Rigel 27. nov. 1944 Tjøtta

Skift til: navigering, søgning

27. nov. 1944 Rigel[redigér]

Motorskibet Rigel fra det Bergenske Dampskibsselskab tilhørte under 2. verdenskrig den norske hjemmeflåde, men blev 2. november 1944 beslaglagt af tyskerne og underlagt Nord-Reederei i Hamborg, der indsatte tysk besætning under ledelse af kaptajn Heinrich Rohde, med formål at evakuere russiske krigsfanger fra Finmarken.

Rejsen startede 21. november i Bjerkvik og Narvik i Ofotfjorden, hvor der optoges 1300 sovjetiske krigsfanger og en nogle straffefanger. I konvoj med flere mindre skibe sejledes til Tømmerneset, hvor der optoges 948 sovjetiske og serbiske krigsfanger og en del tyske soldater.

Efter et kort ophold i Bodø fortsattes 26. november videre i konvoj mod Trondhjem med ialt 2838 personer ombord, fulgt af kulfragtskibet Korsnes og forpostbådene V 6115 Helgoland og V 6308 Saturn.

Den 27. november om morgenen opdagedes konvojen mellem øerne Tjøtta og Søndre Rosøya af et rekognosceringsfly lettet fra hangarskibet HMS Implacable, som ved 11-tiden gik til angreb med 16 Fairey Firefly styrtbombefly og Supermarine Seafire jagerfly og indledte derved den såkaldte Rigel-katastrofe.

Forpostbådene sattes hurtigt ud af spil og Korsnes sattes i brand og nåede i land med 6 omkomne. Ridel ramtes af op mod 5 bomber og gik ligeledes i brand og begyndte at synke med bagenden først, men sattes på grund 100 meter fra østkysten af Søndre Rosøya. Kun 267 overlevede og 2571 døde, mange ved bombeeksplosioner og flybeskydning med maskinkanoner og de fleste andre druknede under forsøg på at nå i land.

Først begravedes godt 1000 omkomne på Tjøtta internasjonale krigskirkegård, men sommeren 1969 blev vraget skåret op og de resterende lig begravet og 1975 blev resten af vraget brudt op og skrottet.