Southern Briar 1966 Ferring

Skift til: navigering, søgning

18. dec. 1966 Southern Briar[redigér]

Flower-klasse korvetten Cyclamen (der betyder alpeviol) deltog for Royal Navy i 2. verdenskrig og reddede 415 overlevende fra det britiske dieselmotor-passagerskib Adda, som 8. juni 1941 tidligt om morgenen var blevet torpederet af den tyske ubåd U-107 og sank i Atlanterhavet vest for Freetown i Sierra Leone, hvortil de bragtes tilbage. Cyclamen var flagskib i en konvoj fra Liverpool til forskellige byer i Vestafrika og konvoj-kommandør Kelly var blandt 10 omkomne fra ulykken.

Skibet solgtes 1948 til det skotsk-norske hvalfangerfirma Chr. Salvesen & Co og ombyggedes i Grangemouth til hvalfangerskib under navnet Southern Briar. I 1963 lagdes skibet op i Melsomvik mellem Tønsberg og Sandefjord.

Den hollandske slæbebåd Temi III hentede i december 1966 de 2 stort set ens hvalfangerskibe Southern Briar og Southern Lotus og tog dem med på fælles slæb til ophugning i Belgien, men den 17. december ved 16-tiden sprang slæbetovet under en orkanagtig storm fra sydvest ud for Hvide Sande og skibene strandede næste dag ved den jyske vestkyst.

Southern Briar drev længst nordpå og strandede ved middagstid lige syd for høfde 11 eller 12 ud for Ferring Sø syd for Vejlby og var et par dage senere slået til vrag.

Vraget blev året efter delvist ophugget på grundt vand og resterne ses endnu ved ekstraordinært lavvande.