Valdemar 1908 Jæren

Skift til: navigering, søgning

27. nov. 1908 Valdemar[redigér]

DFDS-dampskibet Valdemar var på vej fra København via Kristiansand til Stavanger lastet med stykgods, da det efter passage af Eigerøy fyr og ud for Jæren 27. november 1908 fortsatte mod Obrestad i Jæren, men mens lodsen var gået ned for at spise, sås et rødt blinklys, som styrmand Herskind fejlagtigt antog for at være sidelyset fra et andet skib og derfor kl. 18.40 styrede højre om.

I virkeligheden var det fyrlygten på øen Raunen syd for Kvassheim og få minutter senere stødte skibet derfor mod det undersøiske Omblaskær/Onglaskær tæt ved Raunen. Det opgaves hurtigt ved egen kraft at komme af grunden, da det viste sig at både for- og storrummet var næsten fyldt med vand.

Efter afgivelse af nødsignal ankom ved 20-tiden redningsbåden fra Kvassheim, som fik overtalt den 17 mand besætning at tage med ind til land, da det ville være for farligt at blive ombord.

Der afholdtes 11. december strandauktion på Ogne og Kvalbein strand over bjærget last og inventar, bl.a. ca. 1200 sække rug- og hvedemel, ca. 150 fustager margarine og kokosolie, en del kobbervarer mm.

Både styrmand Herskind og kaptajn O.P. Johansen idømtes bøder for uforsigtighed ved navigeringen,

I øvrigt byggedes et par år senere det ny Kvassheim fyr.