Arctic 1860 Knopper

Skift til: navigering, søgning

4. okt. 1860 Arctic[redigér]

Det engelske dampskib Arctic med kaptajn James Brown eller Bowes var på vej til Sankt Petersborg med passagerer og en last af bomuldsballer, men ramtes under storm i Nordsøen 3. oktober 1860 om aftenen af en styrtsø, som knuste et vindue og slukkede kedlerne.

Der kastedes anker, men næste dag sprang kæden og i brændingen sprang skibet læk og sank ud for KnopperHarboøre Tange.

Kahytten fyldtes straks med vand, så 3 kvindelige passagerer og et lille pigebarn blev trukket op på dækket, men de skylledes kort efter overbord og forsvandt, ligesom 4 matroser, som var gået i skibsbåden.

Omkring 25 overlevende søgte tilflugt i masterne i over et døgn.

Først den 5. oktober om eftermiddagen kom båden fra redningsstation Flyvholm afsted med 4 mand af dens besætning, den strandede norske styrmand Nils H. Steen fra barken Kronprins Frederik med sine folk, samt 2 andre frivillige, som hentede 14 skibbrudne ind. Den 55-årig engelske civilingeniør Thomas Earle, som til daglig arbejdede med tørlægningen af Nissum Fjord, trodsede sin søns og andres advarsler og ville ud at redde de sidste omkring 12 af sine landsmænd, men på vej ind kæntrede båden og han omkom, da han kom under båden og slog hovedet mod en sten.

Vistnok ialt 10 fra skibet druknede, deriblandt den 2-årige pige Eliza Butterworth fra Manchester og hendes mor. Moderens lig blev aldrig fundet, men liget af det lille nydelige pigebarn blev begravet på Harboøre kirkegård øst for kirken i en grav, som efter byggeriet af den ny kirke i 1909, kom til at ligge under koret. Hun er mindet på bagsiden af altertavlen.

Blandt de overlevende rejsende fra skibet var den 76-årige irske dramatiker James S. Knowles.

Der afholdtes 30. november strandauktion over bjærgede manufakturvarer og 3-400 stænger rundt boltejern.

Vraget af Arctic genfandtes 29. april 1979 ud for høfde 40 på 12 meter vand godt 1 km fra kysten, hvor man opsamlede en klump sølvbestik, alle indgraveret med skibets navn.

Bog

Harboøre kirkebog & Harboøre kirkebog & avisartikler