E.549 Knud Børge 1926 Sønderho

Skift til: navigering, søgning

10. okt. 1926 Knud Børge[redigér]

En fiskekutter, som først var hjemmehørende i Grenå under navnet A.37 Christence Nielsen, solgtes 1920 til Esbjerg og omdøbtes E.549 Idaho, som 1925 videresolgtes og omdøbtes Knud Børge.

Knud Børge var natten til den 10. oktober 1926 på vej hjem fra fiskeri i Nordsøen med kurs mod Esbjerg og havde ved 3-tiden lige passeret Vyl-fyrskibet, da en svær sø bortrev skylightet til maskinrummet og vandtanken. Kl. 8 gik motoren i stå i nærheden af Cancer lysbøje. En anden kutter lovede at rapportere i Esbjerg og der fortsattes for små sejl mod Grådyb gasbøje, hvortil nåedes kl. 14.

Der blæste nu en stærk storm fra nordnordvest og det var umuligt at holde skibet i indløbet, hvorfor ankeret kastedes, men det kunne ikke holde og skibet drev sydpå og strandede ved 17-tiden ved Sønderho. Sønderhos redningsbåd sattes ud kl. 18 og 40 minutter senere landsattes den 4 mand besætning.

Senere bjærgedes ankeret med en lang kæde ved Sønderho og skibet repareredes nødtørftigt for en lækage. Svitzers bjærgningsdamper Bjørn ankom 3 km fra strandingsstedet og trak 23. oktober med en lang ståltrosse og slisker det strandede skib ud på den flade sandstrand ved lavvande og ved højvande til havs og næste dag ind til Esbjerg, hvor det repareredes på statens bedding.

Der afholdtes 21. oktober søforklaring og søforhør i Esbjerg.

Skibet istandsattes og sejlede under navnene Georg og Agnes indtil ca. 1939.