Forskel mellem versioner af "Smiril 1928 Eysturoy"

Skift til: navigering, søgning
 
Linje 13: Linje 13:
 
| død=5
 
| død=5
 
}}
 
}}
Dampfærgen Smiril afsejlede 19. januar 1928 kl. 9.10 fra Thorshavn mod [[Klaksvík]] med [[stykgods]] og passagerer under en frisk sydsydvestlig kuling med strøm og høj sø, hvorfor den holdt ind på [[Lamba]]vik indtil kl. 12, hvorefter fortsattes for langsom fart mod Mjóvanes på [[Eysturoy]].
+
Dampfærgen Smiril var først ejet af et selskab i [[Tvøroyri]] [[Suðuroy]] og sejlede bl.a. dertil i rute fra [[Thorshavn]], men overgik 1920 til Færøernes Amtskommune i selskabet Strandfaraskip Landsins.
  
Da øjeblikket syntes gunstigt sattes fuld kraft frem, men kl. 12.10 brød en svær brådsø ind over skibet, hvorved rygesalonen agter, hvori der befandt sig 5 passagerer, den agterste lastluge, begge døre til overbygningen samt kappen om bagbord blev slået overbord og gelænderet agter brækkede og alle ruderne i kahyt og maskin-skylightet knustes.
+
Færgen afsejlede 19. januar 1928 kl. 9.10 fra Thorshavn mod [[Klaksvík]] med [[stykgods]] og passagerer, men holdte ind mod [[Lamba]]vik på [[Eysturoy]] i den friske sydsydvestlige kuling med strøm og høj sø.
 +
Der fortsattes kl. 12 mod Mjóvanes og sattes fuld kraft frem, men kl. 12.10 brød en svær [[brådsø]] ind over skibet, hvorved rygesalonen agter, hvori der befandt sig 5 passagerer, den agterste lastluge, begge døre til overbygningen samt kappen om bagbord blev slået overbord og gelænderet agter brækkede og alle ruderne i kahyt og maskin-skylightet knustes.
  
Der kastedes redningskranse ud til de forulykkede, men pga. de fremkomne åbninger i skibet fandtes det ikke forsvarligt at sejle tilbage til stedet, hvor ulykken var sket, hvorfor rejsen fortsattes.
+
Der kastedes redningskranse ud til de forulykkede, hvoraf 2 var kvinder, men pga. de fremkomne åbninger i skibet fandtes det ikke forsvarligt at sejle tilbage, hvorfor rejsen fortsattes.
Lidt nord for Gøtanæs passeredes den engelske trawler Drusilla, der blev anmodet om at eftersøge de forulykkede og 3 personer blev fra Smiril ført over til det andet skib for at påvise stedet, hvor ulykken indtraf.
+
Lidt nord for Gøtanæs mødtes den engelske trawler Drusilla, hvortil overførtes 3 personer til anvisning ulykkesstedet.
  
Smiril er afbildet på et 4,50 kr [[frimærke]] udgivet 1999.
+
I 1932 solgtes færgen, som omdøbtes Sverrir og året efter kom til [[Akureyri]].
 +
 
 +
Smiril er afbildet på et 4,50 kr [[frimærke]] udgivet 1999 af Færøernes [[Posta|postvæsen]].
 
* http://shipstamps.co.uk/forum/viewtopic.php?t=10051
 
* http://shipstamps.co.uk/forum/viewtopic.php?t=10051
 
<noinclude>
 
<noinclude>

Versionen fra 19. jul 2018, 09:55

19. jan. 1928 Smiril

Dampfærgen Smiril var først ejet af et selskab i TvøroyriSuðuroy og sejlede bl.a. dertil i rute fra Thorshavn, men overgik 1920 til Færøernes Amtskommune i selskabet Strandfaraskip Landsins.

Færgen afsejlede 19. januar 1928 kl. 9.10 fra Thorshavn mod Klaksvík med stykgods og passagerer, men holdte ind mod LambavikEysturoy i den friske sydsydvestlige kuling med strøm og høj sø. Der fortsattes kl. 12 mod Mjóvanes og sattes fuld kraft frem, men kl. 12.10 brød en svær brådsø ind over skibet, hvorved rygesalonen agter, hvori der befandt sig 5 passagerer, den agterste lastluge, begge døre til overbygningen samt kappen om bagbord blev slået overbord og gelænderet agter brækkede og alle ruderne i kahyt og maskin-skylightet knustes.

Der kastedes redningskranse ud til de forulykkede, hvoraf 2 var kvinder, men pga. de fremkomne åbninger i skibet fandtes det ikke forsvarligt at sejle tilbage, hvorfor rejsen fortsattes. Lidt nord for Gøtanæs mødtes den engelske trawler Drusilla, hvortil overførtes 3 personer til anvisning ulykkesstedet.

I 1932 solgtes færgen, som omdøbtes Sverrir og året efter kom til Akureyri.

Smiril er afbildet på et 4,50 kr frimærke udgivet 1999 af Færøernes postvæsen.