Vendia 29. sep. 1939 Skagerrak

Skift til: navigering, søgning

29. sep. 1939 Vendia[redigér]

DFK-dampskibet Vendia var på vej fra Fåborg til Blyth i Nordengland i ballast og befandt sig i Skagerrak 35 sømil nordvest for Hanstholm, da det 29. september 1939 om formiddagen i hård nordvestlig kuling forsøgtes stoppet af den tyske ubåd U 3 med kaptajn Joachim Schepke. Et signalflag, som rejstes på ubåden kl. 10.17 blev ikke forstået, men efter advarselsskud slukkede dampskibet kl. 10.40 kedlerne.

Hvad derefter skete er omdiskuteret, men kl. 11.24 i en afstand af 150 meter drejede skibet mod ubåden, som forstod det som et forsøg på at sejle den ned, så ubåden affyrede en torpedo, der ramte skibet i agterenden, som straks sank ned og de derværende omkom. Efter en eksplosion kl. 12.05 sank hele skibet til bunds.

Ubåden sejlede lidt nordover, men kom 45 minutter senere tilbage og opsamlede 6 overlevende påført redningsbælte, deriblandt kaptajn P. Lund, som efter ½ times ophold i ubåden overførtes til det tililende fragtskib Svava fra Middelfart, der landsatte dem.

Der afholdtes 3. oktober 1939 søforhør i København, hvorefter Udenrigsministeriet afsendte en klage til Tyskland for hvad man opfattede som brud på prisereglerne ved standsningen af det neutrale danske skib.

U 3 blev 1. august 1944 taget ud af tjeneste i Gdynia/Gotenhafen og senere i Neustadt anvendt til forsøg mod bekæmpelse af skader ved dybdebomber, indtil den 3. maj 1945 blev briternes bytte og samme år skrottedes.