Amazone 1865 Harboøre

Skift til: navigering, søgning

25. nov. 1865 Amazone[redigér]

Den forpommerske bark Amazone med skipper Schütter var på vej fra Middlesbrough til Wolgast i Forpommern lastet med jernbaneskinner, da den i høj sø og storm af syd strandede 25. november 1865 om aftenen ud for Harboøre ¼ mil nord for redningsstation Flyvholm, hvor skibet satte sig på yderkanten af 2. revle et par hundrede meter fra land med stævnen ret indefter.

I den fremherskende mørke opnåedes først kl. 2 om natten med sikkerhed forbindelse til skibet med raketline og en stjerteblok haledes langsomt ombord indtil mandskabet ved 4-tiden tilsyneladende gik til køjs. Da det lysnede sås fra land at blokken var fastgjort, men næppe var udhalingen af den svære trosse gået igang inden blokken løsnede sig og faldt i vandet.

2 nye forsøg på at sende raketter ud med en line mislykkedes, men en sidste forsøg med dobbelt raket lykkedes. Skibet havde imidlertid sat sig så dybt i sandet, og var ved at splittes, så den 10 mand udmattede besætning alle 10 på en gang bandt sig fast i raketlinen med indbyrdes afstand på en alen og sprang i vandet.

Uheldigvis brast linen og kun 5 kom i land i nærmest bevidstløs tilstand, men kom dog til live igen, hvorimod de 5 øvrige, heriblandt skipperen og styrmanden, omkomne drev i land på Agger Strand endnu fastbundne til hinanden.

Et par timer efter de reddede var kommet i land søndersloges skibet aldeles. De overlevende forklarede, at kaptajnen havde anordnet den desperate redning, og man var ubekendt med redningsudstyrets funktion, til trods for at der forefandtes tysksproget instruktionsbog ombord på skibet.

Agger kirkebog & avisartikler

Nyere avis