Karl Hempel

Skift til: navigering, søgning

Karl Hempel (2. september 1884 Wiesbaden – 4. maj 1916 Horns Rev) var en tysk kaptajnløjtnant, som i 1916 var kommandantluftskibene L 6 og L 7, hvoraf sidstnævnte var stationeret i Tønder, men kun 16 dage efter overtagelsen omkom han sammen med 10 af sine besætningsmedlemmer efter det punkterede luftskib var nødlandet ved Horns Rev og kort efter eksploderede, da det ramtes af skud fra den engelske ubåd HMS E31.

Træning på skoleluftskib L 6[redigér]

L 6 (Buttlar) var stationeret i Nordholz da det julemorgen 1914, som det første tyske marineluftskib, kom i luftkamp med den britiske flåde under det såkaldte Cuxhaven Raid. I september 1915 blev L 6 ombygget til skoleluftskib og fungerede sådan det næste års tid med 10 forskellige besætninger indtil det 16. september 1916 brændte i Fuhlsbüttel-dobbelthallen.

Den 5. skoleskibsbesætning, under ledelse af kommandant Karl Hempel og 1. officer Friedrich Wenke, foretog 13 flyvninger i perioden 17. marts til 15. april 1916, hvorefter de fleste besætningsmedlemmer flyttedes til Tønder, for i stedet at overtage L 7.

Oberleutnant zur See der Reserve Wenke var tilsyneladende mere erfaren end Hempel og havde fra september 1914 været 1. officer for kommandant HirschL 5 og L 10. Wenke var selv kommandant for L 10 i august 1915, men var fratrådt inden luftskibet 3. september 1915 eksploderede nær Cuxhaven antændt af et lyn, hvorved alle ombordværende omkom.

Kommandant for L 7 stationeret i Tønder[redigér]

Kapitänleutnant Hempel overtog i Tønder 18. april 1916 luftskib L 7 sammen med sin besætning fra L 6 (heriblandt 1. officer Wenke), bortset fra at styrmand Schultz udskiftedes med Hauptmann Wilhelm Schramm, som tidligere havde været kommandant på 3 hærluftskibe, bl.a. LZ 39.

4. maj 1916 opklaring ved Horns Rev[redigér]

Karl Hempel (Nordsøen)
Red pog.svg
55°30'N,7°2'Ø
Red pog.svg
55°25'N,7°15'Ø
L 7s endeligt ved Horns Rev

Efter det mislykkede britiske vandflyver-angreb mod Tønder Luftskibshavn 25. marts 1916 planlagdes et nyt angreb med 11 vandflyvere, som lastedes på hangarskibene HMS Vindex og HMS Engadine og transporteredes over Nordsøen i skjul af samme uvejr, som 3. maj om formiddagen førte til det fra Tønder udfløjne luftskib L 20's nødlanding i Norge. I kuling fra sydøst fulgtes hangarskibene af en større flåde britiske krigsskibe med støtte af ubådene E31, E37 og E53 fra Harwich og begyndte 4. maj kl. 03 at sætte vandflyverne i vandet ud for Sylt. Samtidlig udlagdes en minespærring, da man forventede modangreb fra den tyske højsøflåde. [1]

Muligvis foranlediget af den eneste vandflyver, som skal være nået frem til Tønder, men som ikke ramte med sine 2 bomber, afsendtes luftskib L 7 samme morgen på opklaringsfart mod de britiske styrker. Fra det svenske dampskib Svea (vistnok panser-damperen HMS Svea) observeredes luftskibet om morgenen flyve i vestlig retning 17 minutter vestsydvest for Horns Rev.

Ramt af HMS Phaeton og HMS Galatea og nødlandet[redigér]

L 7 nåede under opklaringsfarten dårligt vejr og vendte om, men i 1.200 meters højde opdagedes fjendtlige skibe, som begyndte at skyde og luftskibet svarede igen 2 gange med bomber mod agterdækket af det største skib uden at ramme. Kommandant Hempel ændrede kurs og undslap, men ledtes hen mod en større flådestyrke, som hurtigt spredtes, men krydserne HMS Phaeton og HMS Galatea indledte beskydning med antiluftskyts og punkterede flere af luftskibets gasceller.

Hempel meddelte over radioen, at L 7 var undsluppet, men måtte nødlande ved Horns Rev og tilkalde hjælp.

Ramt af ubåd HMS E31 og eksploderet[redigér]

Den britiske ubåd HMS E31 var tidligere ankommet til en aftalt position 15 sømil vest for Vyl-fyrskibet på Horns Rev sammen med HMS E37, men kl. 2 om natten skiltes de. Ombord på E31 observerede kaptajn 'Bertie' Feilmann kl. 10 et luftskib nærme sig og han besluttede at dykke. Kl. 10.30 fik han gennem periskopet i sigte det på havet nødlandede luftskib i en afstand af 3 sømil. I en afstand af 3.5 km (4.000 yards) og lettet til overfladen affyredes kl. 10.55 fra ubådens dæk 12-punds skyts mod luftskibet, som ramtes af 3 træffere, der satte det i eksplosionsbrand. [a 1] [a 2] [a 3] [a 4]

I logbog og forhandlingsreferat angaves positionen 55°25'N 7°15'Ø, hvor det lykkedes HMS E31 at anløbe og redde 7 overlevende ombord, mens 11 øvrige, heriblandt Hempel og Wenke omkom. [2]

HMS Svea og et hollandsk fiskerskib var vidne til ulykken[redigér]

Ubåden afbrød anløbet, da et dansk dampskib nærmede sig, men det var snarere den før omtalte panser-damper HMS Svea, som et par timer tidligere havde observeret luftskibet. Hjemkommet til Malmø et par dage senere berettedes fra Svea, at man havde set et par britiske destroyere sætte kurs mod luftskibet, som vendte om, men destroyerne indhentede og beskød det, inden de igen lagde afstand. En halv time senere sås luftskibet synke skråt ned mod havoverfladen og svenskerne ville ile til hjælp, men da destroyerne også nærmede sig luftskibet, fandt kaptajnen det klogest at sejle videre. Efter destroyerne havde forladt luftskibet, som nu lå brændende på vandet og hurtigt sank, nærmede Svea sig igen ulykkesstedet, men fandt intet.

Også et hollandsk fiskedampskib, som dagen efter hjemkom til IJmuiden berettede om 21 britiske krigsskibes duel med luftskibet ved 11-tiden på position 55°30'N 7°2'Ø eller 8 mil vest for Horns Rev-fyrskib XXI (nu museums-fyrskib i Ebeltoft). Fiskerskibet ville hjælpe, men den britiske flåde var imellem og man opgav.

Selv om tyske torpedobådsjagere og ubåde hurtigst muligt forsøgte at nå luftskibet, fandt de det ikke. Kaptajn 'Bertie' Feilmann på E31 påbegyndte kl. 20.30 førtidigt hjemturen mod Harwich med de tilfangetagne overlevende tyskere ombord. På hjemturen blev ubåden angrebet og mindre beskadiget af en tysk krydser, men dykkede og nåede væk i sikkerhed. [a 5]

Noter[redigér]

  1. The Raid on Tondern - The war in the air
  2. Luftschiff L 7 - u-boot-net.de

Samtidige aviser