Svanen 23. april 1917 Østlige Nordatlant

Skift til: navigering, søgning

23. april 1917 Svanen[redigér]

En fregat opkaldt efter Walden Abbey i Essex indkøbtes 1916 fra Uruguay til København og omdøbtes Svanen.

Under ledelse af skipper A. Christensen afsejlede skibet 25. marts 1917 fra Baltimore i USA lastet med majs bestemt for Århus og det var hensigten at gå nord om Færøerne, men 20. april blev det stoppet af en britisk hjælpekrydser, der med 4 mand prisemandskab satte kurs mod Stornoway for inspektion.

Imidlertid blev skibet 30 sømil vestnordvest for Muckle Flugga-fyret nordligst på Shetlandsøerne den 23. april 1917 ved 4-tiden beskudt af den tyske ubåd U 60 (Schuster), som ved signal gav ordre til straks at forlade skibet.

Ved udsætningen blev styrbords båd slået i stykker, så 20 mand gik i bagbords båd og 6 mand i jollen, der forbandtes. Ubåden fortsatte beskydningen af fregatten, som ved 6-tiden gik ned med agterenden først, mens de fleste af sejlene endnu var sat.

Idet bådene om eftermiddagen nærmede sig den nordligst beboede shetlandsø Unst og rundede et skær kom de ind i en strømhvirvel, så jollen kæntrede og 2 mand druknede. Den øvrige besætning indkom til Burrafirth på samme ø og senere til hovedbyen Lerwick.