Høgen 1957 Langelandsbælt

Skift til: navigering, søgning

4. sep. 1957 Høgen[redigér]

Kriegsmarine-torpedobåden (Schnellboot) S-139 (eller S-206) overtoges ved kapitulationen af US Navy og indgik 1949 i Søværnet.

En eskadrille danske torpedobåde med hver op mod 25 mand besætning var 4. september 1957 på natlig øvelse i det sydlige Storebælt og sejlede i mørkelagt formation nordpå og begyndte lidt efter kl. 3 at dreje for at fortsætte ned mod Langelandsbælt, men under manøvren drejede Høgen (P555) under ledelse af søløjtnant Jørgen Chritiansen tilsyneladende for skarpt og blev påsejlet af den bagvedkommende Flyvefisken (P-500), der kun havde 3 sekunder at reagere på.

Der blev slået alarm, at de 2 både hang fast i hinanden og Høgen var ved at synke. Da fregatten Rolf Krake 14 minutter senere ankom til ulykkesstedet ca. 6 sømil nordøst for Hov Fyr ved Lohals på Nordlangeland var de fleste reddet over på Flyvefisken og 4 minutter senere sank Høgen på 10 meter vand.

Ved kollisionen var bl.a. maskinkonstabel Knud I. Thomsen sprunget i vandet og han forsvandt i mørket, men de øvrige reddedes.

Flyvefisken blev svært beskadiget bugseret ind til Korsør hængende på siden af Rolf Krake Den 10. september blev vraget af Høgen hævet og indbragt til Nyborg og kort efter solgt til skrot.