Villebøl 1822 Matz Rasmussen ⅜ fæstegård auktion

Skift til: navigering, søgning

Hans kongelige majestæts til Danmark og allernådigst beskikkede herredsfoged i Frøs og Kalvslund Herreder, oberkrigskommissær Carl Friderich Hagedorn, boende i Jels, gør hermed vitterligt, at Matz Rasmussen fra Harreby under 28. aug. 1822 har købt på offentlig auktion den af Søren Jensen Thyboe i Villebøl til konkurs opgivne 3 ottings fæstegård, på efterskrevne ved auktionerne resp. den 25. jan. & 28. aug. 1822 publicerede konditioner således lydende:

[redigér]

Actum, Villebøl den 25. jan. 1822.

Da den p.t. bonis-cedenten Søren Jensen Thyboe sammesteds i eje havende 3 ottings fæstegård cum pertinentus, efter det udstedte proklamas afløb, offentlig skal bortsælges og terminus dertil er anberammet på i dag. Så har desangående de kongelige officiales for Frøs og Kalvslund Herreder sig in loco indfundet og med auktionen på efterskrevne for liebhaverne bekendtgjorte konditioner efter at også sådant på behørige steder er blevet publiceret, begyndt og fortfaret, som følger:

1.

Gården, som består af en 3 otting fæstegård, med samtlige derpå stående husbygninger, ligesom samme nu findes, indbefattet hvad deri er jord- mur- søm- og naglefast (skæresaven undtagen), tillige med samtlige dertil hørende landerier af agre, eng, forte, fælled, hede, mose, kirkestandelser og begravelser, med samme ret, rettigheder og byrder, hverken mere eller mindre. Desligeste sæden i jorden, gøden ved gården, det indbjergede brændsel og slydenhilden, slet intet deraf undtagen, bliver opbuden under ét og solgt til den eller de som erkendes for mest bydende.

2.

Købesummen for gården betales i følgende terminer til hr. auktionarius, ved prompte udvurderings tvang, nemlig: Om martinidag d. år 100 rd. uden rente og resten til majdag 1823, med et års rente á 5 procent, men bemærkes at ved den første termin betales tillige 2 % auktionssalæret af hele købesummen.

3.

Tiltrædelsen sker straks når auktionen er til ende og af de tilstedeværende kreditorer approberet, hvortil forbeholdes ½ times betænk tid, på egen risiko og ansvar, og begynder afgifterne og tyngderne fra 1. juli d. år, af at regne, dog således at alle ekstraordinære pålæg og tyngder, som de (?) årlig til bestemte tid bliver udskreven og betalt, ensidig af køberen betales og afholdes, når de fra dato bliver udskrevne, om samme endog kunne beregnes for den forbigangne tid.

4.

Hvem som ej anses for suffisant stiller sådan kaution, som hr. auktionarius finder antagelig og må køberen og kautionisterne tillade, at disse auktionskonditioner på gården, cum ... dominio dag absque paiculo (?), såvel som på deres øvrige besid, hvor som helst det måtte findes, i deres fraværelse og uden videre advarsel [[sub hypotheca omnium bonorum]] bliver protokolleret at i fald den mestbydende ej bliver i stand til at stille den fornødne sikkerhed, må den eller de herved bydende stå ved de gjorte bud og stille den foranskrevne sikkerhed, såfremt retten og ...erne det begærer.

5.

Køberen indløser selv adjudikationskontrakten på egen bekostning, betaler den kongelige ½ % skat og lader sig indskrive på alle behørige steder.

I øvrigt hjemles ham gården ved sidste termins udbetaling, med et rent folium i skyld- og panteprotokollen, undtagen rigsbankforhæftelsen som køberen er pligtig at svare, tillige med renter fra 1. juli dette år af at regne.

6.

Det højeste bud, når den fornødne sikkerhed kan stilles, eller og event. de for ved bydende, ligesom i § 4 er benævnt, approberes, såfremt ingen af kreditorerne protesterer derimod og forlanger en anden termin ansat, da denne i så fald, må stille antagelig kaution for det mundtlige bud, som massen, ved denne auktions ophævelse og en anden termins ansættelse, kunne lide.

Mangel af kaution reflekterede ikke på nogen kreditors protestation.

Med forestående konditioner er undertegnede kreditorer fornøjet og forlanger derefter gården solgt.

Meyer mand. noie der Erben der capt. P. v. Schultz

På forestående oplæste konditioner blev gården opbuden for 1.500 rd. courant.

Derpå bød

Søren Matzen i Hjortvad 400 rd.
Peder Matzen i Rødding 450 rd.
Søren Matzen 475 rd.
Peder Matzen 500 rd., er 800 rbd. i sølv

Da ingen bød mere blev ham gården tilslået, men den tilstedeværende hovedkreditor hr. doktor Meyer mand. noie deklarerede, at han ej approberede budet, hvorfor novus terminus blev ansat til den 31. juli dette år, for om muligt, da at bortsælge gården efter foregående bekendtgørelse.

Den beskikkede kurator Christen Sørensen i Villebøl blev imidlertid tilkendegivet, at han fortsætter administrationen ligesom hidindtil og er dette protokol dermed sluttet.

Datum ut supra.

C. Fr. Hagedorn S. Nielsen konst.
Otto Andr. Meyer mand. noie d. hr. Kapitain P. v. Schultzes Erben in Altona.


[redigér]

Continatum Villebøl den 29. aug. 1822.

Da den af Søren Jensen Thyboe ibidem til terminus opgivne 3 ottings gård, fæstegrund, cum pertinentus ej under 25. juni d. år, efter vedkommende hovedkreditorers begæring, er blevet solgt for det skete højeste bud og terminus hersker efter foregående behørige bekendtgørelse, atter er anberammet til i dag, for at gøre forsøg med auktionens afholdede på ny, så har sig til den ende de kongelige officiales for Frøs og Kalvslund Herreder in loco indfundet og med auktionen på de førhen aftalte og in termino auctionis den 25. juni h. ao. publicerede samt nu atter for de tilstedeværende liebhavere bekendtgørende konditioner, i dag med følgende forandringer, nemlig at af købesummen betales am næste martini 50 rd. courant er 80 rbd. uden renter, am majdag 1823 atter 150 rd. courant er 240 rbd. med ½ års rente á 5 % og den øvrige del (så vidt ej til privilegerede prioriterede og rettens omkostninger måtte medgå, hvilke dog event. am majdag 1823 betales med et halv års rente á 5 %) kan blive stående i gården, når den fornødne sikkerhed kan stilles og køberen vedtager renternes svarelse fra næste martini á 5 %.

Item at hele ind avlingen af og korn derimod sælges med i købet, begyndt og fortsat som følger:

På forestående konditioner blev gården indsat for 1.000 rd. cour.

Derpå bød

Søren Matzen i Hjortvad 500 rd.
Peder Matzen i Rødding 550 rd.
Søren Matzen 600 rd.
Peder Matzen 625 rd.
Søren Matzen 635 rd. er 1.016 rbd. i sølv.

Da ingen bød mere, så blev ham samme tilslagen. Efter den fastsatte betænk tid var afløben, tilkendegav hovedkreditoren hr. advokat doktor Meyer mand. noie at budet blev approberet og fremkom køberen imidlertid og tilkendegav at budet var sket for Matz Rasmussen fra Harreby, som vedstod samme, ligesom og ermeldte Søren Matzen overtog sig kautionen for ham som selvskyldner sub hypotheca omnium bonorum & cum consensu protocollationis og blev dette derpå af alle vedkommende underskrevet.

Datum ut supra.

Matz Rasmussen S. Madsen
C. Fr. Hagedorn S. Nielsen konst.
O. A. Meyer mand. noid d. hr. Capitain P. v. Schultzes Erben.

[redigér]

Og da køberen Matz Rasmussen dels har betalt og dels endnu og afbetaler og giver sikkerhed for den højstbudne købesum, stor 635 rd., skriver seks hundrede fem og tredive rigsdaler cour., er 1.016 rbd. i sølv, med de resp. renter samt lover ellers at opfylde auktionskonditionerne således som foreskrevet står, så vunder (?) ham herved på rettens og kreditorernes vegne, den oven allegerede 3 ottings fæstegård i Villebøl beliggende, cum pertinentis adjudiceret og overdraget, at han for sig og arvinger må gøre sig samme så nyttig og gavnlig som han bedst ved og kan.

Til bekræftelse er denne adjudikationskontrakt egenhændig underskrevet og forseglet. Actum Røddinggård den 26. feb. 1823.

Mads Rasmussen C. Hagedorn

Protokolleret Roager den 5. marts 1823 i hovedbogen fol. 151, 1. bind. S. Nielsen konst.

[redigér]

1823. Kalvslund sogn, Villebøl.

Matz Rasmussen fæster en 3 ottings-gård, købt den 28. aug. 1822 på offentlig auktion og ejet førhen af Søren Jensen Thyboe, samt første adjudiceret ved kontrakt d. d. 26. feb. 1823. - 4 rd.

Fæstebrevet ej at finde, så meget ... som førmanden Søren Jensen Thyboe ingen kontrakt har haft og ventelig ej heller derfor ingen fæste.

Noter[redigér]

Kontrakt-210  og E-339