Igotz Mendi 24. feb. 1918 Gammel Skagen

Skift til: navigering, søgning

10. nov. 1917 Indiske Ocean[redigér]

Det spanske dampskib Igots Mendi/Igotz Mendi med kaptajn Quinti de Uralde var på vej fra Maputo-bugten i det sydlige Mozambique til Colombo lastet med kul, da det 10. november 1917 i det Indiske Ocean mellem Madagaskar og Mauritius blev opbragt af den tyske kaperkrydser Wolf under ledelse af korvetkaptajn K.A. Nerger, som overdrog skibet til et 19 mand tysk prisemandskab under ledelse af løjtnant Rose.

24. feb. 1918 Gammel Skagen[redigér]

Med prisemandskab, det oprindelige spanske mandskab og en del krigsfanger af forskellig nationalitet ombord var skibet på vej til Swinemünde eller Kiel, da det 24. februar 1918 kl. 17.30 i tåge, strømsætning og tildels pga. mangel på brugelige søkort grundstødte øst for Gammel Skagen fyr.

Redningsbåde fra Højen og Skagen bjærgede alle 84 ombordværende, men prisemandskabet ventede et døgn og signalerede imens med en tysk ubåd, der af danske flådeskibe afvistes for neutralitetskrænkelse, således at tyskerne endelig trods protest interneredes.

Skibet tilbageleveredes til spanierne og bragtes 10. marts flot af Svitzer og førtes til Frederikshavn. Bjærgelønnen nedsattes efter protest året efter af Højesteret.

Skibet skrottedes endelig 1969 i Bilbao.

Nyere avis