Tempest 1843 Knudedyb

Skift til: navigering, søgning

22.-23. nov. 1843 Tempest[redigér]

Den engelske brig The Tempest (stormen) var lastet med jern og muligvis linolie og kul, da den natten mellem 22. og 23. november 1843 indstrandede ved Knudedyb uden levende folks medfølge. Ved højvande lå vraget et par meter under vand og dækket var itu. En båd med 4 personer sejlede 23. november fra Fanø ud til strandingsstedet, men kun 3 kom tilbage, da den ene var død af kulde og anstrengelse.

På forstranden eller løst af havet indbjærgedes et mahogni-rejsechatol, hvori fandtes brev-koncepter tilhørende William Oliver, fører af skibet The Tempest, og der fandtes en båd udenpå mærket Tempest Sunderland og indeni William Oliver. I åben sø fandtes en fustage linolie, der bragtes ind til Fanø og som muligvis kom fra samme skib.

På stranden ved Mandø fandtes 9. december 1843 liget af en forlist sømand, som så ud til at være mellem 22 og 26 år gammel og på ham var et brev dateret LevenwickShetlandsøerne 28. juli 1843, afsendt af James Sinclair til sin søn Jo Robert Sinclair bosat i Monkwearmouth ved Sunderland, der antagelig var den afdøde. Den 3. januar 1844 var på Mandø atter drevet et lig i land, som man pga. hans store korpulence anså for at være skipperen fra den ved Knudedyb forliste engelske brig. Han havde tilsyneladende afkastet sin sværeste klædningsstykker for lettere at kunne svømme og på de få klæder han havde på, fandtes intet mærke.

Der afholdtes strandauktion 22. december i Sønderho over en del opbjærgede skibsredskaber og inventar, samt 700 bundtes sømjern á 25 kg.

Mandø kirkebog & avisartikler[redigér]

En forlist sømand. Han blev som lig funden d. 9. december 1843 og så ud til at være mellem 24 og 26 år gammel og rimeligvis en englænder.

3. januar 1844 funden ligeledes på stranden. Man anser ham almindelig for at være kaptajnen fra den én mil vesten for Mandø forliste brig, formedelst hans korpulence og den omstændighed, at han sandsynlig havde afkastet sine tunge klæder for at svømme i land.