Hjortvad 1859 Peter Lauritzen matr. № 3 og 5 gård og № 4 ejendom

Skift til: navigering, søgning

Skøde
[redigér]

Jeg underskrevne selvejergårdmand Laust Jensen også benævnt Lauritz Jensen, samt Laurs Jensen af Hjortvad by , Kalvslund sogn, tilstår herved at have solgt, ligesom jeg herved sælger, skøder og afhænder fra mig og arvinger til min søn Peter Lauritzen, følgende mig tilhørende faste ejendomme, nemlig:

  1. Min ejende og påboende gård her i byen, der er matrikels № 3, af hartkorn 3 tdr. 5 skp. 1 fjk. 2¾ alb. og af matrikel № 5, 1/16 alb., tilsammen 3 tdr. 5 skp. 1 fjk. 215/16 alb., med gammelskat 20 rd. 58 sk.
  2. En ejendom her i byen matrikel № 4 af hartkorn 1 td. 3 skp. 1 fjk. 1¾ alb., og af matr. № 5, 1/16 alb., tilsammen 1 td. 3 skp. 1 fjk. 113/16 alb., med gammelskat 12 rd. 23 sk. Aftægten til Hans B. Bundesen overtages af køberen.
  3. Af forrige Peder Thomsens gårds jorder i Obbekær by, Fole sogn, ejendommen matr. № 13 af hartkorn 1 skp. 3 fjk. 2 alb., med gammelskat 90 sk.

hvilke jeg besidder efter skøde af 6. april 1825, tinglæst 13. s. m. og år, 30. nov. 1837, tinglæst 6. dec. s. år, og 26. feb. 1840, tinglæst 11. marts s. år, da nævnte min søn Peter Lauritzen har på den mellem os bestemte måde berigtiget købesummen 6.000 rd., så skøder og overdrager jeg som herved ovenanførte ejendomme tilligemed den på min påboende gård værende ind- og udbo, samt besætning af kreaturer, vogne, plove, harver, intet undtagen i nogen måde.

Det bemærkes at min søn er gjort bekendt med, at mit skøde af 6. april 1825 har af retsskriveren ved tinglæsningen fået påtegning om, at min fader Jens Lauridsen ikke havde tinglæst adkomst på den mig solgte gård, her anført under litra a, og at skødet af 26. feb. 1840 på litra b, har ved tinglæsningen fået bemærkning, at sælgerens formand Berthel Tøgersen ikke havde tinglæst adkomst til den mig solgte gård.

Det bemærkes, at i blandt de afhændede ejendomme til min søn Peter Lauritzen er også indbefattet den mig efter skødet af 6. april 1825 tilhørende eng, slaugfennen kaldet, som er matrikuleret under № 98 af Nr. Farup Ladegårds jorder med hartkorn 1 td. 1 skp. 3 fjk. 2½ alb., og gammelskat 20 rd. 48 s., i forening med Hans Pedersens og Paul Knudsens andel i bemeldte eng.

Den er ligeledes indbefattet i den angivne købesum.

Til bekræftelse under min underskrift i vidners overværelse.

Hjortvad, den 29. juli 1859.

Lauritz Jensen
Til vitterlighed Hostrup Søren Johansen

[redigér]

Givet til de fattiges kasse 16 s. Ribe, d. 14. aug. 1859. Schousboe   sognepræst

Læst i Ribe Herredsting den 17. aug. 1859 og indført i skøde- og panteprotokol № 11, fol. 87.

Det bemærkes:

Af den herværende afskrift af den nye matrikel, kan det ikke med fuldkommen bestemthed ses, at de solgte ejendomme er identiske med de over hvilke sælgeren ifølge de indbemeldte adkomstdokumenter er berettiget til at disponere. C. Levinsen


[redigér]

Aftægtskontrakt oprettet imellem Peder Lauritzen i Hjortvad og fader Lauritz Jensen sammesteds tillige med denne sidstes hustru Kirstine Madsen.

1.

Så længe min fader og moder finder dem tilfredse at være hos mig, da skal de nyde samme underholdning som jeg og familie nyder, ligesom jeg forsyner dem med de fornødne klæder af ulden og linned, men er de ikke fornøjet at være hos mig, da skal jeg i gårdens vester sidebygning være forpligtet at indrette dem beboelseslejlighed i 5 fag med husets hele vidde, der skal være mindst 100 alen inden murene. Af det 5. fag skal tages så meget som der behøves til forstue. Beboelseslejligheden, der forsynes med loftskud (sammenføjet) og fjellegulv, vinduer og døre, samt storstue og i værelserne en jævn vind- eller bilæggerovn som de ønsker, skal i alle henseender indrettes på den måde mine forældre bestemmer. I værelserne indrettes 2 løse eller alkovesengesteder, hvilken de selv bestemmer. Under køkken-storstue indrettes en bagerovn, således som de selv bestemmer. Aftægtsboligen vedligeholdes årlig på tag og fag af aftægtsgiveren og værelserne med køkkenet hvidtes årlig og vinduer, døre, loftet, males så ofte aftægtsfolkene finder det nødvendigt. Ved aftægtsboligen indrettes og indhegnes en have til aftægtsfolkene af den størrelse de selv bestemmer, og vedligeholdes hegnet bestandig i forsvarlig stand af aftægtsgiveren. Aftægtsfolkene har ret til, af den ved gården værende gødning, at tage det de har brug for til deres have. Aftægtsboligen skal være afleveret til beboelse ¼ år efter, at mine forældre har tilkendegivet mig, at de ønsker ikke længere at være hos mig.

2.

Når mine forældre drager ud i deres aftægtsbolig, leverer jeg dem årlig til deres underholdning 4 tdr. rug, 1 td. 4 skp. byg malt, 2 skp. grubbegryn, 2 skp. grubbemel, 1 td. 4 skp. boghvedegryn, 3 pund tør flæsk uden ben, 4 pund fersk kød af det bagerste af præget, 2 tdr. kartofler. Kornvarerne leveres i 2 terminer om året, nemlig halvdelen den 1. maj og den anden halvdel den 1. nov. Rugen skal veje 24 á pr. skæppe. Skulle aftægtsfolkene ønske det, er jeg pligtig at levere boghvedegrynene i 4 terminer om året, nemlig 1. jan. og siden ved hver kvartals begyndelse. Kødet leveres i slagtetiden og kartoflerne 1 td. den 1. feb. og 1 td. den 1. okt. Hvert år 1. nov. leveres aftægtsfolkene 1 pund afsmeltet god talg, og årlig når forlanges et læs gulvsand.

3.

Daglig leverer jeg mine forældre i deres bolig 2 kander ublandet nymalket mælk, nemlig 1 kande om morgenen og 1 kande om aftenen, så snart gårdens køer er malkede. Den første søgnedag i hver uge leverer jeg mine forældre 2 pund frisk og godt smør. I håndpenge betaler jeg mine forældre årlig 10 rd., der betales med 5 rd. den 1. maj og 5 rd. den 1. nov.

4.

Ved tiltrædelsen af aftægten udtager mine forældre 3 stk. af de bedste af gårdens får, hvilke fodres og græsses med gårdens får. Den årlige yngel græsses af aftægtsgiveren, der leverer det behøvende tøjrereb til fårene og ynglen. Skulle de udtagne får blive for gamle eller dø, har aftægtstagerne ret til i stedet for den eller de afgåede, at udtage andre af gårdens fåreflok.

5.

Hvert år 1. maj leverer jeg aftægtstagerne 1 hørgarns skjorte og en do. fruentimmer livlinned.

6.

Årlig i rette bjergningstid leverer jeg mine forældre frit hjemkørt og indlagt i aftægtsboligen 20.000 stk. hele strøgne klyne af nørmosen og et forsvarlig læs lyng af den bedste slags der haves til gården, og skulle gårdens lyng ikke være godt, da andetsteds fra.

7.

Af de fisk, der fanges i Sporstofte ålegård leverer jeg mine forældre halvdelen. Af udbyttet af de bistader, der haves ved gården, skal jeg levere mine forældre halvdelen. Gårdens besidder leverer behøvende kuber til bierne og passer bierne. Ved aftægtstagernes død tilhører samtlige bistader gårdens besidder.

8.

Til brug på aftægten udtager mine forældre af den på gården værende indbo 2 sengeklæder, nemlig den de selv bruger og den bedste af dem, der findes på gården. Antallet af dyner og puder bestemmer aftægtsfolkene selv, men til hver sengs klæder skal der være 2 par lagner. Af øvrige bohave og køkkentøj udtager mine forældre hvad de finder for godt. Gårdens brygge- og bageredskaber har aftægtsfolkene fri afbenyttelse af. Fri adgang og afbenyttelse af gårdens brønd, samt ret til at lægge aske ved gårdens mødding, reserveres aftægtsfolkene. Loftsrummet over aftægtsboligen er alene til aftægtsfolkenes afbenyttelse.

9.

Opstår der disputte i anledning af aftægtens ydelse, afgøres samme af 2 upartiske mænd, hvoraf enhver af parterne vælger én, men afgørelsen skal altid ske i favør af aftægtstagerne.

10.

Så ofte mine forældre forlanger at ville til kirke, købstad eller andetsteds, da er jeg forpligtet at befordre dem anstændig med heste og vogn til de nævnte steder og tilbage til deres bolig; dog står det min fader frit for som han hellere vil, at forlange en hest at ride på i stedet for befordring med vogn.

11.

Aftægtsfolkenes korn besørger jeg kørt til mølle, formalet og i den tilstand hjemkørt og afleveret til aftægtsfolkene. Aftægtsfolkene har ret til at have 3 høns gående i gården, som de selv føder.

12.

I sygdomstilfælde skal jeg yde mine forældre den behøvende pleje og opvartning. Jeg er på deres forlangende pligtig at hente lægen og køre ham tilbage, samt at hjembringe medicinen, der betales af mig. Når mine forældre vil have en pige, som de selv fæster, betaler jeg hendes løn, hvorimod de selv koster hende.

13.

Mine forældres jordefærd bekostes af mig, og den skal være som skik og brug er i sognet. Hvad personelle skatter, der pålægges aftægtsfolkene, såvel som offer til præsten og degnen udredes af mig.

14.

Alt hvad er udtaget til brug på aftægten hjemfalder ved den sidstes død til aftægtsgiveren. Aftægtspræstationerne ydes uforandret til den sidstes død, så at der intet afgår ved den førstes død.

15.

Aftægtsfolkene har ret til at forlange aftægtspræstationerne leveret i 2 miles afstand fra gården med undtagelse af mælk, smør, brændsel og fårenes foder og gods, hvorfor der betales dem 80 rd. årlig, nemlig 40. rd. den 1. maj og 40 rd. den 1. nov. Aftægtspræstationerne leveres altid forud. Aftægtsfolkene har ret til efter ¼ års varsel at drage tilbage i deres aftægtslejlighed og der fordre aftægtspræstationerne leveret. De har ret til at tage et menneske til dem i deres aftægtsbolig.

16.

Aftægtstagerne bestemmer herved at, ved deres død skal deres liv- og gangklæder med videre tilfalde til deling imellem aftægtsgiveren og dennes broder Jens Lauridsen. Derimod skal de penge og udestående fordringer, som aftægtsfolkene efterlader dem, deles lige mellem deres 3 sønner.

17.

Til sikkerhed for opfyldelsen af denne kontrakt pantsætter jeg Peder Lauritzen de mig under dags dato af min fader tilskødede ejendomme, nemlig matr. № 3 og 4, samt andel af № 5 i Hjortvad af hartkorn 5 td. 3 fjk. 1⅝ alb., med gammelskat 32 rd. 81 s. og matr. № 13 af Obbekær by, Fole sogn, af hartkorn 1 skp. 3 fjk. 2 alb., med gammelskat 90 s., med første prioritets panterettighed. Med samme prioritet pantsættes min andel af matr. 98 af Nr. Farup Ladegårds jorder af hartkorn 1 td. 1 skp. 3 fdk. 2½ alb., med gammelskat 20 rd. 48 s.

18.

Aftægtsydelserne ansættes på anordnet til værdi 685 rd.

19.

Aftægtslejligheden skal indrettes med udgang, såvel til gårdsiden, som til den vestre side af lejligheden.

Forestående kontrakt bekræftes herved med vor underskrift. Hjortvad den 29. juli 1859.

Lauritz Jensen Peter Lauritzen
Til vitterlighed Hostrup Søren Johansen

[redigér]

Læst i Ribe Herredsting den 17. aug. 1859 og indført i skøde- og panteprotokol № 11 fol. 90.

Det bemærkes aftægtsyderens indbemeldte skøde har ved tinglæsningen dags dato erholdt sålydende retsanmærkning:

Af den herværende afskrift af den nye matrikel kan det ikke med fuldkommen bestemthed ses, at de solgte ejendomme er identiske med de, over hvilke sælgeren ifølge indbemeldte adkomst-dokumenter er berettiget til at disponere. C. Levinsen kst.

Noter[redigér]

11-87 , 11-90 og kopibog fol. 626.

Andel i matr. № 98 i Farup. 15-600.

Matr. № 13 solgt 31/7 1907. 34-97.