Ernst A. Lehmann

Skift til: navigering, søgning

Ernst August Lehmann (12. maj 1886 Ludwigshafen am Rhein ved Mannheim – 7. maj 1937 Lakewood, New Jersey) var under 1. verdenskrig kommandant for den tyske hærs luftskibe LZ 17, Z XII, LZ 90, LZ 98 og LZ 120. [1] I mellemkrigstiden var han direktør for Goodyear-Zeppelin Corporation og Deutsche Zeppelin-Reederei, men blev dødelig forbrændt ved Hindenburg-katastrofen.

Ungdom[redigér]

Ernst A. Lehmann var søn af BASF-kemikeren Ludwig Lehmann. I hjembyen kom han i gymnasiet og gik i klasse med filosoffen Ernst Bloch. Fra 1906-1912 studerede han skibsbygning og skibsmotorbygning ved Technische Hochschule Berlin-Charlottenburg og blev derpå marinebyggeleder på Kaiserliche Werft Kiel.

Luftskibskommandant[redigér]

I 1913 uddannedes han af Hugo Eckener som luftskibsfører og ansattes samme år af DELAG som kommandant for LZ 17 Sachsen.

Deutsches Heer[redigér]

Ved udbruddet af 1. verdenskrig blev LZ 17 Sachsen overtaget af Deutsches Heer og af Luftschiffbau Zeppelin i Potsdam ombygget (forlænget) til krigsbrug, hvorefter det stationeredes i Køln. Oberleutnant zur See Lehmann foretog med det ombyggede luftskib natten til 2. september 1914 bombardement af Antwerpen og vistnok igen 2. oktober og fratrådte i december 1914. [2] [3]

Som kommandant for Z XII i perioden januar til oktober 1915, må Lehmann i sommeren 1915 have udført bombardement af jernbanen mellem Petrograd og Warszawa. Efter Lehmanns forslag installeredes en udkigskurv, som kunne hænge i en 300 meter line under luftskibet. [4]

Desuden fløj han under 1. verdenskrig følgende luftskibe:

Goodyear-Zeppelin Corporation[redigér]

Efter krigens afslutning gjorde Lehmann i 1919 forberedelser til transatlantisk flyvning med luftskib L 72 Dixmude og foretog 9. juli 1920 en testtur inden luftskibet i stedet udleveredes til Frankrig. [7]

I 1920 var han 6 måneder i Sverige for at forhandle om oprettelsen af kommerciel ruteflyvning mellem Sverige og Middelhavet, med stop i Friedrichshafen, men ruten realiseredes ikke.

I 1921 var han 4 måneder i USA for at forberede en planlagt New York-Chicago luftskibsrute. I 1922 forhandlede han med England og USA om oprettelse af transatlantisk ruteflyvning. I 1923 blev han vicepræsident og chef for produktionen i det da oprettede Goodyear Zeppelin Corporation, som ejedes med ⅓ af Luftschiffbau Zeppelin. Han deltog i oktober 1924 som næstkommanderende under Eckener ved USS Los Angeles (ZR-3)'s overførsel til USA.

DELAG og Deutsche Zeppelin-Reederei[redigér]

Fra 1928 fløj han over 100 flyvninger med LZ 127 Graf Zeppelin, først for DELAG i samarbejde med Hamburg-Amerika Linien og efter 22. marts 1935, for det da grundlagte Deutsche Zeppelin-Reederei, som han blev direktør (forretningsfører) for. Deutsche Zeppelin-Reederei indkøbte samme år LZ 129 Hindenburg.

Død ved Hindenburg-katastrofen[redigér]

Ombord på LZ 129 Hindenburg var Lehmann observatør hos kommandant Max Prüß, da luftskibet eksploderede 6. maj 1937 ved ankomsten til Lakehurst, New Jersey. Han reddede sig ud af luftskibet med alvorlige brandsår på ryggen og døde dagen efter på Paul Kimball Hospital i Lakewood.

Ernst Lehmanns enke Marie ankom 11. maj med skib fra Cherbourg sammen med Hugo Eckener og andre tyske luftskibseksperter til en mindehøjtidelighed, som afholdtes ved de afdødes kister på Pier 86 ved West 46th Street i New York, hvorefter kisterne bragtes ombord på SS Hamburg og hun fulgte udskibningen hjem til Tyskland. På Hauptfriedhof Frankfurt (område 15 i nordvest) fik 7 besætningsmedlemmer en statsbegravelse, [8] men efter hustruens ønske flyttedes Lehmanns lig senere til Grassau, Traunstein i Oberbayern (Chiemgauer Alperne), hvor deres lille søn allerede var begravet.

Bøger og videoer[redigér]

Noter[redigér]

  1. Commanders of Army Zeppelins - forum.axishistory.com
  2. LZ 17 "Sachsen" - erster Luftangriff auf Antwerpen - luftfahrtarchiv-koeln.de
  3. LZ 17 - luftschiff.de
  4. LZ 26 - luftschiff.de
  5. LZ 60 - luftschiff.de
  6. Lz90 - LZ120 - lzdream.net
  7. France’s Naval Airship - avalanchepress.com
  8. Denkmal zum Luftschiff-Unglück 06.05.1937 - frankfurter-hauptfriedhof.de