Oberon 1930 Læsø

Skift til: navigering, søgning

19. dec. 1930 Oberon[redigér]

Finska Ångfartygs hvide passagerdampskibe Oberon og Arcturus sejlede på ruten Hull-København-Helsingfors og havde hver især brødrene Hjelt som kaptajner, som 19. december 1930 om aftenen var i indbyrdes radiokontakt, inden de i Kattegat ville mødes og krydse rute, Oberon med Eric Hjelt på vej mod København og Arcturus med Ossi Hjelt på vej mod Hull.

Efter radiokontakten gik der 1½ time inden skibene i tæt tåge mødtes øst for Læsø, men afstanden beregnet udfra tågesignaler var fejlbedømt og lidt før kl. 22 kolliderede skibene, så Oberons styrbord side blev skrællet op og skibet sank på få minutter.

Kaptajn Eric Hjelt var blandt de reddede, som overlevede, men i armene bar han sin 4-årige datter, som i mellemtiden var død af kulde og hans hustru var blandt de mange forsvundne. De havde været med ham på turen for at gå på jule-shopping i London.

I maj 1931 lokaliseredes vraget liggende på styrbord side på godt 50 meters dybde, men kun 74 dritler smør bjærgedes. Under 2. verdenskrig var det mål for tyske dybdebomber, fejlagtigt antaget for at være en engelsk ubåd. Skibsmasten rager endnu ubeskadiget skråt op til 37 meter under havoverfladen.

Der blev dykket på vraget i forbindelse med DR-tvprogrammet 'Jagten på havbundens hemmeligheder', men der blev ikke fundet noget værdifuldt.