Ophelia 1906 Thorsminde

Skift til: navigering, søgning

23. nov. 1906 Ophelia[redigér]

Det fra 1894 dansk-ejede dampskib Ophelia afsejlede med kaptajn P.K. Vilhelmsen 9. november 1906 fra Marseille lastet med 2.200 ton jernerts og oliekager med anløb i Dartmouth i Devon for kul og for en mindre reparation, inden rejsen fortsattes mod bestemmelsesstedet Stettin 20. november.

Efter passage af den Engelske Kanal styredes i Nordsøen overvejende mod nordøst, men da skibet 23. november ved 20-tiden i det usigtbare vejr efter bestikket skulle være 50 km fra den jyske vestkyst strandede det lige syd for Thorsminde, hvor det huggede stærkt i grunden og faldt på tværs i søen, som brød hårdt over dækket. Imens antændte en lampe i kahytten en brand, som trods pøsning af vand med maskinpumpen, efterhånden tog overhånd og bredte sig til halvdækket.

De 18 besætningsmedlemmer og ene passager søgte tilflugt på fordækket og ud på morgenen lykkedes det for redningsstationen i Thorsminde at redde alle i land med redningsstolen.

Der afholdtes 18. december strandauktion på strandingsstedet mellem Bjergehuse og Thorsminde over skibsvraget, som det stod i havstokken, ladning mm. Vraget solgtes for 1.350 kr. og sank ned i havbunden, hvor det i 1983 genfandtes med et ukendt trævrag liggende med bunden i vejret hen over agterskibet.