Grønlandsk helikopterulykke

Skift til: navigering, søgning

Grønlands Selvstyre forvalter Grønlands Lufthavne (Mittarfeqarfiit), der driver 13 offentlige lufthavne, 6 heliporte og 40 helistop, her ordnet efter størrelse:

Helikopterselskaber i Grønland

Ulykker med danske helikoptere i Grønland

Herunder forstået dansk indregistrerede helikoptere og andre beregnet til civilt brug.

1. sep. 1974 Fiskenæsset i Sydvestgrønland

En italiensk-bygget Agusta-Bell 47J Ranger helikopter, som indtil 1967 tilhørte Grønlands Geologiske Undersøgelser og derefter vistnok var i privateje, havarerede 1. september 1974 ved Fiskenæsset/Qeqertarsuatsiaat i Sydvestgrønland, vistnok uden tilskadekomne.

Ulykken er ikke fundet beskrevet i aviser og først 1979 udgik helikopteren af registeret.

7. aug. 1979 Grønland

En svenskejet Osterman Aero-helikopter af typen Agusta-Bell AB 206A JetRanger havarerede den 7. august 1979 i Grønland.

8. sep. 1983 Nanortalik i Sydgrønland

Piloten overlevede et havari den 8. september 1983 med en helikopter af typen Bell 206B Jet Ranger II ved Nanortalik i Sydgrønland.

Vraget blev senere sejlet til Danmark og solgt til Norge, men er vist ikke kommet ud at flyve igen.

16. juli 2000 Nuuk Lufthavn

Piloten og en tekniker slap uskadte, da de søndag den 16. juli 2000 i Nuuk Lufthavn havarerede med en Grønlandsfly-helikopter af typen Hughes-369D, de skulle have fløjet til Narsarsuaq. Helikopteren stod parkeret på den sydøstlige del af forpladsen og det var pilotens hensigt foretage en mindre flyvning ud til flyvepladsen ved at sidesvæve med næsen op mod vinden, for at foretage start derfra, men efter passage af et skur kom helikopteren i læ og begyndte en rotation om sin egen akse, som piloten ikke var i stand til at stoppe.

Mens helikopteren ukontrolleret bevægede sig hen over forpladsen i nordvestlig retning kom den på kollisionskurs mod en parkeret DHC-7 flyvemaskine, men det lykkedes helikopterpiloten hæve sig henover denne, hvorefter han forsøgte at lande i sikkerhedszonen vest for kontroltårnet. Ved sætningen på højre mede rullede helikopteren videre og kom til stop liggende på højre side. Umiddelbart efter evakuering blev der lagt skum ud af brand- og redningstjenesten og brand forhindredes, men helikopteren var ødelagt.

1. maj 2003 Kangaamiut i Vestgrønland

En tidligere Grønlandsfly-helikopter, men nu Air Greenland, af typen Eurocopter AS350 Écureuil havarerede 1. maj 2003 ved en glideulykke i Kangaamiut/Gammel Sukkertoppen i Vestgrønland.

23. aug. 2007 Sydøstgrønland

Piloten og 2 passagerer slap uskadt, da de i en helikopter fra Bel Air Aviation af typen Eurocopter EC120 Colibri chartret af NunaMinerals den 23. august 2007 om eftermiddagen efter et mislykket forsøg med landing på en klippeblok på øen Skjoldungen i Sydøstgrønland, hvor rotoren gik i jorden, i stedet nødlandede på en nærved liggende gletsjer i 800 meters højde, hvor helikopteren skred 50 meter inden den kom til standsning. [a 1] [a 2] [5]

Passagererne var 2 ud af en gruppe på 7 geologer fra NunaMinerals, som var i felten i forbindelse med sediment indsamling. De forulykkede evakueredes samme eftermiddag af en redningshelikopter udsendt fra Narsarsuaq.

29. aug. 2007 Maamorilik i Vestgrønland

Piloten og den enlige passager kom lettere til skade, da de onsdag den 29. august 2007 kl. 10.20 i en Air Greenland-helikopter af typen Eurocopter AS350 Écureuil lettede fra helipaden ved kysten i minebyen Maamorilik i Vestgrønland på en tur, der skulle have gået op over mine-fjeldet Den Sorte Engel, men en påmonteret wire kom i spænd i et rækværk og slyngedes op i rotoren, hvor et rotorblad revedes af og et andet beskadigedes, så helikopteren styrtede over klippekanten og lagde sig om på venstre side i havet på 1-2 meter vanddybde. [a 3]

I Havarikommissionens stærkt forsinkede redegørelse konkluderedes, at menneskelige faktorer ledte til havariet, som en kombination af følgende forhold: [n 2] [n 3]

  • helikopteren blev klargjort til slingoperationer før start
  • en ikke-planlagt passagerflyvning skulle udføres mellem slingoperationerne
  • passageren var klar, havde lagt sin bagage ind i helikopteren og var klar til afgang
  • piloten fulgte ikke korrekt procedure for inspektion før start

7. juni 2008 Nuuk Lufthavn

Den 60-årige danske instruktør og 32-årige norske elev overlevede, da de på en træningsflyvning lørdag den 7. juni 2003 om eftermiddagen i en Air Greenland-helikopter af typen Aerospatiale Eurocopter AS350 Écureuil fra Nuuk Lufthavn havarerede under anflyvning sammesteds. [a 4] [a 5]

Helikopteren blev under øvelsesturen fløjet af eleven med det hydrauliske system koblet fra og umiddelbart inden havariet forsøgte instruktøren at overtage kontrollen, men samtidig gik rotoren i jorden og helikopteren totalhavarerede. De 2 ombordværende kunne selv kravle ud ved egen hjælp.

31. maj 2011 Prins Christians Sund i Sydgrønland

Piloten og 2 passagerer slap uskadt, da de i en helikopter af typen Agusta-Bell 206B på en kort lokal flyvning fra en midlertidig plads ved kystradiostationen i Prins Christians Sund/Ikerasassuaq i Sydgrønland ned til havnekajen med formål at tanke helikopteren op, i stedet faldt i havnen, hvor helikopterens pontoner straks blæstes op, så den kunne holde sig flydende.

Havarikommissionen konkluderede, at hændelsen indtraf da piloten som følge af manglende motorydelse ikke havde tilstrækkelig inerti i rotorsystemet til at bremse nedgangen mod havnekajen og gennemføre en normal landing. Medvirkende årsag var, at piloten valgte at gennemføre en autorotationslignende stejl anflyvning med reduceret motorydelse, der ikke blev genetableret i tilstrækkelig grad før landingen skulle udføres. Endvidere havde pilotens relativt lave typeerfaring sandsynligvis indflydelse på hændelsesforløbet. [n 4]

22. aug. 2011 Kangilinnguit i Sydvestgrønland

De 3 besætningsmedlemmer og 2 passagerer overlevede, da de ombord i en af Søværnets helikoptere af typen Westland Lynx Mk90B den 22. august 2011 kl. 16.16 styrtede i havet umiddelbart ved siden af inspektionsskibet Hvidbjørnen, der lå til kaj ved Marinestation Grønnedal (Kangilinnguit) i Sydvestgrønland. Helikopterens luftpuder udløstes straks, så den ikke sank. [6] [a 6] [a 7]

Umiddelbart inden helikopteren ramte vandet hørtes et smæld og det viste sig da også senere, at dens drivaksel var knækket.

Ulykker med amerikanske helikoptere i Grønland

19. dec. 1956 Grønland

En sølvfarvet amerikansk redningshelikopter af typen Sikorsky SH-19B Chickasaw (ombygget til søredning) væltede den 19. januar 1956 om på siden og havarerede i Grønland.

På en enkelt dag i ca. 1957 ødelagdes 3 amerikanske helikoptere på samme dag ved såkaldt white-out, altså blænding af ismasserne, så det ikke er til at se hvad der op og ned. Måske identisk med denne ulykke.

24. juli 1958 Nordgrønlands indlandsis

En sølvfarvet amerikansk redningshelikopter af typen Piasecki H-21 Work Horse havarerede den 24. juli 1958 på Nordgrønlands indlandsis (vistnok) 280 km øst for Thule Air Base, hvor vragresterne spredtes.

Der var 5 mand ombord og umiddelbart sås intet tegn på liv i nærheden af vraget

Må være identisk med en i avisen senere omtalt ulykke, hvor helikopteren skulle undsætte et nødlandet fly på indlandsisen og 2-3 ombordværende omkom.

Eksterne links

Samtidige aviser (a)

Nyere aviser (n)

Personoplysninger (p)