Hans-Helmuth von Maltzahn

Skift til: navigering, søgning

Hans-Helmuth von Maltzahn ( – 9. september 1913 Nordsøen) var en tysk Oberleutnant zur See og friherre, som var 1. officer på luftskib L 1 og omkom ved dets styrt nord for Helgoland i regn- og stormvejr. [1] Han var vistnok gift med Hannelore.

Karriere[redigér]

Maltzahn indtrådte 1. april 1905 i den Kaiserliche Marine, blev 28. sep. 1908 Leutnant zur See, 1911 Oberleutnant og gjorde dernæst tjeneste på (vistnok) linjeskibet SMS Kaiser Wilhelm der Große og 1912 på torpedobåd SMS G 132.

I 1913 kaldtes han til tjeneste ved sektionen for luftfartsvæsen i Reichsmarineamtet.

Han deltog i det skæbnesvangre togt tirsdag den 9. september 1913 fra Fuhlsbüttel ved Hamborg, hvor luftskibet ved kl. 18.30-tiden styrtede ned 20 sømil nordvest for Helgoland. Ulykken tilskrives i en amtlig redegørelse ikke overbelastning, men uforudset sammentræf af helt usædvanlige ugunstige vejrforhold. Påvirket af kraftig regn og bøer mistede luftskibet sin bæreevne og ramte vandet med 60 km/t, således det knækkede over og førergondolen stod under vand.

Det er ikke helt klart om liget af von Maltzahn blev fundet, men der kan ved en fejltagelse være tale om den kort efter opfiskede bådsmand Maatz/Maaß.

Oberleut.z.S.Freiherr v.Maltzahn (Hans-Helmuth) og 3 af de andre omkomne officerer mindes på en marmor-tavle opsat af Marinestation Ostsee i Kiels gamle garnisionskirke Pauluskirken. [2]

Noter[redigér]