beskyttes af diget, altså beliggende mellem selve diget på den ene side og de såkaldte ’Bjergskifter’, der ikke medregnes under digelaget, på den anden side.

Digelagets navn er 'Manø Digelag'.

§ 2.

Digelagets bestyrelse består af 3 af deltagerne af deres egen midte valgte mænd. De vælges for 3 år ad gangen, således at 1 medlem af bestyrelsen tiltræder til hvert års mortensdag det første og det andet år, i mangel af mindelig overenskomst efter lodtrækning.

Det første valg foretagen snarest muligt efter at denne vedtægt er trådt i kraft. Det ledes af Manø Kommunes sogneråd, som foranstalter tiden og stedet for valget bekendtgjort ved kirkestævne 8 dage forud.

De fremtidige valg bliver at foretagegrandestævne hvert års mortensdag, eller når denne indtræffer på en søndag, den påfølgende søgnedag. Valget ledes af den fungerende digebestyrelse.

§ 3.

Stemmeberettiget ved valget er ethvert medlem af digelaget, mand eller kvinde, dog udøves valgretten for umyndige af deres værger. Fraværende kunne lade stemme for sig ved skriftlig fuldmagt.

Valget afgøres efter simpel stemmeflerhed. Har flere lige mange stemmer, gør lodtrækning udslaget.

EnhverManø bosiddende mand, der er medlem af digelaget og er i en alder af 25-64 år er i almindelighed pligtig til at modtage det på ham falden valg, dog kan han når han i 3 år har været medlem af bestyrelsen, forlange sig fritaget for en lige så lang tid. Undslår nogen sig for at modtage valg, afgør amtsrådet, om hans grunde herfor kunne antages for gyldige. Fritages den valgte, bliver nyt valg snarest mulig at foretage, efter at tiden og stedet for valget 8 dage forud er bekendtgjort ved kirkestævne.

§ 4.

Så snart bestyrelsens medlemmer er valgte, træder de sammen for at afgøre, hvem der skal fungere som formand, og hvorledes forretningerne i det hele taget skulle varetages. Indtil en formand er valgt, fungerer i denne egenskab det bestyrelsesmedlem, der er ældst. bestyrelsen samles så ofte som formanden eller de to andre medlemmer anser det fornødent.

Formanden besørger alle bestyrelsens skriftlige arbejder, såsom protokol- og regnskabsføring, korrespondance mv. Han berammer alle møder, leder forhandlingerne, besørger enten selv eller ved andre bestyrelsens beslutninger udførte og opbevarer digelagets arkiv og ejendele mv.

§ 5.

Bestyrelsen har med de af digeloven af 10. april 1874 og disses vedtægter følgende indskrænkninger, besluttende og udøvende myndighed i alle digelagets anliggender. Den er ulønnet, men er derfor under almindelige forhold heller ikke pligtig til at varetage den mere specielle og stadige ledelse af arbejderne på digerne, hvorimod den kan antage andre hertil eller selv påtage sig tilsynet mod et vederlag, som i tilfælde af indsigelser, bestemmes af amtsrådet.

§ 6.

Det påligger bestyrelsen at drage omsorg for digets opførelse med tilhørende sluser mv., iværksættes snarest muligt, ligesom den, når diget er opført, har at påse, at diget og sluserne til enhver tid holdes i forsvarlig god stand, og når nogen skade sker eller nogen brist forefindes, da uopholdelig at lade de fornødne istandsættelser eller vedligeholdelsesarbejder foretage.

For digets forsvarlige opførelse og dets vedligeholdelse er bestyrelsens medlemmer en for alle og alle for en ansvarlige.

§ 7.

De nødvendige digearbejder bliver i reglen at bortlicitere, dog står det til digebestyrelsen at bortakkordere arbejderne, såvel når der ikke ved licitation opnås antagelige tilbud, som uden foregående licitation, når afholdelsen af en sådan ikke skønnes hensigtsmæssig.

Sker der skadedigerne, der ikke kræver hurtig udbedring, kunne brugerne af de til digelaget hørende ejendomme i fornødent fald af digelagets bestyrelse tilsiges til mod betaling at forrette kørslen og arbejde hertil.

For fordelingen af kørslerne og arbejdet, vederlaget for samme mv. forretter bestyrelsen et regulativ, som indsendes til amtsrådets stadfæstelse jf. lovens § 11.

§ 8.

Til dækning af anlægsomkostningerne samt til senere forefaldende ekstraordinære udgifter kan digebestyrelsen, når amtsrådet dertil meddeler sit samtykke, på digelagets vegne optage de fornødne lån.

I øvrigt bliver digelagets udgifter, dog med undtagelse af anlægsomkostningerne, forskudsvis at udrede af amtsrepartitionsfonden (digelovens § 11, 1. stykke). Disse forskud rekvireres af bestyrelsens formand med så vidt mulig detaljeret opgivende af, hvortil de udkræves, og anvises til udbetaling af fonden mod hans kvittering.

§ 9.

Selve diget og den diget tilhørende jordstrimmel inden og udenfor samme, udlejes af bestyrelsen til slet eller til fåregræsning til fordel for digekassen, men det er en selvfølge, at det nøje må påses, at navnlig den ydre digestrækning ikke bruges på sådan måde, at den optrædes eller på nogen som helst anden måde lider skade.

§ 10.

Inden hver mortensdag har bestyrelsen at aflægge behørigt dokumenteret regnskab for digelagets indtægter og udgifter, ledsaget af en fortegnelse af de bidrag, som til afholdelsen af de kommende års afdrag og renter af anlægskapitalen og til dækning af de i det forløbne år af amtsrepartitionsfonden ydede forskud i overensstemmelse med landvæsenskommissionens kendelse af 25. nov. 1880 ville være at afkræve hver enkelt af ejerne af de til digelaget hørende ejendomme.

Regnskabsåret regnes for hvert år 1. november til det følgende års 31. oktober.

Regnskabet, der underskrives af samtlige medlemmer af bestyrelsen, og for hvis rigtighed de alle er ansvarlige, afgives til formanden for Manø Kommunes sogneråd, der efter forudgået bekendtgørelse til kirkestævne foranstalter det fremlagt i 8 dage til almindeligt eftersyn for deltagerne i digelaget.

Inden 14 dage efter at fremlæggelsen har fundet sted, kunne de der måtte have nogen indsigelse at gøre imod regnskabet eller den foretagne fordeling af deltagernes bidrag, fremsætte sådanne for sognerådets formand.

Regnskabet med de i anledning af samme fremkomne indsigelser, vil derpå være at gennemgå af 2 af sognerådet blandt deltagerne i digelaget valgte revisorer, og derefter med de af revisorerne gjorte bemærkninger og digebestyrelsens besvarelse af samme inden udgangen af december måned, gennem sognerådet bliver at indsende til amtsrådets endelige afgørelse og decision.

§ 11.

Til brug for digebestyrelsen anskaffes en forhandlingsprotokol og en kassebog, hvilke forinden de tages i brug bliver at indsende til stiftsamtet for at … med samme autorisation. Nærmere regler for bestyrelsens bogføring og regnskabsvæsen kunne meddeles af amtsrådet.

§ 12.

Amtsrådet har med de indskrænkninger, som omhandles i loven af 10. april 1874, den øverste myndighed i alle digelagets anliggender. Det kan lade foretage eftersyn på stedet, samt påbyde, hvad der skal foretages og udgifterne herved udredes af digelaget modregnes til den eller dem, som enten ved overgreb, forsømmelighed eller ved ubeføjet klage har foranlediget digesynet.

§ 13.

Ved udstykningen og omdelingen af de til digelaget hørende ejendomme har digebestyrelsen at bestemme hvilken del af digelagets udgifter, der skal falde på hver parcel, og derom underrette vedkommende ejere, der inden 4 uger kunne indanke den trufne fordeling for en landvæsenskommission, som da afgør sagen.

Når det er endelig bestemt, hvilken del af digelagets udgifter, der skal påfalde (?) de enkelte parceller, har digebestyrelsen at underrette alle vedkommende herom.

Om enhver foretagen forandring i fortegnelsen over de til digelaget hørende ejendomme har digebestyrelsen uopholdelig at meddele amtsrådet underretning (digelovens § 10).

§ 14.

Denne vedtægt, hvoraf enhver deltager i digelaget på dettes bekostning meddeler et eksemplar, træder i kraft, ved dens tinglæsning, og kan kun forandres under iagttagelse af de i så henseende ved lovens § 9 givne forskrifter.

I øvrigt bliver lovens bestemmelser selvfølgelig at iagttage.

Således vedtaget af Ribe Amtsråd. Ribe Stiftsamt d. 31. juli 1885. På amtsrådets vegne.

H. Finsen formand


Fortegnelse
[redigér]

(Hus №, gammelt hartkorn ved udskiftning 1878, lodsejernes navne, nyt hartkorns №, nyt hartkorn, jord indenfor det påtænkte dige udskiftet i 1870 og 1878)

  1. Jørgen Klausens enke
  2. Peder Hansen Pedersen
  3. Hans Johansen
  4. Hans Christensen Nielsen
  5. Jes Hansen Jessen
  6. Anders M. Jørgensens enke
  7. Mikkel P. Mikkelsen
  8. Niels Hjort
  9. Ove Hansen Jørgensen
  10. Laust H. Bondesen
  11. Kristian Bonde Jefsen
  12. Kornelius J. Hansens enke
  13. Andreas Johansen
  14. Knud Hansen
  15. Maren Jørgensdatter
  16. Niels Thomsen
  17. Hans Christian Hansen
  18. Kristian H. Fodsen (?)
  19. Niels Andersen Nielsen
  20. Mette Hansdatter
  21. Jens Knudsen Hansen
  22. Jep Svend Jefsen
  23. H. K. K. Hansen
  24. Karen Hansen
  25. Niels Knudsen Nielsen
  26. Anders Bonde Hansen
  27. Hans Grejsen Jørgensen
  28. Præstegården
  29. Karen Pedersdatter
  30. Mads Nielsen Lassens enke
  31. Jens Mikkelsens enke
  32. Jørgen Bonde Pedersen
  33. Steffen Peder Christensen
  34. Karen Jefsdatter
  35. Hans Clavsens enke
  36. Jesper Pedersens enke
  37. Berthel Lavesen …
  38. Hans Lavesen Nielsen
  39. Peder Kr. Hansen
  40. Hans Jensen Jefsen
  41. Niels Klausens enke
  42. Søren Grejsen Nissen
  43. Mikkel Bondesens enke
  44. Laus Klausen
  45. Bejer J. Lindberg
  46. Niels Hjort
  47. Johannes With
  48. Mikkel Jepsen
  49. Bonde Nielsen Hansen
  50. Knud Nielsen
  51. Niels Mikkelsen
  52. Niels Kr. Hermansen
  53. Jørgen J. Jørgensen
  54. Landfogedembedet
  55. Degneembedet


Mærk
[redigér]
  1. Det gamle hartkornMandø regnes efter fjerdingkar og får, der går 5 får på 1 fjerdingkar.
  2. Hus № er tillige jordernes udskiftnings № efter udskiftningskortet fra 1878.
  3. Under de anførte fladefang er ikke medregnet noget af Bjergskifterne, men kun de indenfor disse og vejen langs med samme liggende jorder.
    Veje og anden offentlig brug udlagt jord er heller ikke medregnet.
  4. Siden 1878 er 2 nye bygninger opførte på jord hørende til Bjergskifterne, nemlig den ny præstegård og jordemoderboligen, samt en ny bygning på byggestedet til hus № 6.

Ribe d. 20. aug. 1884.

G. K. Styrup landinspektør

Noter[redigér]

№ 22-304. Album