Sønder Holsted 1793 Lauridtz Truelsen skifte

Skift til: navigering, søgning

Anno 1793 den 3. januar mødte i Bækbølling Præstegård Laurids Troelsen af Sønder Holsted, Holsted sogn, som er besidder af et fæstested sammesteds, Anneksgården tilhørende, og gav til kende at hans hustru Kirsten Christensdatter dagen førhen den 5. jan. ved døden var afgangen uden livsarvinger, og tillige foreviste at han og førnævnte hans afgangne hustru under dato 6. marts 1785 oprettet og under 6. januar 1786 af kongen allernådigst konfirmeret testamente af følgende indhold:

[redigér]

(forkortet)

Da vi undertegnede ægtefolk, jeg Lauritz Truelsen og jeg hans hustru Kirsten Christensdatter, som bebor et bolshus på 5 fjk. hartkorn, Anneksgården i Holsted by og sogn tilhørende, ej har nogen levende børn og livsarvinger, så har vi begge i vores velmagts og sunde dage, jeg i mit 55. år og hun i sit 65. år, godvillig og med velberådet hu og overlæg, samtykket og indgået at oprette imellem os begge indbyrdes et arve-testamentum recognition således:

1.

[redigér]

Anno 1794 den 3. juni indfandt sig atter i Bækbølling Præstegård førnævnte Laurids Troelsen af Sønder Holsted og overleverede til sognepræsten Johan Debbert 3 avertissements af de Berlingske Københavnske Tidender, neml. № 35, 38 og 42, hvorved under 2., 12. og 26. maj dette år hans afgangne hustru Kirsten Christensdatters arvinger er blevet indkaldte for imod kvittering at modtage hvad enhver på sin anpart efter testamentets indhold kan tilkomme, og lyder samme således:

sognepræsten for Føvling og Holsted menigheders hans Anneksgård i Sønder Holsted by, Malt Herred, Riberhus Amt, er bolsmanden Laurids Truelsen hustru Kirsten Christendatter ved døden afgangen, uden at efterlade sig livsarvinger og ifølge oprettede testamente, som under dato den 6. januar 1786 af hans kongelige majestæt allernådigst er konfirmeret, skal enkemanden udbetale til den afdødes arvinger 6 rd.

Efter den oplysning som haves, skal ingen af den afdødes søskende være i live, men følgende af dem skal have efterladt sig børn og arvinger, såsom:

  1. en broder Jørgen Christensen efterladte sig en datter Anne Cathrine gift med en husmand i Bønderby i Møgeltønder sogn
  2. en søster Mette Marie Christensdatter, førhen gift med Nicolay Nielsen i Møgeltønder by, og efterladte sig en søn Niels Sønnichsen
  3. en søster Abelone, som:
    1. uden ægteskab skal have avlet en datter Dorthe, der for længst er død, men af sit ægteskab med Niels Sørensen af Kalvslund efterladte sig 3 børn, navnlig Søren, Anne Cathrine og Abelone, som alle skal være levende og opholde sig i Kalvslund by.
    2. af sit ægteskab med Thor Nielsen i Kalvslund, en datter Mette som er gift med Jørgen Hansen i Nørre Lintrup og en søn Christen, som skal være rejst til Holland og være gift, samme fader, siden død og efterladte sig et barn, som ikke vides om er død eller levende.

Disse arvinger og om flere skulle være til, nu kaldes herned, enker med lavværge og umyndige med formyndere forderligst at indfinde sig hos enkemanden for at legitimere deres arverettighed og imod kvittering at lade sig udbetale hvad enhver på sin anpart efter testamentets indhold kan tilkomme.

Derefter forsikrede Laurids Troelsen i alle måder at holde sig testamentets indhold efterrettelig, såvel i henseende til de ommeldte 6 rd. udbetaling til vedkommende arvinger, som og hvad gældsterbboen måtte hæfte eller med tiden kunne opdages, dens rigtige afbetaling, og altså i alle måder hvad forestående angår og deraf dependerer at holde sognepræsten som skifteforvalter uden ansvar og tiltale i alle optænkelige måder, hvilket han tilbød sig her i protokollen med sin egen og vitterligheds mænds underskrift at bekræfte.

Således passeret tilstår. Bækbølling Præstegård den 3. juni 1794.

Lauridtz Truelsen med påholden pen J. Debbert

Til vitterlighed efter begæring underskriver

Mads Christensen Christen Christiansen

Noter[redigér]

Føvling-Holsted præstearkiv, skifteprotokol 1786-1808. C576A-40. [1]