Canadian Reefer 18. jan. 1940 Østlige Nordatlant

Skift til: navigering, søgning

18. jan. 1940 Canadian Reefer[redigér]

Det neutrale og uledsagede D/S Vesterhavet-motorkøleskib Canadian Reefer var på vej fra Haifa i Israel til Glasgow lastet med appelsiner og grapefrugt og befandt sig 18. januar 1940 kl. 10.19 i den østlige Nordatlant 20 sømil vestsydvest for Kap Finisterre ud for Galiciens kyst, da den tyske ubåd U 44 dukkede op om bagbord på 300 meters afstand og med signal beordrede skibspapirerne forevist.

Maskinerne stoppedes og kaptajnen sejlede i motorbåden over til ubåden, hvor ubådskaptajn Ludwig Mathes erklærede ladningen kontrabande og gav den 26 mand besætning ½ time til at forlade skibet, hvilket skete kl. 11.15. Der affyredes kl. 11.20 en G7e torpedo, som var en fuser, og 6 minutter senere en G7a'er, som på styrbordssiden ramte midtskibs brændstofbunker og satte skibet i brand. Med en smule slagside til bagbord sank skibet med agterenden til lodret position og forsvandt i løbet af 10-15 minutter.

Motorbåden forsøgte at tage redningsbåden på slæb, men efter kort tid kom motoren i uorden, så den blev forladt og der sattes sejl på redningsbådene, som under en opfriskende sydlig kuling styrede mod land. Vistnok på en position 25 sømil nordøst for Cabo Vilán optoges den 26 mand besætning ved 16-tiden af den spanske trawler Jose Ignacio de C., som næste dag landsatte dem i A Coruña, hvor der afgaves søforklaring.

Der var 3. februar 1940 søforhør i København.

U 44 var tilknyttet 2. U-Flottille med base i Wilhelmshaven og sænkede med kaptajn Ludwig Mathes på sin første fjendefart 8 skibe. På næste fjendefart, som startede 13. marts 1940, forsvandt ubåden sporløst, hvorved alle 47 ombordværende omkom, formentlig sunket kort efter afgang ved påsejling af en sømine i en minefelt nord for Terschelling, eller muligvis sænket nordvest for Shetlandsøerne 20. marts af HMS Fortune.