Villebøl-Ravning 1706 granskning

Skift til: navigering, søgning
Fredagen d. 6. aug. 1706.

Herredsfogeden Christian Petersen, otte mænd, Jørgen Jørgensen, Willatz Jørgensen, Niels Hansen, Christen Jensen, Jep Jensen, Jens Jensen af Kalvslund, Niels Pedersen Lund i Hjortvad, Niels Pedersen af ermeldte Hjortvad.

[redigér]

Blev i dag afhjemlet en 6 mænds syn og granskning mellem de Villebøl og Ravning mænd, efter de Ravning mænds klage lydende som følger:

Anno 1706 d. 23. juli var kgl. majestæts herreds- og ridefoged i Frøs og Kalvslund Herreder med efterskrevne mænd, som var Jørgen Tommesen, Madtz Nissen, Jørgen Regelsen, Sørren Pedersen, Christen Immersen og Jørgen Nissen af Dover efter hans højgrevelige excellence vores højtbydende hr. amtmands ordre sub dato Haderslev d. 12. juli anno 1706 til at granske og se, hvorledes det forholder sig med den tvistighed imellem de Villebøl og Ravning mænd, hvor da ridefogeden tilspurgte Villebøl mænd:

  1. Om de Villebøl mænd som havde den gård i fæste i Ravning, ville gøre de andre Ravning mænd som gode naboer, grande og nabo-ret, hvortil de Villebøl svarede:
    Ja, det ville de gerne gøre og havde dem det aldrig nægtet.
  2. Om de agtede og ville gøre rigtig grandevide og græsleg med de Ravning mænd efter deres anpart, hvortil de svarede:
    Ja! det ville de gøre alt efter uvildige dannemænds tykke.
  3. Om de Villebøl mænd vil holde jo’er og ja med de Ravninger efter deres anpart, hvortil de svarede:
    At det var dem umuligt, men at lade deres kræ efter deres anpart drive hjem til Villebøl, var dem bevilliget af øvrigheden - mens de ville holde en jord-dreng, som skulle jage deres anpart kræ hjem til Villebøl af årsag, deres kræ i ondt vejrlig kunne vederkvæges med foder og tilsyn.
    Herreds- og ridefogeden var begærende, at de Villebøl ville fremvise samme øvrigheds tilladelse, men ingen de fremviste.
  4. Om de Villebøller ville skifte og dele samt frede Småkær eng på Ravning Mark, som nu ligger og længe har ligget under fæ fod og ganske fortrækket, hvortil de svarede:
    Ja, de det ville gøre, at enhver da måtte og kunne hævde og frede sin del og anpart, det bedste enhver godt synes. Videre ville parterne med hverandre ikke indgå.

Og var Villebøl mænd en af kopi begærende af de Ravning mænds klage og derpå amtmandens resolution, som dem blev bevilliget.

Og blev indbemeldte 6 mænd af kgl. majestæts herreds- og ridefoged anbefalet, at de nu straks så ville bese og syne Ravning Mark, hvor meget samme efter enhvers anpart kunne græsse, efter gårdens tal, således som de ved afhjemlingen edelig kan bekræfte.

Og tog parterne, såvel de 6 mænd ved uden … at møde til Kalvslund Herredsting i dag 14 dage som ermeldt, at således i dag ved denne forretning er passeret, stadfæster oven bemeldte 6 mænd med deres egne underskrevne hænder og mærker.

Datum Ravning ut supra.

Jens JTS Tommesen Mads Nissen Jørgen JRS Regelsen
Jørgen JNS Nissen Christen CIS Immersen Søren SPS Pedersen

[redigér]

Eftersom oven skrevne 6 mænd synet og skønnet på, at marken kunne årlig græsse til hver halve gård der på Ravning Mark og græsgang 12 nøder og 4 bæster, er så tilsammen 16 høveder og på hver halve gård 16 får.

Med opholdne fingre og helligånds ed efter loven afhjemler i dag oven skrevne 6 mænd, den ene efter den anden, denne forretning og syn, ret (?) og set fuldkommelig, at Ravning Mark og Småkær befindes ganske fortrækte i tørv og pytter.

Herefter de Ravning mænd var tingsvinde begærende og de Villebøl mænd begærede genpart herefter, som alt blev stedet.

[redigér]

For indstævning mødte i dag i retten velagt Søren Jensen af Gastrupgård, Iffver Madsen, Mads Hansen af Hjerting, Knud Jepsen af Mejlby, alle med opholdne fingre efter loven, vunde og udsagde, at Jesper Hansen i Langetved før sidst afvigte svensketid var både herreds- og ridefoged i Frøs og Kalvslund Herreder, men hvor længe han det var eller hvad adkomst han dertil havde, var dem uvitterligt, ridefogeden velædle hr. Conradt Kej af Langetved, var tingsvinde her efter begærende.

Noter[redigér]

Fol. 148-149.