Forskel mellem versioner af "Jedsted 1899 Kongeådige interessentskabskontrakt"

Skift til: navigering, søgning
m
m
Linje 24: Linje 24:
  
 
[[Kategori:Jedsted]]
 
[[Kategori:Jedsted]]
[[kategori:Kongeå]]
+
[[Kategori:Kongeå]]
[[kategori:Ribe Herred 27 1897-1900]]
+
[[Kategori:Ribe Herred 1897-1900 27.]]
 
[[Kategori:Interessentskabskontrakt]]
 
[[Kategori:Interessentskabskontrakt]]
[[kategori:Dige]]
+
[[Kategori:Dige]]

Versionen fra 30. nov 2012, 15:40

Interessentskabskontrakt

Vi undertegnede ejere af de såkaldte ’Gester’ og ’Havremærsker’, samt en del af ’Bredkærlodder’, ’Døftofter’ og ’Engetofter’, under Jedsted by, Vilslev sogn, Ribe Herred, erklærer herved, at vi danner et interessentskab til bygning af et nyt dige og istandsættelse af et ældre dige langs Kongeåen over ’Gesterne’, Vilslev ’Tyreeng’ og ’Havremærsklodderne’ indtil ’Langbjerg’ banke på følgende vilkår:

  1. Diget bygges dels efter den marken afstukne linje og dels langs med det gamle dige efter flere ved nivellement bestemte udgangspunkter. Kort herover findes vedhæftet. diget skal bygges med en kronebredde af 2,5 fod, anlæg mod åsiden af 3,1 og mod landsiden af 1,1.
  2. Det areal som vil medgå til digets opførelse og istandsættelse, forpligter enhver lodsejer sig til at afgive efter følgende takster:
    Hvor jorden borttages, betales 800 kr. pr. td. land, og hvor grønsværen afgraves betales 200 kr. pr. tønde land.
    For det areal, diget kommer til at stå på, ydes ingen erstatning til lodsejerne, men ejeren har fremtidig fri brugsret af samme til slet og græsning. Beskadiger en lodsejer diget med pløjning eller gravning, kan han idømmes en mulkt der fastsættes af bestyrelsen.
    I de to første år efter opførelsen må der dog ikke græsses på den del af diget, der går over ’gesterne’ og hegnspæle sættes først her efter de 2 års forløb. Ligeledes skal der først efter 2 års forløb nedlægges tuder af interessentskabet enten grøften langs med diget over ’gesterne’ eller i grøften langs med vejen sønden for ’gesterne’. Hvor disse tude skulle nedlægges afgøres af ’gestejerne’ alene efter simpel stemmeflerhed.
  3. Opførelsen og istandsættelsen udføres efter licitation eller på billigst mulig måde efter bestyrelsens skønnende, og til at føre opsyn med arbejdet antager denne en kyndig mand.
  4. Jorden til diges tages på den indvendige side af samme og skal i det hele taget tages efter bestyrelsens anvisning.
  5. Hegnspælene (rakkepælene) anskaffes og vedligeholdes af interessentskabet, hvorimod anskaffelse og vedligeholdelse af de fornødne lægter er de enkelte lodsejeres egen sag.
    De lodsejere, der har hegnsbyrden på de gældende strækninger, er altså pligtige at anskaffe og vedligeholde lægterne i de her ommeldte hegn.
  6. Til at have tilsynet med anlægget samt forestå digets fremtidige vedligeholdelse og til at påligne og opkræve bidrag, som skulle udredes til anlæg og vedligeholdelse, vælges en bestyrelse på 3 mand, hvis valg gælder for 3 år. Hvert år afgår et bestyrelsesmedlem, 1. og 2. år ved lodtrækning.
    Enhver interessent er pligtig til at modtage valg til bestyrelsen i 3 år, men kan så fordre sig fritaget i 4 år. Bestyrelsen vælger selv sin formand, der fører regnskab over indtægter og udgifter, som indføres i en dertil indrettet protokol.
    Formanden der overfor tredjemand repræsenterer interessentskabet leder bestyrelsens møder og indfører et referat af disse i forhandlingsprotokollen. Udskrifter af denne protokol attesteres af formanden, har i tilfælde af uenighed fuld beviskraft.
  7. I øvrigt har generalforsamlingen den øverste myndighed i alle interessentskabets anliggender. Den ledes og indvarsles af bestyrelsens formand. Forhandlingerne indføres af denne i den førnævnte protokol, hvoraf udskrifter attesterede som foran anført har fuld beviskraft. Indvarslingen sker med 14 dages varsel ved et avertissement i Ribe Stiftstidende og Ribe Folkeblad. I avertissementet angives et kort uddrag af forhandlingsgenstandene.
    Enhver lovlig indvarslet generalforsamling er beslutningsdygtig, og alle sager afgøres ved simpel majoritet, dog skal interessentskabets opløsning kun gyldig kunne foretages på en generalforsamling, hvor mindst ¾ af interessenterne er mødte og hvor mindst halvdelen af samtlige interessenter stemmer herfor.
    Hvert år i januar månes afholdes en generalforsamling, hvor regnskabet for det forløbne år fremlægges i revideret stand, og hvor valg af et bestyrelsesmedlem i stedet for det efter tur fratrædende samt af 2 revisorer for et år foretages.
    Efter begæring af 10 interessenter er formanden pligtig til snarest muligt at indvarsle en ekstraordinær generalforsamling.
  8. Hvert år først i april måned lader bestyrelsen diget og pælene efterse og istandsætte for interessentskabets bekostning.
  9. Udgifterne ved digets istandsættelse, anlæg og vedligeholdelse forpligter interessenterne sig til at udrede som følger.
    Jorderne inddeles i 3 klasser, der skulle bidrage i følgende forhold. Når klasse 1 udreder 6 kr., skal der af klasse 2 ydes 4 kr. og af klasse 3 ydes 2 kr. af hver tønde land, således som efterstående liste nærmere udviser:
    matr.
    loddernes
    navne
    vedtaget størrelse ejernes navne
    1. kl.2. kl.3. kl.
    (navnene udeladt her)
  10. I mangel af betaling af de bidrag, som er eller bliver pålignede interessenterne, underkaster vi os alle udpantning, og dersom beløbet ikke er indkommet inden 14 dage, efter at udpantningen har fundet sted er bestyrelsen berettiget til at lade det udpantede bortsælge ved auktion.
  11. Bestyrelsen er berettiget til på interessentskabets vegne hos Ribe Stiftsamt at rekvirere landvæsenskommission nedsat til afgørelse af alle stridsspørgsmål i anledning af ovennævnte digeanlæg.
  12. Denne interessentskabskontrakt såvel som de forandringer i samme, der senere måtte blive vedtaget skal tinglæses på vore førnævnte ejendommeinteressentskabets bekostning.

Retsanmærkning frafaldes ved tinglæsningen.

Jedsted i april 1899.

Noter

№ 27-555. Album