James J. Dickson 1891 Klitmøller

Skift til: navigering, søgning

21. feb. 1891 James J. Dickson[redigér]

Et svensk dampskib opkaldt efter den afdøde Gøteborg-skibsreder James J. Dickson med kaptajn C.O. Söron var på vej fra Antwerpen til hjembyen Gøteborg lastet med værdifuld stykgods til en værdi af 1 million kroner, da det 21. februar 1891 kl. 3.30 grundstødte på den stenede Ørhage, men fortsatte med lækage i maskinrummet og et andet vandtæt rum og landsattes lidt nordøstpå 300 meter fra land lidt syd for Klitmøller redningsstation.

Ombord var 23 mand besætning, 3 kvinder og 2 passagerer, samt liget af en ung købmandsøn, som var død i Schweiz eller Italien og skulle fragtes hjem til Jönköping. Af de overlevende bjærgedes 4 med fiskerbåde og de resterende med redningsbåden fra Klitmøller.

Inden aften var bjærget ned til vandlinjen for en værdi af 300.000 kr. af stykgods-lasten, som bl.a. bestod af manufakturvarer, uld, garn, saltede oksehuder, kaffe, 1200 sække fosfat-kunstgødning, glas og spejlglasruder, samt metalvarer til en sporvognsfabrik, heraf 22 store kobberplader, kobberrør, henved 300 jernbjælker og zink.

Svitzers bjærgningsdampere Kattegat og Frederikshavn tog 27. februar skibet af grunden.