Catalina L-865 'Rudolph' 10. aug. 1963 Kap Desolation i Sydvestgrønland

Skift til: navigering, søgning

10. aug. 1963 Kap Desolation på Nunarsuit-øen i Sydvestgrønland[redigér]

Et tidligere US Navy-Consolidated PBY Catalina 6A amfibiefly anskaffet 1957 af Flyvevåbnet og tilknyttet eskadrille 722 i Værløse lettede 10. august 1963 kl. 19.45 dansk tid fra Narsarsuaq i Sydgrønland med 5 timers forsinkelse pga. lave skyer og tåge på vej til marinestation Grønnedal og skulle have været videre til Søndre Strømfjord, men efter en sidste radiomelding opfanget kl. 20.36 dansk tid, kl. 16.36 lokal tid, men ikke gik igennem til Grønnedal, forsvandt det.

Et medarbejder fra station Grønnedal, som holdt weekend på Arsuk-øen, observerede omtrent på samme tid flyet i relativ lav højde flyve mod det smalle sund Kasakken, hvor det forsvandt i disen.

Foruden 6 mand besætning og 6 passagerer, medbragte det en større mængde proviant og en del radioudstyr.

Icelandair-flyet Solfaxi deltog i eftersøgningen, men først da det 13. august kl. 17.40 lokal tid var begyndt på rutinemæssig is-rekognoscering fandt det flyet knust i ca. 600 meter højde mod en fjeldtop ved Kap Desolation på Nunarsuit-øen. Halen var knækket af og der var på klipperne spor efter brand, men ingen overlevende.

Besætningen bestod af den 32-årige kaptajn og navigatør Karl Arnfred Jensen fra Snostrup ved Frederikssund, den 29-årige kaptajn Karl Åge Holst bosat i Ammassalik, den 24-årige overfenrik og flymekaniker Eivind Petersen fra Lille Værløse, den 34-årige fenrik Knud Johan Nielsen fra Skovlunde, den 27-årige seniorsergent og telegrafist Jørgen Axel Andreas Manniche fra Ballerup og den 22-årige flyverløjtnant Børge Poulsen fra Vejle. Passagererne var fenrik Knud Nielsens kone og 2 børn, en ansat ved station Grønnedal og 2 læger fra Godthåb, som havde opereret en vådeskudsramt person i Julianehåb og skulle egentlig have været med Grønlandsfly, men kunne spare tid ved at tage med militærflyet.

Flyet havde sandsynligvis været inde over Grønnedal, men var vendt om for at lede efter bedre sigt ved kysten, da ulykken skete.

Snostrup kirkebog & avisartikler