Constance 1955 Stevns Klint

Skift til: navigering, søgning

11. sep. 1918 nord for Shetlandsøerne[redigér]

Partrederi-bramsejlsskonnert Constance fra Marstal var med skipper Hans Kristensen på vej fra Gøteborg til Lissabon med trælast og befandt sig nord for Shetlandsøerne i den sydligste del af Norskehavet midt mellem Færøerne og Vestnorge, da den 11. september 1918 kl. 14 blev beskudt af den tyske ubåd U 152 (Franz) og efterladt brækket midtskibs, kun med agterenden synlig over vandet.

Besætningen gik i redningsbåden og roede over til ubåden, som tog den med på slæb 78 km sydpå i retning af Shetlandsøerne, hvorefter den 13. september ved middagstid nåede ind til Norwick-bugten ved Skaw på den nordligste ø Unst.

Vraget, som holdt sig flydende på lasten, bjærgedes senere af inspektionsskibet Beskytteren ind til Bergen.

Skibet solgtes samme år til Mandal, 1923 til Helsingborg og 1932 til Lysekil, hvor det ombyggedes til motorskonnert og kom vistnok 1954 til Malmø.

10. dec. 1955 Stevns Klint[redigér]

Skibet var på vej fra Stralsund til Landskrona lastet med briketter, men sprang under en hård østnordøstlig kuling den 10. december 1955 læk i den sydlige Østersø og kunne på en position øst for Stevns ved 16-tiden ikke længere holdes flydende på pumperne.

Det besluttedes at landsætte skibet, så redningsbåden gjordes klar samtidig med, at kursen ændredes mod den nordlige del af Stevns Klint, hvor det ved 19-tiden tog grunden ca. 200 meter syd for Mandehoved, 30-40 m fra kysten, men ved grundstødningen gik redningsbåden tabt.

Af den 5 mand besætning forblev føreren ombord, mens de 4 øvrige gik i en pram, der kæntrede umiddelbart efter, at de var kommet klar af skibet. Heraf lykkedes det 2 mand at redde sig i land.

Næste morgen var skibet slået til vrag og føreren antagelig druknet.