Tacoma 24. sep. 1940 Dakar

Skift til: navigering, søgning

24. sep. 1940 Tacoma[redigér]

D/S Orient-motorskibet Tacoma var på vej fra Argentina til Danmark lastet med korn og anløb efter besættelsen 9. april 1940 Gibraltar, hvor det 17. april beslaglagdes af Ministry of War Transport, som overdrog det til Vichy-regeringen i timecharter.

Tacoma lå i havn i Dakar i Fransk Vestafrika (nuværende Senegal) sammen med 6 andre oprindeligt danske skibe indtil slaget om Dakar 23.-25. september 1940, hvor Vichy-regeringen holdt stand mod et allieret angreb med deltagelse af de frie franske styrker ledet af general de Gaulle.

Kampen handlede også om store guldreserver lagret i byen og om det knapt færdigbyggede franske slagskib Richelieu, som havde søgt tilflugt i havnen og var beordret Marseille efter pres fra Tyskland, men ramtes af en flybombe og blev gjort usejldygtig, så det i stedet fungerede som kystbatteri.

Det lykkedes få timer inden angrebet for det danske skib Tasmania at flygte, men under flugten ramtes Tacoma 24. september ca. kl. 13.30 af en granat, der eksploderede i maskinrummet, hvorved skibet kom i brand.

Af besætningen omkom 2 mand, som havde søgt tilflugt i tunnellen, under eksplosionen og 2 andre blev stærkt forbrændt, så den ene døde på hospitalet i Dakar. Desuden forsvandt en engelsk kammerdreng, som må være dræbt.

Skibet blev samme dag slæbt ud på reden og sænket ved beskydning fra kystbatteriet på Gorée-øen.