Danevang 9. aug. 1916 Nordsøen

Skift til: navigering, søgning

9. aug. 1916 Danevang[redigér]

Dampskibet Danevang afsejlede 1. august 1916 fra Karlsborg ved Bottenbugten lastet med 594 stander opskåret trælast, som kaptajn V. Voss via den tyske konsul i Haparanda og myndighederne i Berlin var forsikret om ikke var kontrabande, men 9. august kl. 4.10 standsedes skibet i den vestlige Nordsø 60-70 sømil øst for Tynemouth ved kanonskud fra den tyske ubåd UB 37 (Valentiner), som med vajende signal forlangte skibspapirerne forevist.

Styrmand Christoffersen, der var på broen, lod straks skibet stoppe og roede sammen med 3 matroser over til ubåden, men den tyske officer erklærede straks at skibet ville blive skudt i sænk. Styrmanden afkrævede ubådschefen bevis for at det var kontrabande, men han svarede blot at papirerne ville blive sendt til Berlin og mandskabet ville få 10 minutter til at forlade skibet.

Imens besætningen roede tilbage blev også de Danske Sukkerfabrikkers kul-damper Carbo I standset af ubåden og nogle tyske marinesoldater gik ombord på Danevang, hvor de samlede 3 sække med levnedsmidler, der kastedes ned i skibsjollen.

Ubåden afskød derpå 15 skud mod Danevang, der krængede over på siden og blev liggende flydende på lasten med kun rælingen ovn vande.

De skibbrudne optoges af Carbo I og landsattes 12. september i Nyborg.

Sænkningen erkendtes senere uberettiget af den tyske regering og kasko-erstatning for skibet blev udbetalt.