Anna 1905 Haurvig

Skift til: navigering, søgning

1.-4. okt. 1905 Anna[redigér]

Den norske brig Anna med skipper N. Nilsen var på vej fra Methil i Skotland til Skien lastet med kul, da blev læk og 1. oktober 1905 i synkefærdig stand blev forladt 17 sømil vest for Hanstholm af sin 6 mand besætning, der optoges af den engelske damper Dago af Hull og landsattes dagen efter i Helsingør.

Den 3. oktober sås det døde skib drive sydpå ca. 1 km fra kysten ud for Sønder Lyngvig, hvorfra redningsbåden gik ud kl. 16, men fandt det flydende med dækket under vand og skansebeklædningen over, ligesom folkelukaf og kahytten, der var på dækket, fandtes forladt. Redningsbåden returnerede derfor og var i land kl. 18.

Kl. 23 var motorfiskekutteren Dan ude ved skibet og trak afsted med det i 5 timer, indtil det ud for Haurvig pludselig sank i løbet af 2 minutter, så trosserne måtte kappes.

4. okt. 1905 Dan[redigér]

Ombord på Dan var også forfatter og grønlandsforsker Ludvig Mylius-Erichsen, som dengang opholdt sig i Nymindegab. På vej tilbage strandede skibet 4. oktober 1905 kl. 10.15 på en revle på nordre side af Nymindegabs indløb.

Ved middagstid nåede redningsbåden ud til skibet, som forsøgte at komme fri, mens det øsregnede. På et tidspunkt var situationen ved at blive farlig, så redningsbåden kaldtes tæt på og 3 ud af 7 sprang over i redningsbåden, for at blive landsat. Den ene af disse var Mylius-Erichsen som var ganske gennemblødt og skyndte sig hjem, for at få tørt tøj på.

Ved højvandet kl. 15 kom skibet flot ved egen hjælp og nåede ind uden hverken skib eller folk ombord led nogen skade.