Iris 1906 Horns Rev

Skift til: navigering, søgning

12. jan. 1906 Iris[redigér]

Det norske dampskib Iris tilhørende Carl Konow i Bergen var på vej fra New Orleans i USA til Esbjerg lastet med 2.000 ton oliekager, da det natten til den 12. januar 1906 i vestlig regn og blæst grundstødte på Horns Rev, netop som kaptajn I. Devig/Døivad skulle til at måle vanddybden, da han efter passage af Horns Rev fyrskibet havde problemer med at finde Vyl fyrskib.

I forsøg på at komme fri blev et par af skruebladene slået af og man måtte kaste anker og udsende nødsignaler. Skibet sank dybere, 3 både knustes og vandet steg så højt, at dampen som drev pumperne slukkedes. Natten til den 13. januar kl. 1 stod vandet 3 fod over dækket og kl. 2 gik den 17 mand besætning i den tilbageværende styrbords redningsbåd, for at søge at nå land.

Ved kysten var brændingen imidlertid så stærk, at besætningen ikke turde vove landsætning, og først efter 36 timers roning blev de den 14. januar ved 13-tiden i meget forkommen tilstand og uden levnedsmidler bjærget af redningsbåden fra Nymindegab. Fyrbøderen Hamataino var da ½ time forinden død af afkræftelse og kulde.

Dagen inden kl. 15.30 var båden observeret fra land, men redningsbåden fra Vejers roede ud, men opgav at finde de nødstedte. Dagen efter satte de redningsbåden ud nord for Kærgård, men det blev Nymindegabs redningsbåd, som kom først.

Man konkluderede senere, at årsagen til grundstødningen ifølge vidneforklaringerne måtte tilskrives strømsætning.