V. Vedsted 1874 landvinding vedtægtsbrev

Skift til: navigering, søgning
19. august 1874

Vedtægtsbrev for påtænkt landvindingvaderne ud for Vester Vedsted bys jorder.

Vi undertegnede bønder i Vester Vedsted og ejere af englodder, der støder ud til havet antager, at der på vaderne eller veserne ud for byen jorder vistnok ved tiden vil kunne indvindes en del eng, når nogen bekostning anvendes og der på en skønsom måde arbejdes hen dertil ved opførelse af små diger, grøfter, udplantning af græstørv o. s. v., navnlig hvor naturforholdene mest i juli at ville fremhjælpe sådanne landvindingsarbejder.

Vi indser derhos, at det utvivlsomt vil være langt heldigere og fordelagtigere, når sådanne arbejder foretages af alle de lodsejere, der ville deltage deri, som et fælles foretagende, frem for hvis den omtalte lodsejer ville arbejde ud for sin lod; thi hverken ville arbejdet i sidste tilfælde blive fremmet med den kraft og ensartethed, ej heller arbejdsmåde, sted og tid kunne vælges så godt, som når alt ledes og fremmes efter en fælles veloverlagt plan; så det er indlysende, at ved små spredte landvindingsforsøg, der udføres hist og her af den enkelte lodsejer uden at det ene støttet det andet, spildes der altid både penge og arbejde til unytte.

grundlag heraf har vi under medvirkning af landinspektør prok. G. K. Styrup i Ribe, enedes om at ville i forening forsøge sådanne landvindingerV. Vedsted veser, som snarest må ventes at ville lykkes, og har vi endvidere til den ende (?) enedes om nærværende vedtægtsbrev til ordning og afgørelse af de forskellige spørgsmål der straks, deles senere måtte opstå om måden hvorpå og omfanget hvori disse arbejder skulle fremmes om ejendomsforholdene m. v.

1.

Landgrænsen mellem den faste eng og veserne skal selvfølgelig trækkes således, at hvad der nu er fast eng tjenlig til høslæt eller græsning ikke må afskæres selv om det ikke måtte findes som engmatrikelkortet og altså antages at være indvundet efter dette korts opmåling, derimod indlægges små ubetydelige bugter af veserne uden videre til de tilstødende englodder for at skellet kan blive nogenlunde lige. Dette skel afsættes af landinspektør Styrup i forening med den styrelse der efter § 6 i dette vedtægtsbrev vælges, og erklærer vi undertegnede os alle tilfredse med det således sættende skel, hvad enten vi i øvrigt ville deltage i forehavendet eller ikke.

Så snart som muligt foretages de nødvendige skridt til indhentning af regeringens tilladelse til foretagelse af landvindingsarbejder på de omhandlede veser ud fra Vester Vedsted Enge med ejendomsret til den jord der måtte indvindes og om muligt med skattefrihed i 20 år efter indvindingens fuldbyrdelse, for at ikke nogen anden enkelt mand eller nogen anden forening skal komme os i forkøbet.

Det kort som det bliver nødvendigt at optage over den pågældende strækning af stranden og de til samme stødende englodder, dels for at det nysnævnte skel mellem engen og veserne ikke i sin tid skal blive borte uden på ny at kunne afsættes og dels også for muligvis at bilægges ansøgningen til ministeriet om landvindingsretten, optages af medundertegnede landinspektør Styrup, hvem det ligeledes overdrages at indgive ansøgningen med behørige bilag og at foretage hvad videre der måtte være nødvendigt til sagens snarlige ordning.

Jeg G. K. Styrup forpligter mig til såvel at udføre disse arbejder, som til at være foreningens regnskabsfører og juridiske rådgiver i de første 5 år, hvis jeg måtte leve så længe, uden nogen betaling i rede penge, imod at der herved tilsiges mig forlods 5 % (fem procent) af den muligvis indvindende jord.

Skulle foretagendet mislykkes og intet land vindes, skal jeg altså ingen betaling være berettiget til at kræve enten for kortet, eller for mit øvrige arbejde, dog gives der mig fri befordring og fornøden hjælp ved opmålingen i marken.

2.

Hele foretagendet deles i 100 lodder, hvoraf da enhver ejer af lodder der støder til stranden kan tage 1, 2 eller flere lodder, eftersom han har lyst og mener at have evne til. Den del, enhver lodsejer således tager i dette foretagende tilføjes bagefter hans underskrift på dette vedtægtsbrev og i forhold dertil skal selvfølgelig enhver lodsejer deltage i alle de omkostninger og udgifter, der måtte blive anvendte til en hurtig og kraftig fremme af sagen, medens han jo da også på den anden side i sin tid i samme forhold får del i det ventede udbytte, når det som vi håber måtte lykkes at indvinde eng på veserne. Som den, der har væsentlig del i, at dette foretagende nu bliver sat i gang, skal landinspektør Styrup i Ribe have samme ret som en af vi andre lodsejere der støde til havet, til at tage lodder i foretagendet aldeles på samme måde og vilkår som vi andre.

Skulle det vise sig, at alle 100 lodder derved endda ikke medgå, kan der også tilbydes de andre lodsejere her i V. Vedsted by, der ingen lod ejer til havet, at tage del i foretagendet til hvilken ende de da ligeledes underskrive dette vedtægtsbrev for det eller de lodder, som de ønsker at tage og som tilstås dem.

3.

Da det gensidige tillidsforhold mellem lodtagerne åbenbart i mange tilfælde kan få stor indflydelse ved foretagender som det her påtænkte, bestemmes det, at ingen lodtager kan sælge den hele eller nogen del af sin lod til nogen udenfor foreningen uden samtykke af mindst 3/5 af sine medejeres afgivne stemmer, på et efter § 5 samlet fællesmøde, ligesom han altså heller ikke kan overdrage den til nogen uden først at have fyldestgjort de vilkår, som muligvis kræves for et sådant samtykkes meddelelse.

I hvert fald skal desuden den, der ønsker at sælge, først tilbyde de øvrige lodtagere i forening og derefter hver enkelt af dem der have givet møde, sin lod på samme vilkår som han kan og vil sælge den for til nogen anden. Når en af lodtagerne dør, overtager hans lovlige arvinger hans lod på samme vilkår som han har ejet den, men hvor mere end en arving ville blive medejer, opgives hvem af dem der skal være stemmeberettiget og altså skrives som medlem, og i alle forhold til foreningen anses han da som eneejer. En lodtagers enke har ret til at sælge sin lod uden foreningens samtykke og derefter medlemmerne den, således som foran anført.

4.

Da det er indlysende, at den vinding eller i uheldige tilfælde det tab, der kan flyde for enhver lodtager af dette foretagende alene er afhængig af, og står i ligefremt forhold til hvor liden eller stor del han har i samme, så fastsættes det, at enhver lodtager skal have indflydelse på alt, hvad der vedkommer foreningen i forhold til denne sin del, eller med andre ord, at enhver lodtager skal have 1 stemme for hver lod (i 1/100) han har taget. For at dog ikke engang i fremtiden en enkelt mand skal kunne få enerådighed ved at samle 50 lodder, fastsættes endvidere, at ingen enkelt mand kan få over 1/5 af alle stemmer.

Skulle nogen lodsejer være forhindret i selv at møde hvor der skal afgives stemme, kan han ved skriftlig fuldmagt give en anden lodsejer fuldmagt til at stemme for sig, dog kan ingen enkelt lodsejer ifølge fuldmagt afgive stemme for mere end 2 andre lodsejere foruden sin egen.

5.

Hvert års første tirsdag i november måned eftermiddag kl. 1 afholdes der i V. Vedsted på det sædvanlige sted for byens grandestævner et fællesmøde af alle lodtagerne i landvindingen. På dette årlige hovedmøde afgøres:

Hvor stort et bidrag, der hvert år kan udredes hos lodtagerne til udredelse af de medgåede udgifter og omkostninger ved de foretagende landvindingsarbejder m. v.

For det første år fastsættes bidraget til 3 rd. af en lod (i 1/100). Bidragene udredes aldeles skadesløst for foreningen inden den af styrelsen satte frist, i modsat fald udredes alle muligvis påløbende omkostninger, altså alene af den forsømmelige lodtager. Den lodtager, der ikke i 2 år har betalt sit bidrag til foreningen anses som udtrådt efter § 8.

Endvidere vælges regnskabsfører og de øvrige medlemmer af styrelsen for det næste år.

Fremdeles aflægger regnskabsføreren sit årsregnskab i dette møde, idet regnskabsbogen fremlægges med alle tilhørende bilag, efter at have været udsendt senest i 8 dage forinden til gennemsyn af styrelsens 2 andre medlemmer, der på mødet afgiver deres betænkning over samme, og efter at forhandlingerne derom er sluttede giver regnskabsføreren kvittering for det forløbne år, når alt findes at være i orden.

Endelig afgøres også, hvilke andre spørgsmål der måtte blive fremsatte af styrelsen eller af nogen af lodsejerne, landvindingen vedkommende, dog skal en lodsejer senest 8 dage forud for styrelsen skriftlig have meldt hvad han ønsker at få bragt under forhandling og afstemning for at kunne kræve sådant.

Foruden dette årlige fællesmøde afholdes endvidere fællesmøde, når i det mindste 1/5 af lodtagerne efter stemmetal forlanger det. De der ønsker et sådant overordentligt møde henvender sig herom skriftligt til styrelsen med opgivelse af hvad de på samme agter at bringe frem, og styrelsen indvarsler da til et sådant møde inden 14 dage, således at hver lodtager får mindst 4 dages varsel med den sædvanlige tilsigelsesmåde ved grandelagets samling. Til det årlige hovedmøde indvarsles ikke, da det altid afholdes på den bestemte dag, med mindre styrelsen af en særegen grund et enkelt år måtte foretrække en anden dag først i november måned hvortil da indvarsles ligesom til et overordentligt møde.

Fremtidige udenbys lodtagere skulle opgive styrelsen en mand i byen, hvem den kan tilsige og i det hele taget holde sig til på deres vegne.

Enhver sag, der foreligger til afgørelse i et fællesmøde afgøres ved simpel stemmeflerhed, og de lodsejere, der ikke møder er bundne ved, hvad de mødende i overensstemmelse med dette vedtægtsbrev vedtage.

6.

Til at lede landvindingsarbejderne, til at bestemme hvor og hvorledes de skulle udføres og til i det hele taget, at råde og styre for hvorledes de hvert år udskrevne bidrag skulle bruges, samt i sin tid hvorledes der skal forholdes ved den indvindende eng udleje, bjergning m.v., udvælges en styrelse af 3 medlemmer, nemlig en regnskabsfører og 2 andre medlemmer. Den vælges selv en formand.

De vælges for et tidsrum af et år og ingen lodtager har ret til at undslå sig for valg, men kan forlange sig fritaget det næste år.

Styrelsesmedlemmerne nyder ingen betaling for eget arbejde, tidsspilde og ulejlighed, kun hafte udlæg godtgøres. Formanden leder forhandlingerne i fællesmøderne og i styrelsesmøderne og fører en forhandlingsbog over, hvad der forefalder og vedtages på disse møder, den underskrives ved hvert mødes slutning af den samlede styrelse.

Regnskabsføreren skal føre nøjagtig bog og regnskab over alle løbende indtægter og udgifter ledsaget af alle fornødne bilag til sammes eftersyn og bedømmelse. Han må ingen udbetalinger afholde uden at regningen er påtegnet, i det mindste af et af de andre medlemmer af styrelsen.

7.

Styrelsen skal have ret til at tage tørv, jord eller klæg overalt på de oprindelige lodtageres englodder, hvor den måtte skønne det bedst og fordelagtigst, såvel som til at lade kørsel eller andet arbejde m. v. finde sted der, navnlig også i sin tid som følge at den indvindende engs udleje, bjergning, afgræsning m. v., imod at vedkommende skadelidende lodsejer får fuldt vederlag enten efter overenskomst eller om fornødent skulle blive efter sigelse af uvildige af retten udmeldte mænd udenfor foreningen, i sidste tilfælde må dog kun tages tørv, jord eller klæg indtil 5 skar eller 15 alen ind i engen fra yderkanten.

8.

Enhver lodtager skal være berettiget til at udtræde af foreningen ved styrelsen skriftlig at erklære at han ønsker sådant, hans lod overgår da til foreningen som fælles, de bidrag den udtrædende lodsejer måtte have ydet til foreningen kan han ikke straks kræve tilbage, men måtte der da inden 10 år fra udtrædelsen fremkomme så stort overskud, at de øvrige lodtagere kunne få samtlige deres indskud dækkede med renter og renters renter er 6 %, skal den udtrædende lodsejer eller hans arvinger have ret til når det kræves, at få indskuddet tilbagebetalt med 4 % renter.

9.

Hvis landvindingen skulle lykkes så godt, at det med tiden skulle nå op til at give et rent årligt overskud af mindst 500 rd., skal det tages under nærmere overvejelse, hvorvidt der måtte være grund til at ændre § 3, 4. 5, 6 og 7 i dette vedtægtsbrev, hvortil de i hvert fald vil udfordres mindst 4/5 af de afgivne stemmer.

Da G. K. Styrup ved § 1 har forpligtet sig til at være foreningens regnskabsfører for de først 5 år valgtes som de øvrige 2 medlemmer af styrelsen for det første år, i indtil november 1873, gårdmændene Truels Andersen og Jannik Davidsen.

V. Vedsted den 18. marts 1873.

[redigér]

1. B. Andersen, ejer af matr. № 74 og 75a tager 4 lodder
2. Niels S. Knudsens enke, matr. № 6 2
3. Jannik S. Andersen, matr. № 7 4
4. Søren J. Lindbæk, matr. № 77 2
5. Niels Th. Jørgensen, matr. № 76, 12e, 53b 3
6. Hans M. Klemmensen, matr. № 9a 2
7. Niels Mikkelsens enke, matr. № 16 1
8. Jørgen A. Degn, matr. № 83a 2
9. Lavst Hansen,matr. № 87a 1
10. Jannik Davidsen, matr. № 73 5
11. T. Andersen, matr. № 19 5
12. Niels D. Moesbøll, matr. № 18 1
13. Chr. Mikkelsen, matr. № 84a 1
14. Peder J. Andersen, matr. № 4b 2
15. Johan J. Johansen, matr. № 8 2
16. Jes Nielsen, matr. № 3a 2
17. Søren H. Klemmensen m. fl., matr. № 81a 2
18. Mikkel H. Nielsen, matr. № 4j 2
19. Mikkel Hansens enke, matr. № 17 1
20. Peder Brorsen, matr. № 21 1
21. Christen Hansen, matr. № 2a 1
22. Jes J. Beier, matr. № 12a 1
23. Jep B. Hansen, matr. № 5 2
24. Niels Andreasen, matr. № 20 4
25. Niels Jessen, matr. № 35b 0
26. Klavs Lavesen, matr. № 96 og 87c 0
27. Jens P. J. Hjort, matr. № 46a 1
28. Knud H. Lassen, matr. № 11 3
29. N. B. Piinborg, matr. № 23a 4
30. Niels N. Skads, matr. № 83d 2
31. B. Knudsen, matr. № 80 c og 79a 2
32. Hans A. Davidsen, matr. № 15a 2
33. Anders Hansen, matr. № 14 1
34. G. K. Styrup 19
35. Johan Jefsen 1
36. Chr. Nielsen 2
37. Anders N. Tinberg (?) 1
38. Sørensen 2
39. Peder Vedsted 1
40. Sigurd Jørgensen 1
41. Frands … 1
42. C. L. Friis 2
43. Lars (?) Thjørnelund 1
44. Niels Hansen Hjort 1

100

Dette vedtægtsbrev bedes tinglyst som bekræftelse på de til ejerne skødede jorder af ovennævnte matrikler … Retsanmærkning frabedes …

Noter[redigér]

№ 17-157. Statens Arkiver: billedviser album

Omskrevet den 27/10 1964 til akt G-500.