Luftskib L 7

Skift til: navigering, søgning
L 6     ←     Luftskib L 7 (LZ 32)     →     L 8
Type Zeppelin M-klasse
Producent Luftschiffbau Zeppelin i Friedrichshafen
Ejer Reichsmarineamt (Kaiserliche Marine)
1. flyvning 23. november 1914
Lufthavn 24. nov. 1914 Leipzig (Sachsen)
23. jan. 1915 Nordholz (Cuxhaven)
25. april 1915 Tønder
Flyvninger 193, heraf 77 opklaringer
Opklaringer 16. april 1915 Norfolks kyst
Ødelagt 4. maj 1916 formiddag
Skæbne Nødlanding og eksplosion på havet
vest for Horns Rev-fyrskibet
Årsag Punkteret af krydserne Phaeton og Galatea
og antændt af skud fra ubåd E31, som støttede
et samtidigt vandflyver-angreb mod Tønder
Omkomne 11 (7 overlevende)
Besætning De 7 overlevende krigsfanger bragtes til England,
men løsladtes tilsyneladende kort efter
Periode fra 24.nov.1914 fra 1. juni 1915 fra 5. sep. 1915
Tur ? - 77 78 - 111 112 - 132
Efter L 12, L 16, L 32 L 18, L 21, L 34 L 20, L 23, L 44
Kommand. W. Petersen Max Dietrich Franz Stabbert
1. officer Karl Brodrück A. v. Nathusius Ernst Schirlitz
Styrmand B. Schreibmüller Pröck Mattern
Maskinme. H. Mägdefrau Seemann Schoknecht
Højderor E. Picard
Rienisel
Predel Carlsen
Sigent
Tinchon
Ror F. Heider
A. Zöpel
Hofheinz
Wüst
Hannemann
Gläsel
Maskinist A. Bocksch
P. Dorfmüller
R. Fankhänel
A. Müller
K. Paust
Schnelle
K. Völker
Balster
Berger
Greve
Trümpner
Wünsch
Zerres
Hausmann
Heyne
Süss
Vossen
Wiebach
Telegrafist Feger
Ühle
Peters
Sejlmager Müller Prinz Deilmann
Periode fra 12.nov.1915 fra 11.jan.1916 fra 18. apr. 1916
Tur 132 - 137 138 - 152 153 - 193
Efter L 23 L 16, L 40
Kommand. O. v. Schubert Sommerfeldt Karl Hempel
1. officer Armin Rothe Hans Gebauer Fr. Wenke
Styrmand Wieday Georgi Wilh. Schramm
Maskinme. Simmen Hahn
Højderor Hippe
Rohweder
Meyer
Rohweder
Schmidtkunz
Artur Ophey †
Ror Nagel
Wiehle
Holleufer
Meinhardt
Ernicke (?)
Reuter (?)
Maskinist Boenicke
Fuhrmann
Hassenboch
Koch
Kurth
Münzberg
Werner
Zöllick
Heberle
Hellmann
John
Lieske
Pauls
Schlösser
Sturm
Vogt
Welzel
Paul Gröber †
Gustav Große †
Gustav Heller †
Wilhelm Kraatz †
Wilhelm Moll †
Paul Stolze †
Telegrafist Horn Richter
Westermann
Emil Kreß †
Sejlmager Köhnke Möhlmann Friedrich Weise †

Marineluftskib L 7 (LZ 32) blev bygget i 1914 af Luftschiffbau Zeppelin i Friedrichshafen som et luftskib i Zeppelin M-klassen og stationeredes 25. april 1915 som den første zeppeliner i Tønder. Et års tid senere opdagede L 7 en britisk konvoj ved Horns Rev med planer om at angribe Tønder, men punkteredes af granatsplinter og nødlandede på havet. Ubåden HMS E31 skød luftskibet i brand, men reddede 7 ud af 18 ombord og tog dem med som krigsfanger.

Kommandant Petersen[redigér]

Werner Petersen var L 7's kommandant fra 24. november 1914 (eller 19. jan. 1915) til 30. maj 1915.

16. april 1915 langs Norfolks kyst med Strasser[redigér]

Fra Nordholz ledte Strasser natten mellem 15. og 16. april 1915 ombord på L 7 hos Petersen et angreb planlagt mod Humber-området, men navigationsproblemer, stærk vind og mørklægning gjorde, at luftskibene L 5 (Böcker) og L 6 (Buttlar) i stedet bombarderede henholdsvis et savværk i Lowestoft i Suffolk og byen Maldon i Essex.

L 7 ankom først kl. 01.40 til Norfolks kyst nordøst for King's Lynn nær Brancaster, men undlod helt at kaste bomber og fulgte kysten øst og syd om ved at flyve over Cromer, Great Yarmouth og til slut Gorleston kl. 2.35, hvorefter der returneredes til Nordholz. [1] [2]

25. april 1915 første zeppeliner i Tønder[redigér]

L 7 på vej ind i Tønder's Toni-hal

Petersen bragte 25. april 1915 L 7 til Tønder Luftskibshavn, hvor luftskibet det næste års tid havde fast standplads i den ny Toni-hal og havde 5 forskellige ny kommandanter.

Indtil luftskib L 18's uheldige ankomst og brand 16. november 1915 i den ikke helt færdigbyggede dobbelthal Toska, var PL 25 og L 7 de eneste luftskibe i Tønder, og L 7 var den første zeppeliner.

Kommandant Hempel i Tønder[redigér]

Kommandanten fra L 6 Kapitänleutnant Karl Hempel overtog 18. april 1916 i Tønder i stedet L 7 og medbragte sin hidtidige besætning (heriblandt 1. officer Wenke), men udskiftede styrmand Schultz med Hauptmann Wilhelm Schramm, som tidligere havde været kommandant på 3 hærluftskibe, bl.a. LZ 39.

4. maj 1916 opklaring ved Horns Rev[redigér]

Luftskib L 7 (Nordsøen)
Red pog.svg
55°30'N,7°2'Ø
Red pog.svg
55°25'N,7°15'Ø
Nedstyrtet ved Horns Rev

Efter det mislykkede britiske vandflyver-angreb mod Tønder Luftskibshavn 25. marts 1916 planlagde briterne et nyt angreb med 11 vandflyvere, som lastedes på hangarskibene HMS Vindex og HMS Engadine og transporteredes over Nordsøen i skjul af samme uvejr, som 3. maj om formiddagen førte til det fra Tønder udfløjne luftskib L 20's nødlanding i Norge. I kuling fra sydøst fulgtes hangarskibene af en større flåde britiske krigsskibe med støtte af ubådene E31, E37 og E53 fra Harwich og begyndte 4. maj kl. 03 at sætte vandflyverne i vandet ud for Sylt. Samtidlig udlagdes en minespærring, da man forventede modangreb fra den tyske højsøflåde. [3]

Muligvis foranlediget af den eneste vandflyver, som skal være nået frem til Tønder, men som ikke ramte med sine 2 bomber, afsendtes L 7 samme morgen på opklaringsfart mod angriberne. Fra det svenske dampskib Svea (vistnok panser-damperen HMS Svea) observeredes luftskibet om morgenen flyve i vestlig retning 17 minutter vestsydvest for Horns Rev.

Punkteret af HMS Phaeton og HMS Galatea[redigér]

Under opklaringsfarten forværredes vejret og L 7 vendte om, men i 1.200 meters højde opdagedes fjendtlige skibe, som begyndte at skyde og luftskibet svarede igen 2 gange med bomber mod agterdækket af det største skib uden at ramme. L 7 ændrede kurs og undslap, men ledtes hen mod en større flådestyrke, som hurtigt spredtes, men krydserne HMS Phaeton og HMS Galatea indledte beskydning med antiluftskyts og punkterede flere af luftskibets gasceller.

Kommandant Hempel meddelte over radioen, at L 7 var undsluppet, men måtte nødlande og tilkalde torpedobåds-assistance.

Nødlanding på havet og skud fra ubåd HMS E31[redigér]

Den britiske ubåd HMS E31 var sammen med HMS E37 ankommet til en position 15 sømil vest for Vyl-fyrskibet på Horns Rev og kl. 2 om natten skiltes de. Kl. 10 observerede kaptajn 'Bertie' Feilmann ombord på E31 luftskibet nærme sig og han besluttede at dykke, men kl. 10.30 fik han gennem periskopet sigte på det nu på havet nødlandede luftskib i en afstand af 3 sømil. Ubåden lettede til overfladen kl. 10.55 i en afstand af 3.5 km (4.000 yards) fra luftskibet og affyrede fra dækket 12-punds skyts, som ramte luftskibet med 3 træffere, der satte det i eksplosionsbrand.

Eksplosion og redningsaktion[redigér]

I logbog og forhandlingsreferat angaves positionen 55°25'N 7°15'Ø, hvor det lykkedes HMS E31 at anløbe og redde 7 overlevende ombord, mens 11 øvrige, heriblandt Hempel og Wenke omkom. [4]

Svenske og hollandske vidner[redigér]

Ubåden afbrød anløbet, da et dansk dampskib nærmede sig, men det var snarere den før omtalte panser-damper Svea, som et par timer tidligere havde observeret luftskibet. Hjemkommet til Malmø et par dage senere berettedes fra Svea, at man havde set et par britiske destroyere sætte kurs mod luftskibet, som vendte om, men destroyerne indhentede og beskød det, inden de igen lagde afstand. En halv time senere sås luftskibet synke skråt ned mod havoverfladen og svenskerne ville ile til hjælp, men da destroyerne også nærmede sig luftskibet, fandt kaptajnen det klogest at sejle videre. Efter destroyerne havde forladt luftskibet, som nu lå brændende på vandet og hurtigt sank, nærmede Svea sig igen ulykkesstedet, men fandt intet.

Også et hollandsk fiskedampskib, som dagen efter hjemkom til IJmuiden berettede om 21 britiske krigsskibes duel med luftskibet ved 11-tiden på position 55°30'N 7°2'Ø eller 8 mil vest for Horns Rev-fyrskib XXI (nu museums-fyrskib i Ebeltoft). Fiskerskibet ville hjælpe, men den britiske flåde var imellem og man opgav.

De overlevende bragt til England[redigér]

Selv om tyske torpedobådsjagere og ubåde hurtigst muligt forsøgte at nå det havarerede luftskib, fandt de det ikke. Derimod opdagede og angreb de HMS E31, som under neddykningen ramtes og blev mindre beskadiget, men nåede væk i sikkerhed. Kl. 20.30 påbegyndte ubåden førtidigt hjemturen mod Harwich.

En af de tilfangetagne var styrmand Wilhelm Schramm, som hurtigt igen blev frigivet og 1. august 1916 blev han kommandant for luftskib SL 11. Efter angreb mod St Albans omkom han 3. september sammen med hele sin besætning ved den første nedskydning af et tysk luftskib over britisk landområde, da SL 11 ramtes og eksploderede over Cuffley.

Verdenskrigen
[redigér]

- Eftertryk af vore telegrammer forbydes -

En zeppeliner ødelagt ved Slesvigs vestkyst
[redigér]

London, 5. maj

Admiralitetet meddeler:

En af vore lette krydsereskadrer har ud for Slesvigs kyst ødelagt et zeppelin-luftskib.

Admiralstaben meddeler:

Det var de beskyttede krydsere „Galathea“ og „Phaeton“ der i går, torsdag, ødelagde en zeppeliner. Denne var øjensynlig ude på rekognoscering, da den blev ødelagt ved kanonilden fra disse 2 skibe.

(Dette forklarer altså den skydning, der på Jyllands vestkyst hørtes om torsdagen ude fra havet. Red.)

Den nedskudte zeppeliner ved Slesvigs vestkyst var „L. 7
[redigér]

London, 6. maj

Admiralitetet meddeler:

Efter den sidste rapport er zeppelinerenL. 7“ (Slesvigs vestkyst) ganske vist bleven alvorlig beskadiget af ilden fra krydserenGolathea“ og „Phaeton“; men dens ødelæggelse blev først fuldstændiggjort af en engelsk ubåd, der reddede 7 mand af besætningen.

Da ubåden var på tilbagerejsen med dem og gik i overfladen, blev den angrebet af en tysk krydser og blev let beskadiget.

L. 7“ blev skudt ned
[redigér]

Den svenske kaptajns beretning
Malmø, 6. maj

Da Stockholmerdamperen „Svea“, kaptajn Eklund, der lørdag indkom til Malmø, torsdag formiddagrejse fra Rotterdam til Malmø befandt sig ca. 17 minutter vestsydvest for Horns Rev ved Jylland, observeredes fra skibet et zeppelinluftskib, der stod vestpå.

Efter et par timers forløb sås nogle torpedojagere, som satte kursen efter en zeppeliner. Denne vendte og gik tilbage, men indhentedes af jagerne, der beskød den. 4 granater sås eksplodere ovenover luftskibet. Derefter fjernede jagerne sig, men en halv time senere observeredes fra „Svea“, at zeppelineren gik skråt nedad mod vandfladen.

Svea“ styrede nu nærmere for at bringe hjælp, men da jagerne også styrede hen mod zeppelineren, fandt kaptajn Eklund det heldigst at sejle bort igen. Imidlertid forlod jagerne igen zeppelineren, der nu observeredes liggende på vandet i brændende tilstand, og kort efter sank den. „Svea“ styrede nu atter ned mod den, men kunne ikke opdage spor af luftskibet, hvorefter kaptajn Eklund fortsatte sin rejse.

Hvad den tyske marinestab melder
[redigér]

Berlin, 7. maj

Marinestaben meddeler:

Vest for Horns Rev blev den engelske undervandsbåd E. 31 den 5. maj om morgenen bragt til at synke ved artilleribeskydning fra et af vore skibe.

LuftskibetL. 7“ er ikke vendt tilbage fra en rekognosceringsflyvning. Ifølge officielle meddelelse fra det engelske admiralitet blev det den 4. maj ødelagt i Nordsøen af engelske søstridskræfter.

E 31“ i engelsk havn
[redigér]

London, 8. maj

Admiralitetet meddeler:

Den tyske påstand, at den engelske undervandsbåd „E 31“ skulle være skudt i sænk af kanonild, er urigtig. Båden er vendt tilbage i sikkerhed til sin basis.

Ein englische U-Boot versenkt - Untergang des "L 7"
[redigér]

Berlin, 7. Mai.

Vor der flandrischen Küste wurde am 5. Mai nachmittags ein feindliches Flugzeug im Luftgefecht unter Mitwirkung eines unserer Torpedoboote abgeschossen. Hinzukommende englische Streitkräfte verhinderten die Rettung der Insassen.

Ferner erbeutete eines unserer Torpedoboote am 6. Mai vor der flandrischen Küste ein unbeschädigtes englisches Flugzeug und machte die beiden Offiziere zu Gefangenen.

Westlich Horns Riff wurde am 5. Mai morgens das englische Unterseeboot "E 31" durch Artilleriefeuer eines unserer Schiffe zum Sinken gebracht.

Das Luftschiff "L 7" ist von einem Aufklärungsfluge nicht zurückgekehrt. Nach amtlicher Veröffentlichung der englischen Admiralität ist es am 4. Mai in der Nordsee durch englische Seestreitkräfte vernichtet worden.

Der Chef des Admiralstabs der Marine.

Eksterne links[redigér]

  1. 15th/16th April 1915 Suffolk & Essex - iancastlezeppelin.co.uk
  2. Air raid Cleethorpes April 1915 - theaerodrome.com
  3. The Raid on Tondern - The war in the air
  4. Luftschiff L 7 - u-boot-net.de

Samtidig avis