Sælen 1932 Vestgrønland

Skift til: navigering, søgning

September 1932 Sælen[redigér]

Sælen var oprindelig en skonnert, som i 1919 ombyggedes med en hjælpemotor og solgtes til Styrelsen for Grønland og stationeredes i Upernavik.

Motorskonnerten afgik mandag den 26. september 1932 fra Upernavik mod handelsstationen Kangersuatsiaq/Prøven nord for Søndre Upernavik, hvor der overnattedes, inden turen fortsatte videre sydpå mod Qeqertarsuaq/Godhavn på sydenden af Disko-øen med endelig mål Aasiaat/Egedesminde. Der var 13 ombordværende, deriblandt styrmand Saugmann og den nyligt afløste kolonibestyrer Lembcke Otto med frue og 17-årig datter Ruth.

Der var da mulighed for at aflytte nyheder fra telegrafbestyrer Hugo Holten-Møller i Qeqertarsuaq/Godhavn og turen ville normalt tage 3-4 døgn, men en storm blæste den 28.-29. september op fra sydvest, drejende til sydøst, og skibet forsvandt sporløst uden at melde sin ankomst.

Da stormen lagde sig ankom motorbåden Sarpik fra handelsstationen Prøven til Upernavik og man sejlede bekymret nordpå til Kullorsuaq/Djævelens Tommelfinger, hvor der netop var etableret en amerikansk hytte med radiosender, men alle nødråb forblev ubesvarede. I stedet returnerede Sarpik og nåede relativt hurtigt Godhavn og alarmerede hele kysten, men i det mørke og sludfyldte efterår måtte man til sidst opgive den risikable eftersøgning og erkende skibet var forlist, formentlig ud for Disko-øens vestkyst.

En pige fra Upernavik nedkom senere med et lille pigebarn, som siges at være datter af fartøjsføreren fra Sælen.