Topografi 1864 Vodder Sogn

Skift til: navigering, søgning

Omgivet af Roager, Spandet, Højrup, Arrild, Skærbæk, Brøns og Rejsby sogne. Kirken nordlig i sognet, 1¾ mil syd-sydøst for Ribe og 2¼ mil nordvest for Løgumkloster.

Arealet, ca. 8.400 tdr. land, hvoraf den slesvigske del ca. 8.124 og den kongerigske 276 tdr. land, er fladt og lavtliggende med betydelige hede- og mosestrækninger (Hvilbjergmose), især i den østlige del; ved udflyttergården Vrå er en lille skov på ca. 10 tdr. land; jordsmonnet er mod vest af muldsandet og leret beskaffenhed, mod øst af sandet, ofte med alunderlag. Flere mindre vandløb, der samlede danner Brøns-Å, udspringer i sognet og løber gennem gode enge.

Sognets kongerigske dels hartkorn er 9⅜ td. ager og eng.

I sognet:

  1. I den slesvigske del: af byen Vodder kirke, præstegård, skole, 6 gårde og 9 huse, og af byen Bjærkelev skole samt den udflyttede kro Frifelt, 15 gårde og 17 huse; hele byerne Gånsager med Holbæk, 16 gårde og 18 huse, og Åved med skole, 5 gårde og 1 hus; gården Vrå. Ialt 42 gårde og 45 huse således i 1859, i 1861: 40 gårde og 52 huse.
  2. I den kongerigske del: af byerne Vodder 2 gårde og Bjærkelev 2 huse, hvoraf det ene er kro. Ialt 2 gårde og 2 huse.

Indvånere: 520, hvoraf slesvigske 496 (28 under Løgumkloster Amt) og kongerigske 24. Kvægavl og agerdyrkning er hovederhvervet. En del tørv afsættes, og en del brændes til kul.

Sognet hører i gejstlig henseende under Ribe Stift, Tørning Lens Provsti. Skole- og fattigvæsen sorterer under Haderslev Amt og bestyres efter slesvigsk lovgivning. Præstekaldets reguleringssum er 836 rd.

  1. Den slesvigske del af sognet hører under Hviding og Nørre-Rangstrup Herreders jurisdiktion (Toftlund), Haderslev Vesteramtstuedistrikt (Haderslev), Vesteramts Husfogeddistrikt (Toftlund), Gram Fysikatdistrikt (Gram). Udgør amtets 22. lægd og danner ét sognefogeddistrikt. Herfra undtages dog 1 gård i Bjærkelev og 2 gårde i Gånsager, der hører under Løgumkloster Amts Fogderi Skærbæk og Løgumkloster Amtstue, men med tingpligtighed under Hviding Herred. De hører til Løgumkloster Amts 28. lægd.
  2. Den kongerigske del af sognet hører under Ribe Amt, Ribe Herreds jurisdiktion (Ribe), Ribe Amtstuedistrikt og Ribe nordre Lægedistrikt; 5. valgkreds. Den hører til Ribe Amts 9. lægd.

Kirken, der ligger lidt syd for byen, var helliget St. Laurentius, hvis udskårne billede i legemsstørrelse endnu står bag prædikestolen; den er dels bygget af hugne kampesten, dels af rhinlandsk tuf, har et højt tårn med spir og hvælvinger i koret og under tårnet. Den har ved enden af koret et slags rundbygning; denne er imidlertid ikke oprindelig men tilføjet i slutningen af middelalderen, af mursten, som et sakristi, der kun ved en lille dør er i forbindelse med kirken.

Sognets navn skreves tidligere 'Otter', 'Odder'.

I dette sogn har ligget en herregård Hallebak eller Holbæk, hvis jorder er delte mellem kirkebyen og Gånsager; 3 huse ved denne by kaldes endnu Holbæk. Her boede og døde den som statistiker bekendte krigsassessor Camerer, der i håndskrift har efterladt en beskrivelse over sognet. [1]

Noter[redigér]

J. P. Trap: Statistisk-topografisk beskrivelse af Hertugdømmet Slesvig. (1864) [2]

  1. Niemann s. 29. [1]