Speed 1885 Husby Klit

Skift til: navigering, søgning

11. juni 1885 Speed[redigér]

Den norske brig Speed var på vej fra Larvik til Newcastle lastet med props, da den 10. juni 1885 var ved at kuldsejle under en svær vestenstorm i Nordsøen. Det lykkedes ved at kappe master og rigning, at få den på ret køl, men om eftermiddagen gik det ene ruf, så stort set alle 14 ombordværende inklusive skipperens 3 børn måtte surres fast til dækket, hvor brodsøerne stadig vaskede over dem hele natten, mens skibet drev med vind og strøm.

Efter vinden var løjet noget af observeredes skibet næste morgen mellem kl. 8-9, da det indstrandede ud for Husby Klit. Mest pga. den stærke strøm kunne redningsbåden (vistnok fra Vedersø) ikke gå ud, men der tilvejebragtes forbindelse med raketapparatet. Skibsmandskabet var imidlertid så udmattet, at det i lang tid ikke evnede at hale trossen ombord og skipperens yngste barn, en søn på 7 år døde 1½ time før ilandbjærgningen med redningsstolen endelig kunne påbegyndes ved 13-tiden.

Foruden skipper Joseph Johansen med hustru, 3 børn, barnepige og tjenestepige, bestod besætningen af 7 mand, som var stærkt medtagne og bortset fra den døde dreng, som distriktslægen fra Ulfborg tilså, kom alle snart til kræfter igen.

Skibet blev totalt sønderslået og ladningen opdrev langs kysten.