Cito 1895 Trans

Skift til: navigering, søgning

2. okt. 1890 Læsø[redigér]

Det svenske dampskib Cito med kaptajn Eneroth var på vej fra Oulu/Uleåborg i Finland til London lastet med planker og tjære, da det natten til 2. oktober 1890 strandede syd for ØsterbyLæsø, hvor det huggede sig læk og løb fuld af vand.

Efter en del af trælasten var bragt til Frederikshavn blev skibet natten til den 9. oktober taget af grunden og efterfølgende slæbt til Gøteborg af bjærgningsskibet Frederikshavn.

23. nov. 1895 Søndre Trans[redigér]

Skibet afsejlede 19. november 1895 med kaptajn Attilech Grundén fra Middlesbrough lastet med cinders, jern og kunstgødning bestemt for hjemstedet Gøteborg, men kom under en hård tur med storm af sydøst, snetykning og strømsætning ud af kurs og kastede den 23. november om morgenen anker ud for Søndre Trans, ca. 3 km syd for Bovbjerg Fyr. Det skete så tæt på kysten, at skibet drev 50 meter længere ind og strandede.

Den 17 mand besætning bjærgedes kl. 13 i land af redningsbåden fra Tuskjær og overnattede hos strandfogederne i Trans Kirkeby. Svitzers dykkerdamper Frederikshavn ankom om natten kl. 2 og sluttede akkord om bjærgning og udkastning af ladning, som påbegyndte samme nat kl. 6 af skibets egen besætning og 50 antagne mænd, mest fiskere fra Fjaltring-Trans.

Kunstgødningen lossedes over på bjærgningsskibet, som skulle fragte det til Frederikshavn. Skibet bragtes efter et døgns hårdt arbejde den 25. november kl. 8 flot, men havde mistet roret og lå en tid for anker.