Samlingen arver gammelt bord

Version fra 18. feb 2024, 09:21 af Tdn70 (diskussion | bidrag) Tdn70 (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med " Fremstillet af tidligere ripenser i Amerika Den antikvariske samling i Ribe har netop fået testamenteret et gammelt bord, som en tidligere ripenser har fremstillet i Am...")
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning


Fremstillet af tidligere ripenser i Amerika


Den antikvariske samling i Ribe har netop fået testamenteret et gammelt bord, som en tidligere ripenser har fremstillet i Amerika i 1932. Bordet er kommet til Danmark med fly og er altså lige kommet til Ribe, hvor det vil blive indlemmet i den antikvariske samling.


Testamenteringen er kommet i stand efter at en søn af den tidligere Ribe-borger, Frank Simmonsen Jr., har henvendt sig til den danske ambassade i Washington for at høre, om danske museer skulle være interesserede i de gamle stykker møbelhåndværk, som Frank Simmonson har efterladt sig. I den forbindelse var den antikvariske samling naturligvis stærkt inde i billedet netop på grund af tilhørsforholdet til Ribe.


Frank Simmonsen Senior blev født på en gård udenfor Ribe i 1852, og kom som ung i lære som møbelsnedker i Ribe-området.


Via England kom han derefter til USA, hvor han ret hurtigt satte kursen mod vest for at søge efter guld. Simmonsen boede først i South Dakota nogle år, inden han flyttede til Minneapolis, hvor han giftede sig og åbnede et snedkerværksted med fremstilling af møbler.


Frank Simmonsen specialiserede sig i at fremstille møbler med indlagt træ, og det bærer bordet, som samlingen nu har fået, også præg af. Hovedtræsorten er palisander, men selve bordpladen rummer et væld af sjældne, indlagte træsorter, og den håndværksmæssige udførelse er fornem.


Møblet kan ikke henregnes til nogen bestemt stilart men er præget af flere forskellige genrer, som blev dyrket i slutningen af forrige århundrede, såsom barok, gotik og renæssance. Møblet hører med et dansk udtryk nærmest til klunketiden omkring Christian d. 8.s tid.


Bodil Bencard har i øvrigt planer om at lave en mere permanent udstilling af materiale fra den store udvandringstid omkring århundredskiftet. I den forbindelse vil det store materiale om dansk-amerikaneren Jacob A. Riis, være af væsentlig betydning.