Luftskib L 34

Skift til: navigering, søgning
L 33     ←     Luftskib L 34 (LZ 78)     →     L 35
Type Zeppelin R-klasse
Producent Luftschiffbau Zeppelin i Löwental
Ejer Reichsmarineamt (Kaiserliche Marine)
1. flyvning 22. september 1916
Lufthavn 27. sep. 1916 Nordholz (Normann-hallen)
Flyvninger 11, deraf 3 opklaringer og 2 bombeangreb
Angreb
 • 1./2. oktober 1916 Northamptonshire
 • 27. november 1916 Hartlepool
 • Ødelagt 27./28 nov. 1916 afhængig af tidszone
  Skæbne Eksploderet i 3 km højde og nedstyrtet i
  Tees-flodmundingen 1 km øst for Hartlepool
  Årsag Antændt af skud affyret af Ian Pyott
  i et RAF B.E.2c-biplan fra Seaton Carew
  Omkomne 20
  Periode 27. sep. - 28. nov. 1916
  Tur 4 - 11
  Kommand. Max Dietrich
  1. officer Christian Albrecht v. Nathusius
  Styrmand Pröck / Hans Würst †
  Maskinme. Franz Seemann †
  Højderor Maneke / Julius Petitjean †
  Heinrich Predel †
  Ror Hermann Pufahl †
  Bernhard Wewer †
  Maskinist Johannes Blunk †
  Ernst Döring †
  Alexander Keller †
  Krause / Heinrich Öllrich †
  Wilhelm Pfirrmann †
  Alfred Rüger †
  Josef Schydlo †
  Friedrich Siegel †
  Adam Smieskol †
  Telegrafist Paul Nettlau †
  Sejlmager Otto Ehlers †
  Wilhelm Koberg †

  Marineluftskib L 34 (LZ 78) blev i 1916 bygget af Luftschiffbau Zeppelin i Löwental som et luftskib i Zeppelin R-klassen. Det havde Max Dietrich som kommandant og blev på hans 46 års fødselsdag 27. november 1916 skudt ned ud for Hartlepool, hvor hele besætningen omkom.

  Kommandant Max Dietrich stationeret i Nordholz[redigér]

  Kapitänleutnant Max Dietrich var stationeret i Tønder som kommandant for luftskibene L 7, L 18 og L 21 inden han 27. september 1916 sammen med sin tidligere besætning fra L 21 overtog L 34 i Nordholz. Fælles besætning på alle 4 luftskibe (hvoraf de 3 sidste var nybyggede) var bl.a. også 1. officer von Nathusius og maskinmester Seemann.

  1./2. oktober 1916 Northamptonshire[redigér]

  I roligt vejr over den sydlige del af Nordsøen deltog 11 zeppelinere natten mellem 1. og 2. oktober 1916 i et luftskibsangreb mod England, hvor L 34 omkring 100 km nord for London i det nordlige Northamptonshire opdagedes af søgelyset nordøst for Corby og blev beskudt af luftværnskanoner. [w3 1] [1] [2] [3]

  Mellem Kirby Hall og Corby kastedes fra luftskibet 17 højeksplosive bomber, som faldt nær jernbanlinjen mellem Oakham-Kettering og ødelagde telegrafkabler ved Corby-tunnellen. Herefter drejede luftskibet nordover og kastede 13 brandbomber mellem Rockingham og Gretton.

  Lidt før midnat opdagedes L 31 (Mathy) af søgelysene ved Cheshunt omkring 20 km nord for London og forsøgte at undslippe mod vest, men eksploderede ved byen Potters Bar antændt af skud fra et RAF B.E.2c-jagerfly.

  27. november 1916 Hartlepool i Nordøstengland[redigér]

  L 34 over Hartlepool, hvor flammerne bryder ud
  L 34 og L 21 blev samme nat skudt ned af RAF B.E.2c-biplan

  På sin 46 års fødselsdag den 27. november 1916 kl. 12.45 afsendtes Max Dietrich på et bombetogt mod England med 10 luftskibe, hvor L 34 deltog i en nordlig gruppe, som også bestod af L 24 (Kurt Friemel), L 35 (Ehrlich) og L 36 (Schütze). L 30 (Buttlar) havde også deltaget, men led allerede motorskade efter 10 minutter og vendte om kl. 19.10, da motoren stod helt af.

  De 4 luftskibe i den nordlige gruppe fløj mod Newcastle-området og spredtes, så L 34 som første luftskib krydsede kysten ved Blackhall Rocks nord for Hartlepool, der ligger lidt nord for Middlesbrough og Stockton-on-Tees i County Durham. Der fortsattes ind over Castle Eden, men omkring kl. 23.30 opdagedes luftskibet af søgelysene i Hutton Henry og Elwick vest for Hartlepool og blev beskudt af luftværnskanonerne. Ved Elwick smed luftskibet 13 højeksplosive bomber, men sårede kun 2 køer og lavede huller i marken, bl.a. tæt ved Dovecote Farm.

  Fra luftskibet kastedes 4 højeksplosive bomber nær West Park og 2 i Ward Jackson Park, men igen indfangedes det af søgelys og antiluftskyts-beskydning. Endvidere faldt 29 bomber over bl.a. Hartley Street 15, Lowthian Road 6 og Poplar Grove 2-4, kolonihaverne og stadion, hvor en tribune ødelagdes. Der blev over byen smidt ialt 16 højeksplosive bomber, som skadede 40 huse, dræbte 4 og sårede 11. [4] [w3 2]

  Eksplosionen i Tees-flodmundingen ved Hartlepool[redigér]

  Fra Royal Flying Corps' base i Seaton Carew lige syd for Hartlepool var opsendt et RAF B.E.2c biplan med løjtnant Ian Pyott alene ombord, som efter en times flyvning opdagede L 34 i søgelyset. I 3 km højde og med luftskibet ca. 100 under sig gik Pyott til angreb ved at dykke under det i en lige vinkel og skyde huller i dets bov. Pyott affyrede 71 runder med sit maskingevær i luftkampen, som foregik over 5 miles, mens L 34's agterskytte svarede igen.

  Fra Sankt Hildas kirke på Hartlepools Headland sås flammerne bryde ud, ligesom Pyott så en lys plet, hvor han havde ramt, hurtigt brede sig til flammer over det hele. Det brændende luftskib gled med god fart videre ud over Tees-flodens munding og styrtede kl. 23.50 i Nordsøen ca. 1,5 km øst for byen og blev ved at brænde en halv times tid. Fra Heugh-fyrtårnet på havnen sendtes en robåd ud til nedstyrtningsstedet, men der var ingen overlevende. [a 1] [5] [6] [7]

  Piloten Ian Vernon Jeffrey Pyott, som var skotsk født sydafrikaner, blev på Buckingham Palace i december 1916 af kong George 5. tildelt DSO-ordenen. [8] [9]

  I første omgang fandtes vistnok ligene af 3 besætningsmedlemmer og siden drev 2 andre uidentificerede lig i land, som 11. januar 1917 med fuld militær honnør blev begravet i Seaton Carew. I 1962 genbegravedes ligene på den tyske krigskirkegård i Cannock Chase. [10]

  De andre luftskibe[redigér]

  Allerede kl. 23.30 havde L 35 fortrudt at krydse kysten vendte om ud over Nordsøen. Et øjenvidne på L 24 så tilintetgørelsen af L 34 og hans eget luftskib blive fanget af søgelyset, mens det svarede igen med bomber, hvorimod en anden kilde mener L 24 og L 36 slet ikke kom ind over land. L 36 trimmede vægten ved at kastede bomber over havet inden luftskibene vendte hjem. [11]

  Af de 5 zeppelinere i den sydlige gruppe, som samme nat skulle bombe industrierne i Midlands, deltog bl.a. L 14 (Manger), L 21 (Frankenberg) og L 22 (Hollender), hvoraf sidstnævnte på lang afstand så lysskæret fra L 34's eksplosion. [12]

  Luftskib L 21 (Frankenberg) kastede de fleste af sine bomber nytteløst over en solid bygning i Chesterton og undslap 2 vandflyvere sydover England og et 3. fly, der fik motorproblemer, men kort efter at have passeret Norfolks kyst kl. 6.05 angreb 3 RAF B.E.2c'ere og tilintetgjorde Max Dietrichs gamle luftskib 8 sømil øst for Lowestoft. [13]

  Tyske luftskibe bombarderer Englands nordøstkyst
  [redigér]

  London, 28. november

  Officielt meddeles tirsdag morgen ved 2-tiden:

  Fjendtlige luftskibe har i nat krydset over nordøstkysten. Det meddeles, at der er bleven kastet bomber forskellige steder i de nordlige grevskaber, men der er endnu ikke indløbet meddelelse om anrettet skade.

  To zeppelinere skudt ned i England
  [redigér]

  London, 28. november

  Officielt meddeles:

  Under lufttogtet sidste nat er 2 zeppelinere blevet skudt ned.

  Tyske luftskibe over Nordøstengland
  [redigér]

  2 luftskibe skudt ned
  London, 28. november

  Den officielle meddelelse om zeppelin-togtet lyder:

  Et antal fjendtlige luftskibe nærmede sig nordøstkysten af England mellem kl. 10 og 11 i aftes. Der blev kastet bomber på forskellige steder i Yorkshire og Durham, men skaden menes at være ringe.

  Et luftskib blev angrebet af en flyvemaskine af det kgl. flyverkorps og bragt til at styrte brændende ned ud for kysten af Durham.

  Et andet luftskib krydsede over North Midlands-grevskaberne og kastede bomber på forskellige steder. På tilbagevejen blev det gentagne gange angrebet af flyvemaskiner fra flyverkorpset og af kanoner. Det syntes at være blevet beskadiget; thi den sidste del af sejladsen sejlede den meget langsomt, og det var ikke i stand til at nå ud til kysten inden daggry. Da det var i nærheden af Norfolk-kysten, var det øjensynligt lykkedes at udbedre skaden, thi den fortsatte nu østpå med stærk fart og i en højde af 8000 (?) fod. Da det var 9 engelske mil fra kysten, blev det imidlertid angrebet af 4 flyvemaskiner og en bevæbnet trawler og skudt brændende ned kl. 6.45.

  En fuldstændig rapport om den anrettede skade er endnu ikke modtaget, men skaden menes at være ringe.

  Officielt meddeles senere:

  Af de sidst indløbne rapporter fremgår, at skaden har været meget ringe, skønt der blev kastet over 100 bomber. 1 kvinde døde af et nervechock, 5 mand, 7 kvinder og 4 børn blev sårede og 35 huse beskadigede. Der blev ikke anrettet militær skade af nogen betydning.

  Luftangrebet på England
  [redigér]

  To luftskibe gået tabt
  Berlin, 28. november

  Chefen for marinens admiralstab meddeler:

  I natten til den 28. november bombarderede flere marine-luftskibe med godt resultat højovne og industrianlæg i den mellemste del af England. Forskellige steder iagttoges der brande. Der gjordes overordentlig stærk modstand. Et luftskib blev et offer for det fjendtlige forsvar og styrtede ned i nærheden af Scarborough. Et andet er ikke vendt tilbage, så der må regnes med, at det er tabt. De øvrige er vendt tilbage og landede.

  Angriffe deutscher Marineluftschiffe auf Industrieanlagen Mittelenglands
  [redigér]

  Berlin, 28. November. (Amtlich.)

  In der Nacht zum 28. November haben mehrere Marineluftschiffe Hochöfen und Industrieanlagen Mittelenglands mit gutem Erfolg mit Bomben belegt. An verschiedenen Orten konnten Brände beobachtet werden. Die Gegenwirkung war außerordentlich stark. Ein Luftschiff ist der feindlichen Abwehr zum Opfer gefallen und in der Nähe von Scarborough abgestürzt. Ein zweites ist nicht zurückgekehrt, sodaß mit seinen Verlust zu rechnen ist. Die übrigen Luftschiffe sind zurückgekehrt und gelandet.

  Der Chef des Admiralstabs der Marine.

  London, 28. November. (Reuter-Meldung)

  Eine Anzahl feindlicher Luftschiffe suchte gestern nacht zwischen 10 und 11 Uhr die Nordostküste von England heim. An verschiedenen Orten von Yorkshire und Durham wurden Bomben abgeworfen, aber man glaubt, daß der Schaden gering ist. Ein Luftschiff wurde von einem Flugzeug des Königlichen Fliegerkorps angegriffen und an der Küste von Durham brennend zum Absturz in die See gebracht. Ein anderes Luftschiff überflog die Grafschaften des mittleren Nordens und ließ an verschiedenen Stellen Bomben fallen.

  Auf seiner Rückkehr wurde es wiederholt von Flugzeugen der Fliegerkorps und von Geschützen angegriffen. Es schien beschädigt worden zu sein, denn der letzte Teil seiner Fahrt ging sehr langsam vor sich; erst bei Tagesanbruch vermochte es die Küste zu erreichen. In der Nähe der Küste von Norfolk gelang es offenbar, das Luftschiff auszubessern, denn es fuhr in einer Höhe von über 8000 Fuß mit großer Geschwindigkeit weiter, als es neun Meilen von der Küste von vier Maschinen des Marineflugdienstes und einem bewaffneten Fischdampfer angegriffen und um 6.45 Uhr, in Flammen gefüllt, zum Absturz gebracht wurde. Ausführliche Berichte über Unglücksfälle liegen noch nicht vor; man glaubt aber, daß sie gering sind.

  Eksterne links[redigér]

  The War in the Air, vol. III, kapitel II-III, side 69-250: The Air Raids on Great Britain, 1914 to December 1916, af H.A. Jones (1931) (group=w3)

  Samtidige aviser (a)