Redigerer 1777 Dele af Sønderjylland hørende til Riberhus Amt

Skift til: navigering, søgning

Advarsel: Du er ikke logget på. Din IP-adresse vil blive offentligt tilgængelig, hvis du foretager nogen ændringer. Hvis du logger på eller opretter en konto vil dine redigeringer blive tilskrevet dit brugernavn, og du vil få flere andre fordele.

Redigeringen kan fjernes. Kontroller venligst sammenligningen herunder for at bekræfte at det er hvad du ønsker at gøre, og gem så ændringerne for at fuldføre fjernelsen.
Nuværende version Din tekst
Linje 36: Linje 36:
 
#'''[[Døstrupsogn]]''' består af Døstrupby; Lovrupby; Drengstedby; Vinumby; Nørvolmby; Overby; Tevringby. Dette [[sogn]] har god [[ager]] og [[eng]], og meget [[flittig]]e [[bønder]]; her falder også skønt [[fiskeri]] af [[gedde]]r, [[aborre]]r, etc.
 
#'''[[Døstrupsogn]]''' består af Døstrupby; Lovrupby; Drengstedby; Vinumby; Nørvolmby; Overby; Tevringby. Dette [[sogn]] har god [[ager]] og [[eng]], og meget [[flittig]]e [[bønder]]; her falder også skønt [[fiskeri]] af [[gedde]]r, [[aborre]]r, etc.
 
#'''[[Randrupsogn]]''' beståer af Randrupby og Lundeby; begge disse byer har gode [[marskeng]]e, som [[overskylle]]s af det [[salt]]e vand. I [[å]]en imellem Lundebye og [[Meolden]] falder [[ål]] og andet [[fiskeri]].
 
#'''[[Randrupsogn]]''' beståer af Randrupby og Lundeby; begge disse byer har gode [[marskeng]]e, som [[overskylle]]s af det [[salt]]e vand. I [[å]]en imellem Lundebye og [[Meolden]] falder [[ål]] og andet [[fiskeri]].
#'''[[Visbyesogn]]'''; dertil hører: Visby; Nørby; Møllerupby; Gammlby; [[Trøyborg]], en stor og important [[herregård]] med [[anseelig]] [[bygning]]. Fra [[dronning]] [[Margrete 1.|Margrethe]]s tid, thi hun købte den til kronen, blev den kaldet et [[kongelig]]t [[slot]]. Siden ved [[pantsætte]]lse kom [[Trøjborg Slot|Trøyborgslot]] til de [[katolsk]]e [[bisp]]er i [[Ribe]]. Ved de [[gejstlig]]e [[gods]]ers [[sekularisation]] efter [[Reformationen]], hjemfaldt [[Trøjborg Slot|Trøyborgslot]] til kronen; men år 1580 kom det fra kronen ved et [[mageskifte]] i [[privat]]es eje.  Gården er anlagt i en [[morads]], [[befæste]]t med [[grav]]e, og har i [[krig]]ens tid år 1659 holdt fjendtlige anfald tilbage. [[Gods]]ets ejer har [[herredsting]] over [[Løherred]]. [[Gods]]et beståer af fire [[sogn]]e og dets [[kirke]]r, nemlig [[Visby]], [[Meolden]], [[Randrup]] og [[Døstrup]]. Under [[Trøyborg]] ligger Østerbygård i [[Ødis sogn]] ved [[Skodborgå]]. [[Hovedgård]]ens [[takst]] er 121 tdr. 4 skp. 3 fjk. 2 alb., [[mølleskyld]] 15 tdr. 7 skp. 2 fjk., [[bøndergods]] 1.128 tdr. 7 skp., [[tiende]]r 147 tdr. 6 skp. Af Gierupbye hører den halve del til dette [[sogn]], og den anden halve del af samme by hører til [[Dalersogn]] i [[Møgeltønderbirk]] og [[herred]], som allerede er anført forhen pag. 495.
+
#'''[[Visbyesogn]]'''; dertil hører: Visby; Nørby; Møllerupby; Gammlby; [[Trøyborg]], en stor og important [[herregård]] med [[anseelig]] [[bygning]]. Fra [[dronning]] [[Margrete 1.|Margrethe]]s tid, thi hun købte den til kronen, blev den kaldet et [[kongelig]]t [[slot]]. Siden ved [[pantsætte]]lse kom [[Trøyborgslot]] til de [[katolsk]]e [[bisp]]er i [[Ribe]]. Ved de [[gejstlig]]e [[gods]]ers [[sekularisation]] efter [[Reformationen]], hjemfaldt [[Trøyborgslot]] til kronen; men år 1580 kom det fra kronen ved et [[mageskifte]] i [[privat]]es eje.  Gården er anlagt i en [[morads]], [[befæste]]t med [[grav]]e, og har i [[krig]]ens tid år 1659 holdt fjendtlige anfald tilbage. [[Gods]]ets ejer har [[herredsting]] over [[Løherred]]. [[Gods]]et beståer af fire [[sogn]]e og dets [[kirke]]r, nemlig [[Visby]], [[Meolden]], [[Randrup]] og [[Døstrup]]. Under [[Trøyborg]] ligger Østerbygård i [[Ødis sogn]] ved [[Skodborgå]]. [[Hovedgård]]ens [[takst]] er 121 tdr. 4 skp. 3 fjk. 2 alb., [[mølleskyld]] 15 tdr. 7 skp. 2 fjk., [[bøndergods]] 1.128 tdr. 7 skp., [[tiende]]r 147 tdr. 6 skp. Af Gierupbye hører den halve del til dette [[sogn]], og den anden halve del af samme by hører til [[Dalersogn]] i [[Møgeltønderbirk]] og [[herred]], som allerede er anført forhen pag. 495.
 
#Af '''[[Bredesogn]]''' hører til [[Riberhusamt]] disse byer: Bredeby, Borreby, Aspby, Boesholm, Harritzby, Søndervolmby, Apterupby.
 
#Af '''[[Bredesogn]]''' hører til [[Riberhusamt]] disse byer: Bredeby, Borreby, Aspby, Boesholm, Harritzby, Søndervolmby, Apterupby.
  
 
===<center>[[Amrom- og Vesterlandsføhrsbirk]] i [[Løherred]]</center>===
 
===<center>[[Amrom- og Vesterlandsføhrsbirk]] i [[Løherred]]</center>===
[[Amrom- og Vesterlandsføhrsbirk]] i [[Løherred]] indbefatter 1. St. Klemenssogn på den [[ø]] [[Amrom]], 2. Af St. Johannissogn på [[ø]]en [[Føhr]] fire byer; thi de øvrige byer og [[kirke]]r høre under [[Tønderamt]], tilligemed St. Nikolaisogn der på landet, 3. St. Laurentiisogn på [[ø]]en [[Føhr]].
+
[[Amrom- og Vesterlandsføhrsbirk]] i [[Løherred]] indbefatter 1. [[St. Klemenssogn]] på den [[ø]] [[Amrom]], 2. Af [[St. Johannissogn]] på [[ø]]en [[Føhr]] fire byer; thi de øvrige byer og [[kirke]]r høre under [[Tønderamt]], tilligemed [[St. Nikolaisogn]] der på landet, 3. [[St. Laurentiisogn]] på [[ø]]en [[Føhr]].
 
Vi mærke nu hvert [[sogn]] for sig.
 
Vi mærke nu hvert [[sogn]] for sig.
  
#'''St. Klemenssogn''' på den [[ø]] [[Amrom]]. <br> Den [[ø]] '''[[Amrom]]''' er en liden langagtig [[ø]], dannet som en halv [[måne]], beliggende næsten en [[fjerdingvej]] i sydvest fra den [[ø]] [[Føhr]]; den hører ganske til [[Riberhusamt]] og til [[Riberstift]], både i [[henseende]] til [[verdslig]] og [[gejstlig]] [[jurisdiktion]]. Denne [[ø]] er en god [[mil]] lang, men ej over halvanden [[fjerdingvej]] bred, [[formedelst]] de mange [[sanddyne]]r. [[Indbygger]]ne leve mest af [[søfart]] og [[fiskeri]]; thi mændene fare på [[Grønland]] på [[hvalfiskefangst]], på [[Holland]] og andre [[sted]]er, hvorved de [[forhverve]] sig god [[hyre]]. De er [[indrullere]]de [[søfolk]], og i [[nødsfald]] tages til [[kongen]]s [[tjeneste]] på [[orlogsskib]]e.  Deres [[fiskeri]] under landet er [[ål]], [[flynder]]e, [[rokke]]r, og om [[vinter]]en [[østers]].  Her [[prædike]]s [[tysk]]; thi deres [[sprog]] er en [[art]] af det gamle [[frisisk]]e [[sprog]], og deres [[klædedragt]] er som [[Føhr]]ingernes eller de på [[Føhr]]. <br> På denne [[ø]] er alene én [[kirke]], kaldet [[St.-Clemens-Kirche (Nebel)|St. Klemenskirke]], og har sin egen [[præst]]. Til St. Klemenssogn hører tre byer, nemlig: [[Nebel (Amrum)|Nebel]], [[Süddorf (Amrum)|Sydertorp]]; [[Nordtorp|Nordorp]], som beståer af 159 [[hus]]e og næsten 600 [[menneske]]r. [[Beboer]]ne ejer også nogle [[smakke]]r, hvormed de farer til søs. <br>Denne [[ø]] [[Amrom]], såvelsom vesterdelen eller Vesterland af [[ø]]en [[Føhr]] sorterer under [[Løherred]]s [[provsti]] og [[Amrom- og Vesterlandsføhrsbirk|Vesterlandsføhrs Birk]].
+
#'''[[St. Klemenssogn]]''' på den [[ø]] [[Amrom]]. <br> Den [[ø]] '''[[Amrom]]''' er en liden langagtig [[ø]], dannet som en halv [[måne]], beliggende næsten en [[fjerdingvej]] i sydvest fra den [[ø]] [[Føhr]]; den hører ganske til [[Riberhusamt]] og til [[Riberstift]], både i [[henseende]] til [[verdslig]] og [[gejstlig]] [[jurisdiktion]]. Denne [[ø]] er en god [[mil]] lang, men ej over halvanden [[fjerdingvej]] bred, [[formedelst]] de mange [[sanddyne]]r. [[Indbygger]]ne leve mest af [[søfart]] og [[fiskeri]]; thi mændene fare på [[Grønland]] på [[hvalfiskefangst]], på [[Holland]] og andre [[sted]]er, hvorved de [[forhverve]] sig god [[hyre]]. De er [[indrullere]]de [[søfolk]], og i [[nødsfald]] tages til [[kongen]]s [[tjeneste]] på [[orlogsskib]]e.  Deres [[fiskeri]] under landet er [[ål]], [[flynder]]e, [[rokke]]r, og om [[vinter]]en [[østers]].  Her [[prædike]]s [[tysk]]; thi deres [[sprog]] er en [[art]] af det gamle [[frisisk]]e [[sprog]], og deres [[klædedragt]] er som [[Føhr]]ingernes eller de på [[Føhr]]. <br> På denne [[ø]] er alene én [[kirke]], kaldet [[wp:de:Nebel (Amrum)#St.-Clemens-Kirche|St. Klemenskirke]], og har sin egen [[præst]]. Til [[St. Klemenssogn]] hører tre byer, nemlig: Nebel, Sydertorp; Nordorp, som beståer af 159 [[hus]]e og næsten 600 [[menneske]]r. [[Beboer]]ne ejer også nogle [[smakke]]r, hvormed de farer til søs. Denne [[ø]] [[Amrom]], såvelsom vesterdelen eller Vesterland af [[ø]]en [[Føhr]] sorterer under [[Løherred]]s [[provsti]] og [[Vesterlandsføhrs Birk]].
#Af '''St. Johannissogn''' på den [[ø]] [[Føhr]] disse fire [[by]]er: [[Niblum|Nebelumby]], Gottingby, [[Borgsum]]by og [[Vitsum|Vidsumby]]. <br> '''Den [[ø]] [[Føhr]]''' ligger i [[Vesterhavet]] halvanden [[mil]] fra [[Dagebøl]] i Vestermark, hvorfra er [[overfart]]en med [[post]]en. Denne [[ø]] er halvanden [[mil]] lang, én [[mil]] bred. Den skal i de allerældste tider have været landfast med den [[ø]] [[Sild]]t, og da have begge disse [[ø]]er udgjort elleve [[sogn]]e; men ved den store [[vandflod]] år 1362 er de revne fra hverandre. <br> Nu [[bestå]]r [[øen]] [[Føhr]] af seksten [[landsby]]er, foruden en velbygget liden [[flække]], [[Vyk|Wyck]] kaldet, inddelte i tre [[kirkesogn]]e, som have tre [[sognekirke]]r, nemlig: [[St. Laurentii (Süderende)|St.  Laurentiikirke]], [[St. Johannis (Nieblum)|St. Johanniskirke]] og [[St. Nicolai (Wyk auf Föhr)|St. Nikolaikirke]]. Landet er stærkt beboet, har 1469 [[hus]]e, og 6000 [[indbygger]]e, gamle og unge. <br> Den [[østre]] del af landet, som [[bestå]]r af St. Nikolaisogn og [[kirke]], så og noget af St. Johannissogn med [[kirke]]n, kaldes Østerlandsføhr, og hører under [[hertugdømmet Slesvig]] og [[Tønderamt]]. Samme [[østre]] del har sin egen landfoged, som oppebærer [[skat]]terne og leverer dem til [[amtstue]]n. Til denne del hører den velbebygte [[flække]] [[Vyk|Wyck]], som er bygt på [[Holland]]sk måde, har henimod 200 [[hus]]e, god [[skibsfart]], og en skøn [[havn]], hvori [[skib]]ene kan ligge sikre for vestlige [[vind]]e; her boe og alle slags [[håndværksfolk]]. <br> Men den vestre del af [[Føhr]], som [[bestå]]r af St. Laurentiisogn med [[kirke]], og det meste af St. Johannissogn, kaldes [[Vesterlandsføhr]], og hører under [[Riberhus Amt]]. I [[henseende]] til [[verdslig]] [[jurisdiktion]] har [[Vesterlandsføhr]], tilligemed [[øen]] [[Amrom]], sit eget [[birk]] og sin [[birkefoged]], som holder [[birkeret]]. Men i det [[gejstlig]]e står [[Vesterlandsføhr]] med [[Amrom]] under [[Løherred]] [[provsti]]. Til denne [[vestre]] del hører af St. Johannissogn disse [[by]]er: To tredje del af [[Niblum|Nebelumby]]; Gotting; [[Borgsum]], hvor der er en gammel [[fæstning]], kaldet Borg, omgiven med en høj [[vold]] af 400 [[fod]] i [[omkreds]], anlagt i [[kong]] [[Valdemar 3.]]’s tid; og Vitsumby, hvilket er allerede førhen ommeldt. Dernæst hele St. Laurentiisogns syv [[by]]er, som siden skal anføres. <br> Den [[ø]] [[Amrom]] skal i [[fordum]] tid have været landfast med [[Føhr]]; og imellem begge disse [[ø]]er skal have stået St. Annækirke og [[sogn]], som ved [[vandflod]] er nu gået til grunde. Fra [[Vesterlandsføhr]] over til [[Amrom]] er en en halv [[mil]] over vandet. Imellem [[Føhr]] og [[Amrom]] [[fiske]]s [[østers]], som er et kronens [[regale]]. <br> Hele [[øen]] [[Føhr]] indholder [[geest]]- og [[marskland]]. [[Geest]]en eller [[agerland]]et, som er den søndre halve del af [[Føhr]], hvori [[by]]erne ligge, er meget høj, og står ingen fare for [[oversvømmelse]]. Men den nordre del er forsynet med [[dige]] imod [[hav]]ets [[vold]]. <br> Indbyggerne på [[Føhr]] leve mest af [[skibsfart]]; thi de er gode [[skibsfolk]], og deriblandt mange [[kommandør]]er, som, fra [[København]], [[Hamborg]] og [[Holland]] hyres på [[hvalfiskefangst]]en under [[Grønland]]. Omtrent 1500 [[indrullere]]de [[søfolk]] fare som styrmænd og [[matros]]er fra bemeldte steder og lande på slige og længere rejser, tjene stor [[hyre]] og blive formuende, og ved rejsens ende komme altid hjem. Imidlertid drives [[agerdyrkning]]en ved [[kvindekøn]]net og gamle mænd, som ej længere kan [[tjene]] til [[søs]]. Føhringerne have deres eget [[sprog]], som er gammel [[frisisk]]; men her [[prædike]]s [[tysk]] i [[kirke]]n, og i [[skole]]rne læres ligeledes det [[tysk]]e [[sprog]].
+
#Af '''[[St. Johannissogn]]''' på den [[ø]] [[Føhr]] disse fire [[by]]er: Nebelumby, Gottingby, Borgsumby og Vidsumby. <br> '''Den [[ø]] [[Føhr]]''' ligger i [[Vesterhavet]] halvanden [[mil]] fra [[Dagebøl]] i Vestermark, hvorfra er [[overfart]]en med [[post]]en. Denne [[ø]] er halvanden [[mil]] lang, én [[mil]] bred. Den skal i de allerældste tider have været landfast med den [[ø]] [[Sild]]t, og da have begge disse [[ø]]er udgjort elleve [[sogn]]e; men ved den store [[vandflod]] år 1362 er de revne fra hverandre. <br> Nu [[bestå]]r [[øen]] [[Føhr]] af seksten [[landsby]]er, foruden en velbygget liden [[flække]], [[Wyck]] kaldet, inddelte i tre [[kirkesogn]]e, som have tre [[sognekirke]]r, nemlig: [[St. Laurentii]]kirke, [[St. Johannis]]kirke og [[St. Nikolai]]kirke. Landet er stærkt beboet, har 1469 [[hus]]e, og 6000 [[indbygger]]e, gamle og unge. <br> Den [[østre]] del af landet, som [[bestå]]r af [[St. Nikolaisogn]] og [[kirke]], så og noget af [[St. Johannissogn]] med [[kirke]]n, kaldes Østerlandsføhr, og hører under [[Hertugdømmet Slesvig]] og [[Tønderamt]]. Samme [[østre]] del har sin egen landfoged, som oppebærer [[skat]]terne og leverer dem til [[amtstue]]n. Til denne del hører den velbebygte [[flække]] [[Wyck]], som er bygt på [[Holland]]sk måde, har henimod 200 [[hus]]e, god [[skibsfart]], og en skøn [[havn]], hvori [[skib]]ene kan ligge sikre for vestlige [[vind]]e; her boe og alle slags [[håndværksfolk]]. <br> Men den vestre del af [[Føhr]], som [[bestå]]r af [[St. Laurentiisogn]] med [[kirke]], og det meste af [[St. Johannissogn]], kaldes [[Vesterlandsføhr]], og hører under [[Riberhus Amt]]. I [[henseende]] til [[verdslig]] [[jurisdiktion]] har [[Vesterlandsføhr]], tilligemed [[øen]] [[Amrom]], sit eget [[birk]] og sin [[birkefoged]], som holder [[birkeret]]. Men i det [[gejstlig]]e står [[Vesterlandsføhr]] med [[Amrom]] under [[Løherred]] [[provsti]]. Til denne [[vestre]] del hører af [[St. Johannissogn]] disse [[by]]er: To tredje del af Nebelumby; Gotting; Borgsum, hvor der er en gammel [[fæstning]], kaldet Borg, omgiven med en høj [[vold]] af 400 [[fod]] i [[omkreds]], anlagt i [[kong]] [[Valdemar 3.]]’s tid; og Vitsumby, hvilket er allerede førhen ommeldt. Dernæst hele [[St. Laurentiisogn]]s syv [[by]]er, som siden skal anføres. <br> Den [[ø]] [[Amrom]] skal i [[fordum]] tid have været landfast med [[Føhr]]; og imellem begge disse [[ø]]er skal have stået [[St. Annæ]]kirke og [[sogn]], som ved [[vandflod]] er nu gået til grunde. Fra [[Vesterlandsføhr]] over til [[Amrom]] er en en halv [[mil]] over vandet. Imellem [[Føhr]] og [[Amrom]] [[fiske]]s [[østers]], som er et kronens [[regale]]. <br> Hele [[øen]] [[Føhr]] indholder [[geest]]- og [[marskland]]. [[Geest]]en eller [[agerland]]et, som er den søndre halve del af [[Føhr]], hvori [[by]]erne ligge, er meget høj, og står ingen fare for [[oversvømmelse]]. Men den nordre del er forsynet med [[dige]] imod [[hav]]ets [[vold]]. <br> Indbyggerne på [[Føhr]] leve mest af [[skibsfart]]; thi de er gode [[skibsfolk]], og deriblandt mange [[kommandør]]er, som, fra [[København]], [[Hamborg]] og [[Holland]] hyres på [[hvalfiskefangst]]en under [[Grønland]]. Omtrent 1500 [[indrullere]]de [[søfolk]] fare som styrmænd og [[matros]]er fra bemeldte steder og lande på slige og længere rejser, tjene stor [[hyre]] og blive formuende, og ved rejsens ende komme altid hjem. Imidlertid drives [[agerdyrkning]]en ved [[kvindekøn]]net og gamle mænd, som ej længere kan [[tjene]] til [[søs]]. Føhringerne have deres eget [[sprog]], som er gammel [[frisisk]]; men her [[prædike]]s [[tysk]] i [[kirke]]n, og i [[skole]]rne læres ligeledes det [[tysk]]e [[sprog]].
#'''St. Laurentiisogn''' på [[øen]] [[Føhr]] [[bestå]]r af syv [[by]]er, som er [[Syderende]], hvori [[sognepræst]]en boer; [[Oldsum|Øltsum]]; Klintum; Tuftum; Hedehusum; [[Yttersum|Utersum]]; og [[Dunsum|Dusum]].
+
#'''[[St. Laurentiisogn]]''' på [[øen]] [[Føhr]] [[bestå]]r af syv [[by]]er, som er Syderende, hvori [[sognepræst]]en boer; Øltsum; Klintum; Tuftum; Hedehusum; Utersum; og Dusum.
  
 
'''<center>[[Anmærkning]]</center>'''
 
'''<center>[[Anmærkning]]</center>'''

Bemærk venligst at alle bidrag til Ribewiki kan bearbejdes, ændres eller slettes af andre brugere. Læg ingen tekster ind, hvis du ikke kan acceptere at disse kan ændres.

Du bekræfter hermed også, at du selv har skrevet denne tekst eller kopieret den fra en fri kilde (se Ribewiki:Ophavsret for detaljer). OVERFØR IKKE OPHAVSRETSLIGT BESKYTTET INDHOLD UDEN TILLADELSE!

Afbryd Hjælp til redigering (åbner i et nyt vindue)

Skabelon der er brugt på denne side: