Hilma Lau 13. okt. 1944 Østersøen øst for Bornholm

Skift til: navigering, søgning

Det fra 1932 af D/S Vesterhavet ejede dampskib Helene var på vej fra Bulgarien til Danmark, da det ved Danmarks besættelse 9. april 1940 i Biscayen blev opbragt af den franske kystvagt og ankom 13. april til Brest. Skibet blev 16. maj beslaglagt af Frankrig og overtaget af flåden.

Tyskland beslaglagde 9. juli 1940 skibet i La Pallice og priseretten i Hamborg overdrog det 8. oktober til Oberkommando der Marine, som omdøbte det H.9 til transportskib for operation Seelöwe. Senere var det øvelsesskib i Granville.

29. marts 1944 Sydlige Nordsø[redigér]

Skibet tilbageleveredes 19. juni 1941 til D/S Vesterhavet og omdøbtes Hilma og 1942 Hilma Lau.

Hilma Lau afsejlede i ballast i en tysk konvoj fra Masnedø mod Emden, men blev 29. marts 1944 ved 17-tiden ud for den hollandske kyst angrebet af allierede fly og ramtes for og agter af sprænggranater, som dræbte den medfølgende tyske ledsageofficer kaptajn Frøsell og forårsagede mange mindre skader forskellige steder. Efter at hullerne i vandlinjen var blevet tætnet, fortsattes rejsen til Borkum red, hvor der ankredes kl. 21.45. Det tog en måneds tid at reparere skaderne.

13. okt. 1944 Sydlige Østersø sydøst for Christiansø[redigér]

Skibet var 12. oktober 1944 på vej fra Gdynia til København lastet med kul og styrede i den sydlige Østersø mod Christiansø, da der om aftenen indtil kl. 23.30 observeredes flere modgående krigsskibe. Fra kl. 23.35 til 0.20 fulgtes skibet i stedet om styrbord af hvad som senere viste sig at være den sovjetiske ubåd Lembit, der uddykket ubåd stoppede underligt op flere gange, mens den affyrede torpedoer, først 2 forbiere mod et større modsejlende krigsskib og dernæst de 2 sidste, som ved 0.30-tiden ramte Hilma Lau i forskibet med voldsomme eksplosioner, så der stod en vandsøjle op af 2-lasten og styrbord redningsbåd knustes af opslynget kul og forskibet begyndte straks at synke.

Af 23 ombordværende reddede 16 mand sig i bagbord redningsbåd og de fik yderligere 3 bjærget op af vandet, hvorimod 4 savnedes og deraf var 3 suget ned med den agterste redningsflåde, da skibet gik til bunds 26 sømil sydøst for Christiansø. Skibets motorbåd lå vandfyldt i vandet og blev lænset, men ville ikke starte og da redningsbåden var overfyldt flyttedes 5 mand over og toges med på slæb mod Christiansø efter at videre eftersøgning kl. 2.15 var opgivet.

Kl. 8.15 optoges de 19 overlevende af en fiskekutter, der landsatte dem på Christiansø. En såret kullemper med hjernerystelse kom under lægebehandling og indlagdes på Svaneke sygehus.

Ubåden Lembit er i øvrigt bevaret i søfartsmuseet i Tallinn.