Hvidbjørnen 1895 Sydgrønland

Skift til: navigering, søgning

12. april 1895 Hvidbjørnen[redigér]

Barken Hvidbjørnen var Grønlandske Handels første skib med dampmotor, som indsattes på Grønlandsfarten i april 1888.

Skibet var sommeren 1893 på ekspedition i Sydvestgrønland.

Den 17. marts 1895 afgik skibet fra København på årets første Grønlandsfart mod Qaqortoq/Julianehåb i Sydgrønland, med 18 besætningsmedlemmer og 2 passagerer ombord, hvoraf kan nævnes kaptajn og kartograf Rørd Regnar Hammer, styrmand Bærentz og passageren frk. Fokdal.

Skibet lagde til i en fjord ved Itivedliatsuak / Itivedliatsiak på sydsiden af syd for Nunarsuit og afventede åbning i pakisen, for den videre færd mod Julianehåb, men langfredag morgen den 12. april begyndte havet at røre på sig med en strøm og dønninger fra sydvest ind i fjorden og vind af kuling-styrke mod nord. En trosse sprang og måtte skiftes over isen, kl. 7 sprang begge agterfortøjninger og kl. 8 bristede ankerkæden. En jolle læsset med proviant måtte efterlades på isen, den anden jolle knustes mod en klippe og skibets agterparti var knust og stormasten brækket af, da de sidste reddede sig ind på klipperne ved 9-tiden med lidt proviant, tæpper og madrasser, men den efterladte jolle kom snart i klemme under skibet og gik tabt. Ved middagstid, hvor dønningerne var højest lå skibet helt over på bagbords side og sank til bunds på omkring 10 meter vand. Dønningerne var op til 10 meter høje og varede hele dagen og man mærkede rystelser, som var det jordskælv eller søskælv.

De 20 skibbrudne søgte ly for natten i en klippehule og fik dagen efter kontakt til nogle grønlandske fangere, som i konebåde hentede dem hjem til bopladsen, hvor de i 3 uger levede under primitive forhold, inden de 3 uger senere undsattes af Fox II fra Ivittuut/Ivigtut og sejledes hjem til Danmark.

Orlogsmuseet er bevaret et brudstykke af skibets galionsornament med billede af et bjørnehoved, fundet drevet i land i Kangak foråret 1898. Grønlandsskibet Hvidbjørnen blev i 1979 afbildet på en skibsplatte fra Holmegaard Glasværk og i 2002 på et 4 kr. frimærke fra Post Grønland.

Person