Redigerer Ringkøbing-Thisted 1880 strandinger

Skift til: navigering, søgning

Advarsel: Du er ikke logget på. Din IP-adresse vil blive offentligt tilgængelig, hvis du foretager nogen ændringer. Hvis du logger på eller opretter en konto vil dine redigeringer blive tilskrevet dit brugernavn, og du vil få flere andre fordele.

Redigeringen kan fjernes. Kontroller venligst sammenligningen herunder for at bekræfte at det er hvad du ønsker at gøre, og gem så ændringerne for at fuldføre fjernelsen.
Nuværende version Din tekst
Linje 1: Linje 1:
__toc__
 
== [[Thisted Amtsavis]] ==
 
En heftig [[vestenstorm]] har raset i det sidste døgn.
 
Her i [[byen]] er der ikke anrettet anden [[skade]] end at en del [[tagsten]] er nedblæste (fra et enkelt [[hus]] ca. 100 stk.) og noget gammelt træværk blæst omkuld m. m., hvorimod der nok vil spørges [[ulykker]] fra søen.
 
Som nedenfor meddelt, er der allerede kommet [[efterretning]] om tre [[stranding]]er her på [[kysten]], og flere ville vist følge andetsted fra.
 
 
Oddesundsposten for i aftes ankom i morges, og Skiveposten kom i løbet af eftermiddagen.
 
 
Ifølge modtagne [[telegram]]mer fra [[Vestervig]] er der i [[nat]] strandet en [[brig]] på [[Hvidbjerg]] v. A. [[søndre]] [[strand]] og en [[skonnert]] ved [[Agger]].
 
Nærmere endnu ubekendt.
 
 
Fra [[Vangså]] meldes en [[stranding]] i [[nat]], formentlig et dødt [[skib]]; det indkom med kappede master.
 
Nærmere ubekendt.
 
 
[[Dampskib]]ene Fylla og Randers afventer bedre [[vejr]] på [[Helsingør]]s red ifølge [[telegram]] af dags [[formiddag]] kl. 6.
 
 
 
[[Dampskib]]et Victoria af [[Frederikshavn]], kapt. Bach, er i lørdags aftes strandet ved [[Hirtshals]].
 
 
[[Kaptajn]]en [[druknede]], mens det øvrige [[mandskab]] reddedes.
 
 
<div align=right>[[Thisted]] d. 13. december</div>
 
Foruden de i lørdags omtalte har de sidste dages heftige [[vestenstorm]] [[forårsaget]] endnu fire [[stranding]]er, således at altså mindst 7 [[skibe]] er forulykkede ved [[Thyland]]s kyster siden [[fredag]], hvoraf de 4 med besætninger [[ombord]], som alle reddedes.
 
Flere [[dampskib]]e havde været [[kysten]] så nær, at deres [[frelse]] syntes tvivlsom - et enkelt, sige kystboerne, var lige ved revlen -, men det lykkedes dog disse at klare sig.
 
 
Et af [[DFDS|Det Forenede Dampskibs-Selskab]]s dampskibe skal udfor [[kysten]] norden [[Hanstholm]] have optaget [[mandskabet]] af en ubekendt [[skonnert]], som sank.
 
Vi [[meddeler]] nedenfor udførligere beretninger om de [[forlis]], der er skete på selve [[kysten]], samt hvad der vides om de inddrevne [[døde]] [[skibe]].
 
 
Ved [[Vigsø]] strandede natten mellem [[lørdag]] og [[søndag]] barkskibet Courier, kapt. Claus af [[Stralsund]], ladet med [[planker]], efter at have kastet dækslasten overbord den foregående [[dag]].
 
Af [[besætningen]], 12 [[mand]], reddedes de 11 ved [[hjælp]] af [[raketapparat]]et fra [[Hansted]], men førend [[kaptajnen]], der var den sidste [[ombord]], kunne komme i [[land]], sprang linen, hvori [[redningsstol]]en føres.
 
En raket, den sidste, der var tilbage, kastedes da atter og traf [[skibet]], men kaptajnen kunne ikke alene hive redningsstolen ind.
 
Der måtte da sendes bud efter [[redningsbåd]]en, men denne kunne ikke arbejdes gennem brændingen.
 
Heldigvis fik redningsmandskabet fat i et af de [[tov]], der forbandt [[skibet]] med land, og ved dets [[hjælp]] bragtes båden et [[stykke]] længere ud, hvorpå kaptajnen med en redningsbøje om [[livet]] sprang overbod og toges op i båden.
 
[[Skibet]] er totalt [[vrag]], men står dog endnu [[i dag]].
 
 
Samme [[nat]] indstrandede på [[Vorupør]] [[strand]] skonnerten Sleipner af Brevig, kapt. S. Christiansen, fra [[Liepāja|Libau]] til [[Schiedam]] med en [[ladning]] [[byg]] (1400 tdr.)
 
 
Natten til d. 11. gik [[fokkemast]]en overbord, ca. 11 [[mil]] [[vest]] for [[Hanstholm]], og stormasten måtte da også kappes for at få [[skibet]] rejst igen.
 
Det drev da i søen, indtil det om natten kl. 1½ var lidt udenfor land, og [[anker]]et kastedes da ud.
 
Men kl. ca. 7 begyndte skibet at drive ind mod land, hvorfor ankerkæden kappedes.
 
[[Straks]] efter grundstødningen fik man en raket [[ombord]], hvorved [[forbindelse]] iværksattes og [[besætningen]], 6 [[mand]], reddedes.
 
 
I formiddags er en [[engelsk]] slup ladet med [[hummer]], uden  [[levende]] folks medfølge inddrevet på [[Hansted]] [[strand]].
 
 
Udfor [[Vangså]] er antagelig to [[skibe]] forliste, hvoraf det ene har været ladet med svært egetømmer, det andet formentlig med [[kul]].
 
Det ene kom, som i lørdags omtalt, drivende dødt med kappede master og sloges i stykker, hvorimod det andet ikke vides at være iagttaget.
 
Der er foruden vragstykkerne inddrevet 18 tomme skibskister uden låg, et målebrev og en folkeliste for barkskibet Weser af [[København]], [[tilhørende]] firmaet P. Brown jun. & comp. med flere, samt et navnebræt, påmalet Julie Heyn.
 
Folkelisten udviser navnene på kapt. Jansen, [[styrmand]] Jansen og 9 matroser, hvoraf nogle er svenske.
 
Af målebrevet ses at Weser, der er 27 år gl. d. 22. nov. har været i [[Kingston upon Hull|Hull]] og er da [[formodentlig]] afgået derfra med en kulladning, mens det ilanddrevne egetømmer vistnok hidhører fra det andet forliste [[skib]] Julie Heyn.
 
Af den [[omstændighed]], at skibskisterne var åbne og tomme, slutter man, at skibsmandskabet [[mulig]] har forladt skibene i søen, enten i både eller optagne af andre [[skibe]].
 
I så fald vil der jo nok med [[tiden]] komme nærmere [[oplysninger]] om disse skibe, ellers måske næppe.
 
 
Angående strandingerne ved [[Vestervig]] skriver vor [[meddeler]] derfra den 12. ds.:
 
I går morges [[omtrent]] kl. 5 indstrandede på [[Hvidbjerg]] v. d. [[søndre]] [[strand]] skonnerten Johanne af [[Stralsund]], ført af [[kaptajn]] Carl John, med trælast fra [[Gävle]] bestemt til [[Antwerpen]].
 
Skonnerten, der ejes af kaptajnen, er kun 4½ gammelt og [[drægtig]] 74 tons.
 
[[Besætningen]] er foruden føreren en [[styrmand]], en [[matros]] og en [[kok]].
 
Årsagen til strandingen er den orkanagtige [[storm]] natten i [[forvejen]].
 
Skibet står med forstavnen helt [[oppe]] i havstokken, og [[mandskabet]] kunne således let komme i land uden [[anvendelse]] af [[båd]].
 
Skibet er [[forsikret]], men hvem ladningen [[tilhører]], ved kaptajnen ikke, da han har indtaget ladningen for [[ordre]].
 
 
Samme dags [[morgen]] [[omtrent]] kl. 5½ indstrandede på Ø. Agger [[strand]] [[omtrent]] en halv [[mil]] [[syd]] for [[Agger]] by skonnerten Ane Cecilie af [[Fåborg]], [[drægtig]] 118 tons, ført af [[kaptajn]] A. Albertsen, kommende fra [[Sønderborg]] på Als med en [[ladning]] hvedemel, ialt 1356 [[sække]] af [[vægt]] pr. stk. 254 engelske [[pund]], bestemt til [[Leith]].
 
Skibet er 16 år gl., bygget af eg, godt og stærkt i [[enhver]] [[henseende]].
 
Det ejes af H. K. Mogensen i [[Fåborg]] og er assureret.
 
Kaptajnen og den 5 [[mands]] [[besætning]] reddedes i land ved [[hjælp]] af en fra skibet udkastet trosse, som drev i land og blev grebet af [[folk]] på strandbredden, hvorved [[forbindelse]] tilvejebragtes; tillige reddedes folkenes [[tøj]].
 
Der er sluttet [[akkord]] om bjærgning af ladningen.
 
 
Skonnerten Alpha, kapt. [[Tranum]], her af [[byen]] er efter forlydende strandet på [[kysten]] i nærheden af [[Ringkøbing]].
 
[[Besætningen]] er reddet.
 
 
 
Fra [[Lemvig]] skrives i går i Bs. [[Avis]]:
 
I [[Fjaltring]] strandede igår [[nat]] barkskibet Gyda, ca. 260 ton drægtigt, ført af [[kaptajn]] Gundersen af [[Arendal]], kommende fra [[Rouen]], bestemt til hjemstedet, ballastet.
 
[[Besætningen]], 10 [[mand]], reddedes ved egen [[hjælp]], idet [[skibet]] står højt i havstokken.
 
 
Et dødt [[skib]], sandsynligvis ladet med [[trælast]], er natten mellem [[lørdag]] og [[søndag]] ilanddrevet noget [[syd]] for [[Thorsminde]].
 
[[Besætningen]] antages at være gået i bådene og er [[formodentlig]] omkommen.
 
 
Samme [[nat]] strandede et stort, ubekendt [[skib]] (som ret hedder med 14 [[mands]] besætning) [[nord]] for [[Thyborøn]].
 
[[Skibet]] er ituslået, [[mandskabet]] formodes omkommet.
 
 
I [[nat]] er midt for [[Harboøre]] strandet en [[brig]].
 
Nærmere ubekendt.
 
 
I morges er i Chr. Fiskers [[len]] Harb., strandet et tremastet [[skib]].
 
Nærmere ubekendt.
 
 
I lørdags morges, mens [[havet]], efter den orkanagtige [[storm]], der havde raset om natten, var i det voldsomste [[oprør]], iagttoges fra [[Ferring]] [[strand]] to [[skibe]], der kæmpede hårdt for at klare [[landet]] fra sig.
 
Hele formiddagen holdt de sig udfor [[Ferring]], men drev stadig længere og længere ind mod brændingen, så at faren for at de ville strande, var overhængende.
 
Heldigvis stillede [[vejret]] dog af ved [[middagstid]], og det lykkedes begge [[skibe]] at slippe bort i sydlig retning.
 
 
Efter hvad der [[meddeles]] fra [[kysten]], drog igår morges et voldsomt [[tordenvejr]] over [[havet]].
 
De nordvestlige storme, det næsten uafbrudt havde raset her i den sidste [[uge]], havde efterhånden bragt [[vandet]] i [[Nissum Bredning]] til at stige betydeligt.
 
Heri [[byen]] har en del af havnevejen og havnepladsen allerede i flere [[dage]] været oversvømmet, og i [[nat]] har [[vandet]] nået en betænkelig højde, idet [[omtrent]] en fjerdedel af fjordgaderne [[stod]] under [[vand]], og åen overskyllede [[broen]] i Østergade.
 
Idag har blæsten [[imidlertid]] lagt sig, og [[vandet]] falder stærkt.
 
 
[[Kaptajn]] Bach på Victoria [[druknede]] i skibets kahyt, hvor han ville hente nogle [[papirer]], idet styrtsøer og løst [[inventarium]] spærrede ham tilbagevejen, mens kahytten af søerne fyldtes med [[vand]].
 
 
<div align=right>[[Thisted]], den 14. december</div>
 
Angående den igår berørte redning af [[skibsmandskab]] i søen nordfor [[Hanstholm]]en [[meddeles]] os, at der [[søndag]] [[aften]] lige før [[solnedgang]] observeredes et [[dampskib]], som lagde bi for at optage [[mandskabet]] fra et med [[stormen]] hårdt kæmpende [[sejlskib]].
 
Da mørket [[imidlertid]] faldt på, kunne man ikke se mere.
 
Damperen formodes med [[temmelig]] [[sikkerhed]] at være et af [[DFDS|Det Forenede Dampskibsselskab]]s på [[Kingston upon Hull|Hull]] farende [[dampskib]]e.
 
 
Fra [[Thyholm]] skrives til os den 11. ds.:
 
En [[storm]] har natten mellem [[fredag]] og [[lørdag]] raset her over [[egnen]] og har gjort en del [[skade]] ved at rive [[mønning]]erne af flere [[huse]] og ruske i tagene.
 
Mest synes [[imidlertid]] kornstakkene at have lidt, da strået af disse på mange [[steder]] er spredt over store strækninger, og da man i morges kom ud, kunne man [[straks]] [[mærke]], at uvejret havde været hårdt, thi hvor man så, var der bedækket med [[halm]] fra [[huse]] og stakke.
 
Der fortælle, at et [[stykke]] fløjhus, hvori der var [[stald]], er omblæst hos en [[gård]].
 
 
I går morges kl. 6-7 er ved [[Slettestrand]] inddrevet et dødt [[skib]], en [[hollandsk]] kuf, hvis [[navn]] og [[ladning]] m.m. iøvrigt er ubekendt.
 
En [[mast]] driver i [[havet]], den anden står endnu.
 
[[Skibet]] ligger på siden tæt ved havstokken.
 
[[Redningsbåd]]en kunne ikke gå ud på [[grund]] af den høje [[sø]].
 
Om besætningens [[skæbne]] vides intet.
 
 
Det i går på [[Hansted]] [[strand]] inddrevne skib er [[fiskekutter]]en Ondine af [[Oostende]] fra [[Kristiansand]] til hjemstedet med 4.500 stk. [[hummer]].
 
[[Skibet]] kom sydfra med roret surret midtskibs og storsejl.
 
Det observeredes fra [[Hansted]] kl. 9 [[morgen]] sejlende langs [[kysten]], indtil det kl. 11 [[formiddag]] stødte.
 
 
== [[Ribe Stiftstidende]] ==
 
 
=== <center>Søulykke</center> ===
 
I de sidste dages stormfulde [[vejr]] er der atter indtruffet en del søulykker.
 
 
Fra [[Hjørring]] telegraferedes i søndags:
 
Det dampskibsselskabet Vendsyssel [[tilhørende]] [[dampskib]] Victoria, kapt. Bach, er strandet ved Lilleheden.
 
[[Kaptajn]] Bach [[druknede]].
 
[[Mandskab]]et reddedes med stort [[besvær]] af [[redningsbåd]]en.
 
Ifølge et senere [[telegram]] er Victoria [[fuldstændig]] [[vrag]].
 
[[Skibet]], der var lastet med [[kul]] og [[jern]], blev sat på land på grund af slagside.
 
[[Kaptajn]]en omkom ved, at kahytten fyldtes med [[vand]] ved en [[brodsø]], efter at han var gået derned for at hente papirerne.
 
 
I søndags strandede den [[norske]] bark Pallas (hjemmehørende i [[Oslo|Kristiania]]), kapt. Fritz, på [[rejse]] fra [[London]] til hjemstedet, udfor Bjerregård, [[Holmsland Klit]].
 
[[Mandskabet]] bestående af 14 [[mand]], reddedes ved [[raketapparat]].
 
 
Fra [[Vestervig]] telegraferes:
 
I den orkanagtige [[storm]] i lørdags morges strandede ved [[Agger]] skonnerten Ane Cecilie af [[Fåborg]], kapt. Albertsen, fra [[Sønderborg]] til [[Leith]], lastet med 1.356 [[sække]] hvedemel.
 
 
På [[Lyngby Sogn (Hjørring Kommune)|Lyngby]] [[strand]] strandede [[skonnert]] Johanne af [[Stralsund]], kapt. Carl John, kommende fra [[Gävle]] til [[Antwerpen]] med [[trælast]].
 
Begge skibes besætninger frelstes.
 
Skibene er [[vrag]].
 
Ladningerne ventes bjergede.
 
 
Fra [[Læsø]] telegraferes:
 
Det omtalte på Kobbergrunden strandede [[dampskib]] står endnu på samme sted.
 
Bjergningsskib kommer.
 
 
[[Skonnert]] William af [[Dragør]] er gået til ankers [[nord]] under øen med nødflag.
 
Skonnerten har mistet sit [[ror]] og venter på dampskibsassistance.
 
 
Briggen Emanuel af [[Dragør]], kapt. Hansen, er strandet.
 
[[Skibet]] er fuld af [[vand]] og rimeligvis [[vrag]].
 
[[Besætningen]] blev bjerget af redningsbåden.
 
[[Skibet]] var på [[rejse]] fra [[Sundsvall]] med en [[ladning]] [[planker]] til Louvnin.
 
Flere bjærgningsskibe ventes.
 
 
Ved [[Vigsø Bugt|Vigsø]] strandede i søndags bark Courier, kapt. Claus, af [[Stralsund]], på [[rejse]] fra [[Finland]] til [[Grimsby]] med [[planker]].
 
Da [[besætningen]], 11 [[mand]], var reddet, sprang linen, og kaptajnen, der var sidste mand [[ombord]], måtte forblive natten over på [[stedet]].
 
I mandags morges reddedes han af [[Hansted]] [[redningsbåd]] under meget vanskelige [[forhold]].
 
 
Ved [[Vorupør]] er en [[norsk]] [[skonnert]], ladet med [[byg]], strandet; [[mandskabet]] er reddet ved raketapparat.
 
 
Ved [[Vangså]] er inddrevne i stumper bark Julie Hejn af [[Stettin]] og bark [[Weser]], [[kaptajn]] Jansen af [[København]].
 
Begge skibes [[mandskab]] formodes at være druknet.
 
 
Ifølge [[telegram]] tilhørte [[Weser]] firmaet P. Brown jun. & co., som hvis [[ejendom]] [[skibet]] også står opført i Handelskalender for [[Danmark]] for 1870; det angives [[sammesteds]] at være bygget af eg og forhudet med gult [[metal]] i året 1853.
 
[[Vangså]] ligger kun et par [[mil]] fra [[Klitmøller]], hvor Sleipner, der ligeledes var bygget i 1853, indstrandede (Dagstel.)
 
 
 
=== <center>[[Stranding]]er</center> ===
 
=== <center>[[Stranding]]er</center> ===
 
Ifølge telegr. til Dtl. fra [[Ringkøbing]] er skonnerten Cathrina Elisabeth [[tilhørende]] van Loon af [[Harlingen]], kapt. Molnaad, strandet i søndags udfor Houvig.
 
Ifølge telegr. til Dtl. fra [[Ringkøbing]] er skonnerten Cathrina Elisabeth [[tilhørende]] van Loon af [[Harlingen]], kapt. Molnaad, strandet i søndags udfor Houvig.
Linje 264: Linje 98:
  
 
== Noter ==
 
== Noter ==
Afskrift af avisartikler i [[Thisted Amtsavis]]: ''[http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3A122ce2a6-0e33-4b56-aa2d-17674b263eb5/page/doms_aviser_page%3Auuid%3A87ad3b34-a540-4729-9f98-f298d303395f lørdag d. 11.], [http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3Affeb89bf-9c0d-44d4-b164-953e9de7a6d0/page/doms_aviser_page%3Auuid%3Acc6ec5b0-f9c5-4792-8c7e-5f63ca665999 mandag d. 13.]'' og ''[http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3Adc8806ce-4d34-4440-b3d3-a2667e85340d tirdag d. 14. dec. 1880]''
+
{{artikel|Ribe Stifts-Tidende|http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3Ab24824a4-8558-4471-a86d-b13220301f8e/page/doms_aviser_page%3Auuid%3A69bc86ff-916f-45b7-befc-57b5489fe3b0 torsdag d. 16.|http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3A38de2f58-1bb2-470f-aab1-5098878232c0/page/doms_aviser_page%3Auuid%3A7467e686-e062-4cf6-9aeb-6bcd27741630 fredag d. 17.|http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3A94c6c4da-ff91-497f-a9ab-0f7168775724/page/doms_aviser_page%3Auuid%3A176386f9-d8dc-4b6f-9fb8-6311101cc918 mandag d. 20. dec. 1880}}
 
 
{{afskrift|Ribe Stiftstidende|http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3Aeb973c72-44f0-4fb4-8264-4923b0391c27/page/doms_aviser_page%3Auuid%3Aaad94146-4ae9-44fa-a07f-47c94113829d onsdag d. 15. |http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3Ab24824a4-8558-4471-a86d-b13220301f8e/page/doms_aviser_page%3Auuid%3A69bc86ff-916f-45b7-befc-57b5489fe3b0 torsdag d. 16.|http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3A38de2f58-1bb2-470f-aab1-5098878232c0/page/doms_aviser_page%3Auuid%3A7467e686-e062-4cf6-9aeb-6bcd27741630 fredag d. 17.|http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3A94c6c4da-ff91-497f-a9ab-0f7168775724/page/doms_aviser_page%3Auuid%3A176386f9-d8dc-4b6f-9fb8-6311101cc918 mandag d. 20. dec. 1880}}
 
  
[[Kategori:Decemberstormen 1880]]
+
[[kategori:Decemberstormen 1880‎]]
[[Kategori:Jyllands Vestkyst]]
+
[[kategori:Søfart i Nordsøen]]
[[Kategori:Ringkøbing Amt]]
+
[[kategori:Ringkøbing Amt]]
[[Kategori:Thisted Amt]]
+
[[kategori:Thisted Amt]]
 +
[[kategori:Stranding]]

Bemærk venligst at alle bidrag til Ribewiki kan bearbejdes, ændres eller slettes af andre brugere. Læg ingen tekster ind, hvis du ikke kan acceptere at disse kan ændres.

Du bekræfter hermed også, at du selv har skrevet denne tekst eller kopieret den fra en fri kilde (se Ribewiki:Ophavsret for detaljer). OVERFØR IKKE OPHAVSRETSLIGT BESKYTTET INDHOLD UDEN TILLADELSE!

Afbryd Hjælp til redigering (åbner i et nyt vindue)

Skabelon der er brugt på denne side: