Redigerer Lintrup Kro 1692 fædrift og tørvegrøft

Skift til: navigering, søgning

Advarsel: Du er ikke logget på. Din IP-adresse vil blive offentligt tilgængelig, hvis du foretager nogen ændringer. Hvis du logger på eller opretter en konto vil dine redigeringer blive tilskrevet dit brugernavn, og du vil få flere andre fordele.

Redigeringen kan fjernes. Kontroller venligst sammenligningen herunder for at bekræfte at det er hvad du ønsker at gøre, og gem så ændringerne for at fuldføre fjernelsen.
Nuværende version Din tekst
Linje 1: Linje 1:
 
<div align=right>15. juli 1692.</div>
 
<div align=right>15. juli 1692.</div>
[[Asmus Røpstorff]] i [[Vimtrup]], Peder Nielsen i [[Københoved]], [[tingskriver]] [[Jørgen Andersen]] i [[Hjortvad]] og [[Hans Sørensen]] i [[Villebøl]], [[sandemænd]] og forseglingsmænd gør [[vitterligt]], at [[anno]] 1687 [[fredag]] d. 22. juli på forne [[ting]], [[ed]] og til videre [[oplysning]], om [[fædrift]] og [[ilding]]grøft til før skrevne [[mølle]] og [[kro]].
+
[[Peter Hansen]] i [[Hjortvad]] stævnes til [[tinge]] for at [[vidne]] i en [[sag]] vedrørende [[Lintrup Kro]] og [[Lintrup Mølle]]s [[fædrift]] og [[tørvegrøft]].
  
== ==
+
Kendes jeg underskrevne [[Peter Hansen]], [[Hjortvad]], barnefødt i [[Mejlby]], eftersom Mejlby [[mand]] har været min sandfærdig [[kundskab]] begærende vedrørende [[Lintrup Mølle]] og [[Kro]]s [[beboer]], hvorvidt de havde drevet med deres [[kvæg]] og hvor de havde gravet deres [[tørv]], da er det mig i [[guds]] [[sandhed]] bevidst, eftersom jeg kan mindes 65 år
Efter foregående [[varsel]]s givelse, for [[retten]] fremstod <u>Michel Tygesen</u> af [[Nørbølling]], barnefødt udi [[Mejlby]], som vandt, at han mindes i 60 år, da imidlertid havde de som  boede i [[Lintrup Mølle]] og [[Kro]], fri [[græsning]] til deres [[kræ]]ter på [[Lintrup]] og [[Mejlby Mark, Lintrup|Mejlby Mark]], ubehinderlig, ulæst og [[ukæret]] i alle måder, men hvad ildegrøften var belangende, havde de altid imidlertid på [[Mejlby Mark, Lintrup|Mejlby Mark]] ulæst og [[ukæret]], de som boede i forne [[Lintrup Kro]] og på de tider var [[mølle]] og [[mølledam]]men ved [[magt]], derpå aflagde sin fuldkomne [[ed]] i [[sandhed]] var.
 
 
 
== ==
 
Så fremstod <u>Knud Jepsen</u> i [[Mejlby]] og vandt at han mindes i 35 år, da imidlertid havde de som boede i forne [[Lintrup Kro]] og [[Mølle]] fri [[græsning]] til deres [[kræ]]ter, både i [[hede]] og [[mose]], og på [[fælleden]], udi det var på Leidagre, imellem [[kornet]].
 
 
 
Dernæst for [[retten]] fremstod <u>Niels Madsen</u> ibid. og vandt i alle måder som forne Knud Jepsen udsagt har.
 
 
 
== ==
 
Derpå aflagde deres [[ed]], i [[sandhed]] var, velagt <u>Christen Jessen</u> af  [[Rødding]] på [[Lintrup]] mænds vegne. Hertil [[svarede]], at forne [[Søren Christensen Trane|Søren Trane]] til bemeldte [[kro]] og [[mølle]] skulle [[vinde]] al den [[rettighed]] i [[græsning]], [[fædrift]] og [[ilding]]grøft, så vidt hans før [[mænd]] for hans [[nød]] haft har, og så vidt hans [[fæstebrev]] tilholder, og stod forskrevne Christen Jessen med forne [[Søren Christensen Trane|Søren Trane]] til [[vedermålsting]], at så for os og 8 [[mænd]] inden [[tinge]] for og gangen er, vinder vi med vore undertrykte [[signeter]].
 
 
 
[[Actum ut supra]], som samme [[tingsvinde]] i sig selv formelder, som i [[retten]] blev læst og påskreven, og lyder således.
 
Læst på [[Kalvslund Herredsting]] for [[retten]], [[fredag]] d. 15. juli 1692.
 
 
 
== ==
 
Og [[begærede]] velagt <u>Thermen Knudsen</u> at samme [[tingsvinde]] måtte forblive ved [[tingbogen]], eftersom de [[tvende]] [[tingsvinder]] [[stemmer]] ikke [[overens]], som end også således forblev, som [[tingskriveren]], endog hos sig, hos [[tingbogen]] beholdt, men ermeldte <u>Anders Gregersen</u> i alt øvrig forblev ved sin forrige [[mening]] og [[protest]].
 
 
 
Og [[begærede]] at [[Thomas Knudsen]] nu [[straks]] i [[tingbogen]], ville lade indføre hvad af forskrevne, som er indført af det [[tingsvinde]] Anders Gregersen i rettelagt har, klarlig er ekstraderet, skulle [[befindes]] at være uoverensstemmende med det han på [[Mejlby]] [[mænd]]s vegne hos sig har, ellers ville nok ... [[begærede]] han endnu en [[ekstrakt]], efter at [[tingsvinde]] efter forskrevne, som i [[tingbogen]] er indført, med videre [[dommer]]es [[kendelse]] om [[sagen]] behager, udstedt [[vorder]], måtte tillades at få en hævning, med videre på følgende afhandlet, forsvarede (?) det i [[dag]] 8 dage skulle været sket, men [[formedelst]] [[herredsfogeden]]s afvarsel, at ingen [[tingdag]] blev holdt, [[formedelst]] de [[Lintrup]] og [[Mejlby]] mænd var sagt til ægt, måtte indholdes.
 
 
 
Dertil [[svarede]] Therman Knudsen af [[Kærbøl]], de [[tvende]] [[tingsvinder]] som ikke var ligelydende, blev den ene af kgl. m. [[ridefoged]] udlagt, og den anden af Anders Gregersen, som begæres endnu at .. ved [[tingbogen]], såvel det som af Anders Gregersen er blevet indført, og formener samme [[tingsvinde]] [[ord]] fra [[ord]] ikke blev indført, og [[begærede]] Therman Knudsen på de [[Lintrup]] og [[Mejlby]] mænds vegne, et [[varsel]] afhjemlet og deres ''[[vidnesbyrd]]'' i [[dag]] for retten indført.
 
 
 
Anders Gregersen besvarede Therman Knudsen, at han har fremlagt et renskreven [[tingsvinde]], og [[begærede]], at det rettelig måtte ... og indføres, ved og ej andet, end så sted er, og skulle Therman Knudsen sig derover besværge, at det for [[betaling]] måtte [[ord]] fra [[ord]] indføres, såsom han ville [[formene]] (?), at ingen selv [[snak]] kunne  besvække det før ommeldte udstedte [[tingsvinde]], og blev ellers i alt ved sine forrige meninger.
 
 
 
== ==
 
Derpå fremstod Thermen Knudsen og [[begærede]] sine [[varselmænd]] at fremkomme og deres [[varsel]] [[lovlig]] at [[afhjemle]].
 
 
 
Hvorefter Niels Ebbesen og Søren Knudsen af [[Mejlby]] ved deres [[helligånd]]s [[ed]] efter [[loven]] at de i [[dag]] 14 dage gav [[Søren Christensen Trane]] i [[Lintrup Kro]] [[lovlig]] 8 og 14 dages, måneds og 6 ugers [[kald]] og [[varsel]] til [[Kalvslund Herredsting]], for vinder på at høre, og for hvad [[lovmål]] herefter kan følge.
 
 
 
Og for dem tilmed med 8 dages [[kald]] og [[varsel]] gav [[Peder Hansen]] i [[Hjortvad]], Jes Thamesen i [[Nørre Olling]], Niels Madsen og Knud Jepsen i [[Mejlby]], Knud Jensen i [[Lintrup]], Ancker Poufvelsen i forne [[Lintrup]], nok Lauge Madsen ibid., for deres [[sandhed]] at [[værge]] [[gestændig]] anlangende [[Lintrup Kro]] og [[Lintrup]] Mølles [[fædrift]] og [[tørvegrøft]].
 
 
 
Anders Gregersen til denne nu nylige i [[retten]] afhjemlede [[varsel]] [[svarede]] og formente ligesom hans første [[protest]] udi [[akten]] formelder, at der ikke burde efter den at tilstedes nogen [[vidner]] i [[forhør]], efterdi hans [[højgrevelig]]e [[nåde]] [[grev]] Rantzau eller [[konstituerede]] [[råd]], og [[fuldmægtig]] er kaldet, og vinderne kunne [[anrøre]] den [[ret]], og [[herlighed]], hans [[underdaner]]e og [[tjenere]] udi [[Lintrup Kro]] og [[Mølle]] med [[fædrift]] og [[ilding]]sgrøft tilhører, mindre er [[salig]] Mickel Tygesens [[arvinger]] tilgivelse [[citere]]t der han dog d. 22. juli 1687, tillige med Knud Jepsen og Niels Madsen i [[Mejlby]] deres [[sandhed]] i [[sagen]] har aflagt.
 
 
 
I øvrigt formenes at alle de vinder som varslen ommelder, at være indstævnet, er og skal inden [[sagens]] [[uddrag]], der udi være og blive [[interessere]]t, og [[begærede]] end yderligere her på de [[retsindig]]e [[dommer]]es [[kendelse]].
 
 
 
== ==
 
Thermen Knudsen af [[Kærbøl]], endnu som tilforn, [[begærede]] på kgl. [[majestæts]] [[undersåtter]] i [[Mejlby]] og [[Lintrup]] deres vegne, de hid indstævnede vinder afhørt, og lyder deres [[vinde]] således som [[efterfølger]]:
 
 
 
Eftersom [[Mejlby]] og [[Lintrup]] [[mænd]] er underskaffen (?) vores [[sandhed]] begærende, anlangende om [[Søren Trane]] i [[Lintrup Kro]] hans [[fædrift]] og ildingsgrøft, da er det så i [[sandhed]] som følger:
 
 
 
<u>Jes Thamsen</u> i [[Nørre Olling]] kan mindes i 50 år, da kam de ikke [[vesten]] en [[dam]] kaldes Tyvdaldam, ikke heller [[sønden]] en [[dam]] kaldes Korskælddam, af [[Lintrup Kro]], eller [[Lintrup Mølle]], med deres [[kræ]]ter, ikke heller at [[grave]] [[tørv]], uden dem steder Knud Jepsen i [[Mejlby]] kan mindes i 40 år, da kom de af [[Lintrup Kro]] og [[Lintrup Mølle]], aldrig [[vesten]] en [[dam]] kaldes Tyvdaldam, og [[sønden]] Korskælddam med deres [[kræ]]ter, ikke heller at [[grave]] [[tørv]] af de steder, Niels Madsen i [[Mejlby]] vinder ligesom forne Knud Jepsen og Jes Thamesen i [[Nørre Olling]], og Knud Jepsen og Jep Nielsen mødte i [[Mejlby]] kan aldrig mindes, at de [[mænd]] som har [[boet]] i [[Lintrup Mølle]] eller [[Kro]], har gravet [[tørv]] på de steder som [[Søren Christensen Trane|Søren Trane]] har ladet [[grave]], nemlig [[Mejlby Mark, Lintrup|Mejlby Mark]], [[Olling]] Mark og [[Lintrup Mark]], ved Fuglbæksig.
 
 
 
Dette forskrevne vil vi være [[gestændig]] når [[behov]] gøres, og dermed vores [[hænder]] og mærker underskrevet, og vil vi det på stemplet [[papir]], om [[behov]] gøres.
 
<center style='white-space:pre'>''ITS  Jep Thamesen  KIS  [[Niels Madsen]]    Knud Jepsen''</center>
 
 
 
== ==
 
Kendes jeg underskrevne <u>[[Peder Hansen]]</u> i [[Hjortvad]], barnefødt i [[Mejlby]], eftersom [[Mejlby]] [[mænd]] har været ... sandt [[ærlig]] [[kundskab]] begærende, anlangende [[Lintrup Mølle]]s og [[Lintrup Kro|Kro]]s [[beboer]], hvorvidt de har drevet med deres [[kvæg]], og hvor de har gravet deres [[tørv]], da er det mig i [[guds]] [[sandhed]] belyst.
 
 
 
Eftersom jeg kan mindes i 65 år, at de [[mænd]] som har [[boet]] i førnævnte steder, de aldrig at have drevet med deres [[kvæg]] [[sønden]] en [[dam]] kaldet Korskirkedam, eller [[vester]] en [[dam]] kaldet Tyvdaldam, ikke heller at have gravet [[tørv]] over bemeldte steder i min [[tid]].
 
 
 
Dette vil jeg være [[gestændig]], hvor [[behov]] gøres, og på stemplet [[papir]] at give, om [[behov]] gøres, og til [[vitterlighed]] har jeg min egen [[hånd]] underskreven.
 
 
 
[[Datum]] [[Hjortvad]] d. 22. juni 1692.
 
''[[Peder Hansen]]
 
 
 
== ==
 
Fremstod for [[retten]] <u>[[Lauritz Sørensen]]</u> i [[Hjortvad]] og <u>Niels Pedersen</u> af [[Hjerting]], som vandt og bekendte, at de har været i [[dag]] udi [[Peder Hansen]]s [[hus]] i [[Hjortvad]], da vedstod han ind bemeldte [[seddel]], eftersom han ikke kunne for [[alderdom]] og [[skrøbelighed]] selv kunne komme til [[ting]], og denne [[vinde]] selv [[afhjemle]], og ved [[helligånd]]s [[ed]] efter [[loven]], [[afhjemlet]] før bemeldte [[vinde]]r, dette så udi [[sandhed]] at være, som de nu i [[dag]] om [[vinde]] har.
 
 
 
Og [[begærede]] Thermen Knudsen [[tingsvinde]] for efter i hvor vel Anders Gregersen på hans [[højgrevelig]]e ... [[greve]] Rantzau, samt hans [[underdaner]] og [[tjener]] [[Søren Christensen Trane]] i [[Lintrup Kro]], deres vegne, havde formodet at hans førhen indførte [[protest]], så kraftig skulle blive anset, at dette som derefter [[vidnesbyrd]] kaldet, og skulle vordet tilladt at indføres, ikke des mindre, som alt [[sligt]] imod al [[forhåbning]], er blevet indskrevet, der han dog ikke efter sin  [[formening]] har nødt [[dommer]]es [[kendelse]] på sine indførte [[protester]] og [[høj]] årsagelig formeninger er [[slig]] (?) det vor [[ret]], at vinderne skulle stedes, eller ikke stedes, ellers gav [[offentlig]] læst og [[klage]], på det for os indført, som kaldes [[vinde]]r, skulle være aflagt eller givet af Jes Thonesen i [[Nørre Olling]], Niels Madsen og Knud Jepsen i [[Mejlby]], samt [[Peder Hansen]] i [[Hjortvad]].
 
 
 
Tthi for det første, hvad Jes Thamesens [[vinde]] angår, så er og bliver det nok [[bevislig]], at det er ham selv til fordret (?), udi det hans [[mark]] [[grænseskel]] så nær til de steder han omvundet har, at han gerne så, at kunnefor sig selv [[beholde]] [[græsning]] tilmed formoder, at det under [[sagens]] [[uddrag]] efter [[lovlig]] indstævning skulle [[befindes]], at ermeldte Jes Thams nogle af [[Søren Christensen Trane]]s tørre, har af [[sagen]] en del rejser sig, til [[tjeneste]] nødt har, her imod Thermen Knudsen [[svarede]], den ærlig [[mand]] Jes Thomesen i [[Olling]], som er næst der ved stedets [[besiddelse]], tvivles vel ikke på, han i [[sagen]] er bedst bevist, som er barnefødt i [[Mejlby]], Anders Gregersen blev ved sin forrige [[forklaring]], på de givne læst, thi hvad sig kun Jep og [[Niels Madsen]] i [[Mejlby]] angår, så er det med førhen skestrakt vis indført og påskrevne [[tingsvinde]]  bevist, at i de 22. juli 1687 deres [[sandhed]] forklarlig uden [[renter]], i [[sagen]] har aflagt, men det i [[dag]] skal have vundet, strider imod samme deres forrige [[vinde]], er gjort som villig eftersom Niels Madsen [[mulig]] ville [[tjene]] sin [[broder]] Jes Madsen i [[Mejlby]] derved, Knud Jepsen på samme måde, ville [[tjene]] hans [[svoger]] Peder Madsen som har Peder Madsens [[søster]].
 
 
 
[[Peder Hansen]] i [[Hjortvad]], som ikke [[personlig]] er mødt for [[retten]], det han efter indførte skulle have vundet, formodes ikke som et egentligt [[vinde]], skulle blive af nogen [[kraft]], mens han efter [[eksamen]] for [[retten]], [[personlig]] sit [[vinde]] bør at [[aflægge]], [[særlig]] formodet Anders Gregersen, at han ved andre vederhæftige [[lovfaste]] og upartiske vinder skulle til i [[dag]] 14 dage, eller [[sagens]] [[uddrag]] [[bevise]], at forskrevne kaldet vinder, noget at skal have forbigået [[sandhed]], ellers begæres Anders Gregersen at han alt dette som i [[dag]] er passeret, og i [[tingbogen]] indført, måtte udi et korpus, [[ord]] fra [[ord]], [[meddeles]] ved [[tingsvinde]] [[beskrive]], ville og formode, at intet herefter bliver i [[tingbogen]] indført, til at indføre udi dette forskrevne [[tingsvinde]], som og blev stedet.
 
 
 
[[Hjemler]] Hans Nissen af [[Vimtrup]] og [[Rasmus Jørgensen]] af [[Villebøl]], ved deres helligånds ed efter [[loven]], at de i [[dag]] 14 dage [[lovlig]] med 8. og 14 dages, månedes og 6 ugers [[kald og varsel]] gav samtlige [[Mejlby]]s [[beboere]] såvel og Jes Thammesen i [[Nørre Olling]], [[formedelst]] de uden nogen [[høj]] øvrigheds [[tilladelse]], minder nogen [[lovlig]] [[rettergang]] eller [[dom]], har næst afvigte 20. og 22. juni ikke alene borttaget en [[dole]] i [[Søren Christensen]]s iboende [[bolig]]s tilgravet [[ilding]], men endog borttaget [[Søren Christensen Trane]]s [[fæ]] og [[kvæg]], med videre etc. og blev udstævnet samme [[tid]] før bemeldte [[Mejlby]]s [[beboere]], Jes Thamesen i [[Nørre Olling]] samt [[Lintrup]] bys [[beboere]], med lige 8 og 14 dages, [[måned]] og 6 ugers [[kald og varsel]], til [[Kalvslund Herredsting]], for [[sigtelse]], vinders påhør, [[item]] for edelig [[dom]] i [[sagen]], og det angående hvad [[frihed]] og [[ret]] [[Søren Christensen Trane]] og hans førmænd før ham med [[fædrift]] og ildinggrøft, på forne [[Lintrup]] og [[Mejlby]]s fælles [[mark]], [[hede]] og [[mose]] har, og af gammel [[tid]] har haft, ulæst og [[ukæret]], med hvad videre [[lovmål]] herefter bør og kan følge.
 
 
 
 
 
== ==
 
<div align=right>[[Fredag]] den 22. juli [[anno]] 1692.</div>
 
Efter en i [[dag]] 8 dage produceret [[fuldmagt]] fra hans [[højgrevelig]]e [[nåde]] til Breidenburg, hans [[råd]] hr. Michael Gude, fremstod i [[dag]] for [[retten]] på [[høj]] ermeldte hans [[højgrevelig]]e [[nåde]], samt hans [[underdaner]] og [[tjener]] [[Søren Christensen Trane]] udi [[Lintrup Kro]], deres vegne Anders Gregersen af Boldinggård og [[begærede]] for det første, at den i [[dag]] otte dage afhjemlede [[stævning]], måtte i [[retten]] læses og påskrives, og her først udi denne [[akt]] indføres, som og blev tilladt og lyder samme [[stævning]] således, som her over i [[dag]] otte dage er indført, etc.
 
 
 
Forskrevne ''[[stævning]]'' med sin afhjemling og påskrift blev i [[retten]] læst og påskrevet, hvor efter bemeldte Anders Gregersen for det første [[begærede]] af samtlige [[tilstede]] [[Mejlby]] [[mænd]], tillige med deres [[forordnede]] [[fuldmægtig]] velfornemme sr. Thærmen Knudsen af [[Kærbøl]], ville forklare enten de samtlige den 20 juni sidst afvigte, som var en [[mandag]], var med indagge (?) eller bortføre de [[tørv]] [[Søren Christensen Trane]] i [[Lintrup Kro]], udi [[Mejlby]] [[hede]] og [[mose]], havde fået gravet og rejst, i lige måde, om de samtlige eller nogle af dem, var med at indtage hans [[får]] og [[kræ]]ter, af forne [[hede]] og [[mose]], om nogen var fri, de dem da her for [[retten]] ville fremstå, at deres [[navn]] kunne blive indtaget, så mødte forelætte (?) Niels Sørensen af [[Mejlby]], som [[svarede]], at han ej var hjemme, bemeldte dag, da [[tørv]]en blev hjemtaget, hvorfor han fik ingen deraf, men kunne ej [[benægte]], at hans [[pige]] var med imod hans [[vilje]] at indtage [[fæet]].
 
 
 
<u>Peder Madsen</u> af [[Mejlby]] mødte hernæst og han bekendte, at han ej fik flere end fire af bemeldte [[tørv]], som han sad på om til [[Søren Trane]]s [[hus]], mens [[Søren Trane]] mødte ham på vejen, da han berettede ham, at [[Mejlby]] [[mænd]] agede hans [[tørv]] hjem af [[Olling]] [[Mose]], men var ved at indtage forne fæ og kræter af [[Olling]] [[Mose]]. Herpå forskrevne [[tvende]] [[mænd]] aflagde deres ed efter [[loven]].
 
 
 
== ==
 
Hernæst for [[retten]] fremstod <u>Christen Pedersen</u>, <u>Anders Hansen</u>, <u>Jens Pedersen</u> og <u>Jes Madsen</u> af bemeldte [[Mejlby]], som [[svarede]] på det gjorte [[spørgsmål]], at de [[tog]] de [[tørv]] som forne [[Søren Christensen Trane]] havde ladet [[grave]] udi [[Olling]] [[Mose]], som de videre til hr. amts [[inspektør]] udi [[Haderslev]] udi deres [[erklæring]] af [[dato]] den 23. juni sidst afvigt, som er læst og påskreven på [[Kalvslund Herredsting]], for [[retten]] [[fredag]] den 1. juli udi [[Søren Christensen Trane]]s egen påhør, som endog i dag for retten er blevet læst og påskreven, og fremstod for retten Tærmen Knudsen af [[Kærbøl]], på hans kgl. [[majestæts]] [[undersåtter]] af [[Lintrup]] og [[Mejlby]] deres vegne, efter hans [[højgrevelig]]e nådes til Reventlows [[fuldmagt]] og [[befaling]], dateret [[Haderslev]] den 11. juli sidst afvigt, som i dag 8 dage d. 15. juli er læst og påskreven, og [[begærede]] før ermeldte [[erklæring]], udi [[protokollen]] [[ord]] fra [[ord]], indført og tingsvinde herefter at tage beskrevne, og lyder samme '''''[[erklæring]]''''' således:
 
 
 
<center>Højædle højgunstige hr. [[amtsinspektor]].</center>
 
: Såsom vi underskrevne [[Lintrup]] og [[Mejlby]] [[mænd]], af hans kgl. [[majestæts]] højbetroede hr. [[amtsinspektor]] udi [[Haderslev]], hr. dr. Johannes [[Møller]], er anbefalet, vores [[skriftlig]] [[erklæring]] hos ham at indbringe, på [[Søren Christensen Trane]] af [[Lintrup Kro]] medgivende [[supplik]] imod os, nemlig af hvad [[årsag]] vi ved [[herredsfogeden]]s [[forbud]]s [[seddel]] har ladet ham [[forbyde]], at komme med sit [[kræ]]ter, [[får]] og [[bæster]] på vores [[mark]], og at hjemføre de [[tørv]] han også på vores [[mark]] har gravet, med den trøstelige [[klausul]], at når vores [[erklæring]] derom indkommer, efter befindende [[beskaffenhed]], da videre skal befales (?), så er dette vores [[underdanige]] og korte [[svar]], at det er sket af efterfølgende årsager, efterdi vi beder af Søren Christensen Trane stor fortræd, med [[fædrift]], så og med [[tørvegrøft]], hvor udover vi [[lettelig]] kan [[ruinere]]s, idet at han
 
# har gravet [[tørv]] på [[Lintrup Mark]], på de steder han ingen [[rettighed]] har til
 
# har ladet tyret sin [[bæster]] imellem vores [[korn]] på [[grøn]] [[ager]]
 
# driver han os for nær med sit [[kræ]]ter og [[får]]
 
# ikke agter vores [[advarsel]], at han ville holde sig i sine [[grænser]]
 
# at vi over sådan sin medfart bliver [[ruinere]]de
 
# hvad [[tingsvinde]]n anlangende er [[Søren Christensen Trane]] sig påberåber, har vi [[Mejlby]] [[mænd]] [[Haderslevhus]]-[[tjener]] aldrig bekommet [[lovlig]] [[kald og varsel]], der for der den blev udstedt, ellers ville vi [[straks]] for retten give læst derpå, thi anlangende Mickel Tygesens [[vinde]], synes os den jo er en vel [[vinde]], for i den ikke er til sit [[værneting]] [[lovlig]] afvunden, og derfor ugyldig
 
  
Knud Jepsen og Niels Madsens af [[Mejlby]], deres [[vinde]], består udi visse limiter og grænser, såsom de det videre forklarer udi hosfølgende deres [[kopi]]-[[attest]], som formelder at [[Søren Trane]] førmænd med deres kræter aldrig er kommet [[vesten]] en [[dam]] kaldet Tyvdaldam, ikke heller [[sønden]] en [[dam]] kaldet Korskælddam, og ej heller har gravet [[tørv]] over de steder og da [[Søren Christensen Trane]] ville holde sig udi disse forskrevne [[grænse]]r, med sit [[kræ]]ter og [[tørvegrøft]], ville vi gerne være [[tilfreds]], endog vi ikke kan forstå, af hvad årsag en fremmed [[herskab]]s [[tjener]] kan [[arve]] (?) [[fædrift]] og [[tørvegrøft]] på kgl. [[majestæts]] [[grund]] uden må velre (?), at udi forrige tider, [[Søren Christensen Trane|Søren Trane]]s førmænd af de grevelige Rantzaus [[tjenere]] udi [[Lintrup]] og [[Mejlby]], noget kan være bevilget, hvor udaf de med tiden vil  gøre en [[rettighed]], og det ekstendere over [[kongens]] [[undersåtter]], mens alt dette hensætter vi til vores højtbydende [[øvrighed]]s nådige [[kendelse]] [[underdanigst]] bedende, at de ville dog tage os imod [[Søren Christensen Trane]]s medfart, udi deres nådige [[forsvar]] på det, at vi derudover ej måtte [[ruinere]]s, thi det er ikke i vores [[formue]], at føre [[proces]] mod hans forventende nådige [[svar]] og [[bønhøring]].
+
Til [[vitterlighed]] [[underskriver]] med egen [[hånd]].
 
 
: [[Datum]] [[Lintrup]] d. 23. juni [[anno]] 1692. H. kgl. m. højbetroede hr. [[amtsinspektor]], [[underdaner]]e, samtlige [[Lintrup]] og [[Mejlby]] [[mænd]] [[Haderslevhus]] [[tjenere]].
 
 
 
<center>Ancker APS Poufvelsen  Ifver Pedersen    Søren Knudsen    Peder Knudsen    Hans HIS Jørgensen    Poufvel PAS Anckersen    Niels NRS Rasmussen    Ebbe ENS Nielsen    Christen CPS Pedersen    Jens IPS Pedersen    Anders Hansen    Jens IIS Jørgensen    Mickel MNS Nielsen    Niels NSS Sørensen</center>
 
 
 
== ==
 
Hvorpå var skreven hans [[højgrevelig]]e nådige hr. [[amtsinspektor]]s hr. [[doktor]] Johannes Møllers '''''[[befaling]]''''' var lydende:
 
: Såsom samtlige [[Lintrup]] og [[Mejlby]] [[mænd]] [[Haderslevhus]] [[tjenere]], da under (?) efter min forrige [[befaling]] [[erklæret]] i denne [[skrift]], af hvad årsager de formenes med kgl. m. [[herredsfogeden]]s [[seddel]] [[lovlig]] at have ladet [[forbyde]] [[Søren Christensen Trane]], at komme med sine [[kræ]]ter, får og [[bæster]] på deres [[mark]], og at hjemkøre [[tørv]], han på deres [[mark]] har gravet, da befales hermed på hans [[højgrevelig]]e nådes hr. [[Christian Ditlev Reventlow|Christian Detlef]], [[greve]] til Reventlows kgl. [[majestæts]] højbetroede hr. [[kammerherre]]s og [[amtmand]] over [[Haderslevhus Amt]] hans vegne, kgl. m. [[fogeder]] i [[Frøs og Kalvslund Herreder]], [[straks]] at lade [[lovlig]] forlæse [[Søren Christensen Trane]], denne [[Lintrup]] og [[Mejlby]] [[mænd]]s [[erklæring]] på hans [[klage]], og hans [[ord]] derefter at fremme (?) og om [[bevis]] dertil [[ydermere]] at ..., den [[lovlig]] at lade føre, uden stor [[vidtløftighed]], og at kende mellem dem endelig, så vidt som kan være [[forsvarlig]] efter [[loven]].
 
: Såsom denne [[sligt]] [[kraft]] dette [[befalet]] vinder (?) under min egen [[hånd]] [[Haderslev]] d. 25. juni [[anno]] 1692 på hans [[højgrevelig]]e nådes hr. [[kammerherre]]s og [[amtmand]]s vegne Johannes Møller D., som idag for retten blev læst og påskreven.
 
 
 
Hvorpå Anders Gregersen på ermeldte [[Søren Trane]]s vegne [[svarede]], at den indgivne ''[[erklæring]]'' til hr. [[amtsinspektor]], som er dateret 3 dage efter at 4 før ... er hjem aget, og imod [[Søren Trane]]s [[vilje]] bortført, ikke melder om de ... således at de dem havde borttaget, mindre om [[fæ]] og [[kræ]]teret, at det var indtaget, så har velermeldte hr. [[amtsinspektor]] ikke heller der udi tilladt den [[slig]] [[gerning]], men til at forbigå [[vidtløftig]] [[svar]], som burde at følge ommeldte [[erklæring]], [[begærede]] Anders Gregersen, at så vidt at hans før indførte [[spørgsmål]], som ej direkte er besvaret, måtte ske, så vel og alt ham i denne [[akt]] måtte tilstedes at få den [[vurdering]], som er sætte (?) og [[uvildige]] [[mænd]] på [[Søren Trane]]s [[fæ]] og [[kvæg]], måtte afhjemles, eller og stå frisk til i dag 14 dage, og ham så efter alt nu i denne ægt måtte [[meddeles]] [[tingsvinde]] beskreven.
 
 
 
Så tillod [[herredsfogeden]] [[vurderingen]]s afhjemling, at stå til i dag 14 dage, og da den at måtte afhjemles, imidlertid fik Anders Gregersen efter sin [[begæring]], [[tingsvinde]], efter alt indførte beskreven.
 
 
 
== ==
 
[[Fredag]] den 5. august [[anno]] 1692.
 
 
 
== ==
 
[[Fredag]] den 12. august [[anno]] 1692.
 
  
 
== ==
 
== ==
[[Fredag]] den 19. august [[anno]] 1692.
+
<div align=right>22. juli 1692.</div>
 +
Fremstod [[Lauritz Sørensen]] i [[Hjortvad]] og Niels Petersen, [[Hjerting]], som vidnede at de havde været i [[dag]] i [[Peter Hansen]]s [[hus]] i [[Hjortvad]], da vedstod han sedlen, eftersom han ikke kunne for [[alderdom]] og [[skrøbelighed]] selv komme til [[ting]].
  
== Noter ==
+
[[Rasmus Jørgensen]], [[Villebøl]], og en fra [[Vimtrup]], stævner [[Mejlby]]s [[beboere]] og Jes Thomsen, [[Nørre Olling]], i samme [[sag]].
Folio 113, pag. 18-26.
 
  
__notoc__
 
 
[[kategori:Lintrup Kro]]
 
[[kategori:Lintrup Kro]]
 
[[kategori:Lintrup Mølle]]
 
[[kategori:Lintrup Mølle]]
[[kategori:Mejlby, Lintrup]]
+
[[kategori:Frøs-Kalvslund tingbog 1691-1697]]
[[kategori:Hjortvad i gammel tid]]
+
[[kategori:Fædrift]]
[[kategori:Kalvslund tingbog 1691-1697]]
 

Bemærk venligst at alle bidrag til Ribewiki kan bearbejdes, ændres eller slettes af andre brugere. Læg ingen tekster ind, hvis du ikke kan acceptere at disse kan ændres.

Du bekræfter hermed også, at du selv har skrevet denne tekst eller kopieret den fra en fri kilde (se Ribewiki:Ophavsret for detaljer). OVERFØR IKKE OPHAVSRETSLIGT BESKYTTET INDHOLD UDEN TILLADELSE!

Afbryd Hjælp til redigering (åbner i et nyt vindue)