Kalvslund 1710 grandvide

Skift til: navigering, søgning
Fredag d. 27. juni 1710

3. Blev i dag i rettelagt en grandvide eller bylov sålydende folio 44 etc.:

Kendes vi underskrevne Kalvslund bys grander, navnlig Mads Ebesen, Hans Hansen, Niels Tøgersen, Lars Mortensen, Christen Madsen, Jens Jensen, Hans Hansen, Peder Jensen, Jep Jensen, Christen Jensen, Jes Jepsen, Thomas Jensen, Villads Jørgensen, Niels Hansen, Jørgen Jørgensen og Terchild Pedersen og gør hermed vitterlig, at vi med hver andre har oplagt, antagen og indgået, denne efterfølgende grandvide og vedtægt, hvilken vi lover og tilforpligter os enhver for sig at holde med hver andre fast og uryggelig i allemåder lydende som følger:

  1. For det første hvad som samtlige bygrander med hverandre byen til nytte og hver mands gavn og frem tarv opligger og vedtager, det må en eller to som genstridige ingenlunde kuldkaste, men bør alle at holde vide og vedtægt efter loven under straf 8 sk. lybsk at frapantes og bøde lige så meget til sit herskab.
  2. Og skal enhver holde deres løkke ved magt for rugvangene så vel vinter som sommer.
  3. Løkke for byg og boghvede vang skal være færdig 10 dage efter Voldborgdag.
  4. Eng løkke skal være færdig 8 dage før Voldborgdag, hvo som ikke holder forskrevne deres løkke forsvarlig færdig og ved magt til rette tide som det sig bør, pantes 8 sk. lybsk fra til bønder til øl og giver bøder til sit herskab 8 sk. lybsk.
  5. Ingen må drive neden kløfve grob eller sønder eng grob med sit kvæg i foråret under næst forbemeldte straf.
  6. Desligeste skal ingen sætte sine bæster imellem høstakkene, enten løse eller hæftede, førend tre dage efter der er oprevet.
  7. Ingen må tøjre nogensteds på marken for andres agerender, ikke heller må nogen tøjre imellem korn rader eller skokker.
  8. Så må og ingen lade vrinske heste, som er 2 år og derover, gå blandt bæsterne alt sammen under straf at frapantes 8 sk. lybsk og give til sit herskab 8 sk. lybsk.
  9. Så må ingen tøjre i andres eng nogensinde om året, under lige brøde.
  10. Hvo, som giver nogen hyrde lov at drive på nogen stub vang, førend samtlige grander det bevilger eller befaler, giver til øl 8 sk. lybsk.
  11. Og skal enhver være forpligtet at frede kornet vel hos deres bårager, sker nogen skade deraf, da betaler den det som ageren tilhører, desligeste skal de og holde løkke ved magt for samme bårager, ligesom der var korn i, så må og ingen tøjre på andres bårager om natten uden forlov under straf at frapantes 8 sk. lybsk og give til sit herskab lige så meget.
  12. Og skal vores volde og engveje her efter altid være færdig 8 dage før sankt Hans dag midsommer og skal de være forsvarlig høje, at vandet ikke kan gå derop, under straf at frapantes 1 mark lybsk.
  13. Og skal hver holde deres veje og forte ved magt i byen vinter og sommer, under lige straf.
  14. Ingen må skære eller hugge ris i kæret at sælge, ikke heller indhjemle nogen udenbys at grave tørv, enten på deres eget lod skifte eller andetsteds, så må og ingen slå lyng at sælge, mere end han selv kunne føre til købsted, alt under straf at frapantes 8 sk. lybsk.
  15. Og skal hver søndag optegnes hvis kvæg som uforvarende kommer i kornet og gives af hver hest, får eller svin, hver gang ½ sk. lybsk.
  16. Når samtlige grander vedtager at slå i engene, skal ingen slå længere de tre første dage, indtil kløfve grob, og neden for i 3 dage, under straf at frapantes 1 m. lybsk, og skal ingen slåmarker eller i land enge, førend de samtlige grander vedtager under lige brøde, skulle og granderne formedelst at vejr eller vandflod forårsages at forandre nogle af digerne frem eller tilbage, skal det og holdes, under lige brøde.
  17. Ingen må age hø af neder kær førend bro er gjort, så må og ingen hente siv (?) neden ferns toft med vogn i frede tide, alt under straf at frapantes 8 sk.
  18. Og som stor magt påligger at vores enggrober i rette tide vorde opgravede, da har granderne vedtaget, de samme at opgrave, og at indlukke den nedre kær, så at intet kvæg kan der udi komme, hvo som ikke medfølger og forretter sin part når tid er, og granderne tilsiger hverandre, skal straks frapantes 8 sk. lybsk, som de andre skal have drikke for når de arbejdet har færdig gjort.
  19. Og skal vores tyring være i fred for alle slags kvæg indtil bygsæden angår, og siden skal hver tøjre på sit eget jord, indtil høbjergning begynder, hvo som ikke freder tyring ret eller sætter mere kvæg der på end hans kvantum tillader, pantes første gang 4 sk. lybsk fra, siden dobbelt.
  20. Ingen må drive med sær hjord uden det er vanfør nød, da dog at holde det på deres eget grund, gør det nogen skade enten i eng eller korn, bøde derfor som for andet kvæg.
  21. Og har granderne vedtaget at krøge deres svin, og at save det hvasse af enderne på deres køers horn, hvo som det forsømmer pantes første gang 2 sk. lybsk fra, siden dobbelt.
  22. Og skal årlig i høsttiden fredes noget græs til bæsterne at have i rugsæden, hvor det bedst og belejligst er, hvo som befindes enten dag eller nat det samme ulovlig at opgræsse, pantes straks 8 sk. fra, og giver lige så meget til sit herskab.
  23. Og som der er for byen 4 vangeleder, den nordeste skal Jørgen Jørgensen, Niels Jørgensen, Mads Ebsen og Hans Hansen holde ved magt i alle måder, som det sig bør. Den sønder led skal Niels Tøgersen, Lauritz Mortensen, Christen Madsen og Jens Jensen holde ved magt. Den søndre led ved Jep Jensens, skal Jep Jensen, Christen Jensen, Hans Hansen og Villads Jørgensen ved magt holde. Den vestre led skal Jes Jepsen, Niels Hansen, Peder Jensen og Terchild Pedersen holde forsvarlig ved magt, som det sig bør.
  24. Hvo, som ikke mader hyrden ret, for hvis kvæg han har i sin gård eller og ikke vogter ret og fuldkommelig, når høring liges, pantes første gang 2 sk., fra anden gang dobbelt.
  25. Hvo, som giver nogen udenbys forlov at skære eller slå græs i fælled eller og at skære veger i vores kær, straffes ligeledes.
  26. Ingen må grave grønjord uden til hans mønning, dog må de ikke gravegaden, hvor svin og gæs skal gå, under 2 sk. brøde.
  27. Hvo, som er borte med sine heste af tyringen om nattetide imellem Voldborgdag og sankt Hans dag og ikke vides, at han har været på lovlige steder, pantes 2 sk. 1. gang, 2. gang dobbelt.
  28. Nok vedtog granderne hvert år til påske eller straks efter at i … 4 pantemænd som skal have indseende at vores vide bliver holdt i alle punkter og pante dem som derimod forbryder sig, og skal de for nemlig have indseende at lyder og lide i rette tider bliver færdig og siden fra Voldborgdag og til korn indkommer hver søndag morgen de samme afviser (?), og hvor som enten på løkke eller lodde findes lovlig brøst fald, pantes for lidet 4 sk. og løkke 2 sk. lybsk, som pantemændene skal have for deres umage, for løkker og led at tilse, alt andet som pantes skal af samtlige grander fordærves (?)
  29. Hvo ikke vil lade sig pante når han der har brudt, har skade for hjemgæld, om han fanger nogen skade, der over, er pantemændene ikke mægtig sammen at pante, da skal samtlige grander med følge at pante sliggenstridig grande og da pantes han dobbelt over han enten … eller skældsord, når han pantes, stande der for efter loven til rette.
  30. Findes og pantemændene forsømmelig og ikke har tilbørlig opsigt med alt hvad som sidstnævnt dem tilholder, skal de have forbrudt til kongen 1 m. lybsk og til granderne ligeså meget. Vil de ikke med gode det udgiver skal de af granderne pantes.
  31. Og skal enhver mand møde møde til vide hver søndag når prædiken er ude, ved brøde tre sk. lybsk, og i fald nogen ikke er udi byen tilstede eller og ikke ved sit helbred, da at lade en anden hvis husfolk møde i stedet at give agt, hvad der bliver pålagt, hvilket hver skal holde sig efterrettelig.
  32. grandestævne skal og optegnes hvis kvæg som i næst foregående uge har været til stede.
  33. Og om nogen da døller noget, og vil det siden en anden søndag angive, da skal det intet gælde.
  34. Al letfærdig og forargelig banden og sværgen på grandestævne skal være aldeles afskaffet, hvo som sig herimod modvillig stiller, skal give til bod for hver ed ½ sk. lybsk.
  35. Og skulle nogen anfange med klammeri skal de til kgl. majestæt brøde
  36. Hvad gæs er angående når de findes på utilbørlig steder til stede, må enhver i så fald som skade lider, slå dem ihjel og ejeren efter denne vedtægt tage skade for hjemgæld.
  37. Helligdagsarbejde som ufornøden gøres skal straffes med kgl. majestæts brøder 8 sk. lybsk.
  38. … og samtlige grander vedtaget og pålagt at … og gode husmænd skal gøre en billigere leje af deres kvæg, ligesom andetsteds er … nemlig af en ko 8 sk. og af et får 2 sk. lybsk.

Alt dette forskellige lover vi underskrevne Kalvslund beboere at holde med hver andre fast og uryggelig i alle punkter, alt under den grad som ved hver post er ansat, til vitterlighed har vi dette med vore hænder og sædvanlige mennesker (?) underskreven.

Kalvslund d. 27. juni anno 1710.

Mads Ebsen Niels Tøgersen Laurs LMS Mortensen Jes IIS Jepsen
Jens IIS Jensen Hans HHS Hansen Christen CMS Madsen Peder PIS Jensen
Hans HHS Hansen Jep IIS Jensen Niels NHS Hansen Jørgen IIS Jørgensen
Christen KIS Jensen Niels NIS Jørgensen Villads Jørgensen Terchild Pedersen

Til vitterlighed underskriver

Christian Petersen

Læst på Kalvslund Herredsting for retten fredag d. 27. juni anno 1710, udi samtlige oven skrevne granders nærværelse og påhør, som stod således i dag med hver andre til vedermålsting, og samtlige samtykkede bemeldte vide i alle sine poster.

Noter[redigér]

Folio 44-45.

Se også 20. dec. 1709.