Gert Hansen 2001 Oslofjorden

Skift til: navigering, søgning

8. april 2001 Gert Hansen[redigér]

Coasteren Gert Hansen var på vej fra Lybæk til Oslo lastet med 400 ton salt og 24 ton granuleret kunstgødning og havde passeret Drøbak i Oslofjorden, da den 8. april 2001 kl. 4.08 med bagbord side påsejlede et mindre fast fyr på Langebåt-skæret, der skulle have været passeret på styrbord side, og ca. 7 minutter senere sank på 45 meters dybde lidt syd for Askholmene, hvor vraget af krigsskibet Blücher ligger.

Ombord vækkedes 2 polske matroser, som nåede i en redningsflåde og 40 minutter senere reddedes op af skibet Oscarsborg II, hvorimod den 71-årige kaptajn Hans Eiders Bergmann fra Ellested på Fyn en time senere fandtes død i det kolde vand og liget af den 52-årige styrmand Frank Andersen fra Norddjurs først dagen efter fandtes af dykkere i det sunkne skib.

Skibet var tidligere impliceret i menneskesmugling af asylsøgende tamilere til Haugesund, ankommet som blinde passagerer, hvilket kostede Marstal-rederen Niels Henrik Thordsen en fængselsdom på 5 måneder, som på ulykkestidspunktet afsonedes i Statsfængslet Møgelkær.

Den ellers pensionerede kaptajn var i øvrigt med til at starte Vognmandsruten og skibsinspektør på Scandinvian Star.

Dykkerklubben i Drøbak har dykket på vraget i september 2009 og i 2013.

Nyere avis