Forskel mellem versioner af "Chilean Reefer 16. marts 1941 Vestlige Nordatlant"

Skift til: navigering, søgning
 
m
Linje 10: Linje 10:
 
| ms=C-C.pdf
 
| ms=C-C.pdf
 
| wrs=135703
 
| wrs=135703
 +
| {{gpss|6|46|13|-44|45}}
 
| ben=Chant%205%20to%20Chilean%20Reefer.html#Chilean_Reefer
 
| ben=Chant%205%20to%20Chilean%20Reefer.html#Chilean_Reefer
 
| lon=chilean+reefer
 
| lon=chilean+reefer
| død=ca. 7 (2 {{d}}) ♥ 30
+
| død=7 (1 {{d}}) [http://wrecksite.eu/peopleView.aspx?CpZxWOqgoeR7d3TSIjhAdQ== ☹] ♥ 30
 
}}
 
}}
[[J. Lauritzen]]-[[motorskib|motor]][[køleskib]]et Chilean Reefer beslaglagdes i Singapore af [[Ministry of War Transport]] og var på vej fra [[Newcastle upon Tyne|Newcastle]] til [[St. John's]] eller [[Saint John]] i [[New Brunswick]] lastet med [[stykgods]], da den 16. marts 1941 sænkedes af den tyske slagkrydser [[Gneisenau]].
+
[[J. Lauritzen]]-[[motorskib|motor]][[køleskib]]et Chilean Reefer befandt sig ved besættelsen af Danmark i det [[Indiske Ocean]] og var på vej mod [[New Zealand]] i [[ballast]], da kaptajn Anton Knudsen natten til den 17. april 1940 søgte neutral havn i [[Padang]] i [[Sumatra]], men imidlertid blev opgragt af et britisk flådeskib og beordret til [[Penang]] i [[Malaysia]] og videre til [[Singapore]], hvor det ankom 22. april.
 +
Skibet blev ved dom af 9. maj 1940 rekvisioneret af [[Ministry of War Transport]] og overdraget til [[Blue Funnel Line]] i [[Liverpool]].
 +
 
 +
En stor del af den danske besætning kom senere i detentionslejr i Sydafrika og afløstes af en ny under ledelse af kaptajn Thomas Bell.
 +
 
 +
Skibet afsejlede med besætning bestående af 18 briter, 12 danskere og 6 kinesere i kabyssen, fra [[Newcastle upon Tyne|Newcastle]] via fra [[Loch Ewe]] 3. marts 1941 mod [[Saint John]] i [[New Brunswick]] (eller [[St. John's]] på [[Newfoundland]]) lastet med [[stykgods]] og befandt sig 15. marts i den [[vestlige Nordatlant]] agterud for sin konvoj, da det i radioen advaredes om fjendtlige flådefartøjer.
 +
Den 16. marts kl. 17 sigtede på en position 200 sømil øst for [[Cape Race Lighthouse|Cape Race]] på [[Newfoundland]] 12 sømil forude et krigsskib og der vendtes om, men 10 minutter senere affyredes fra den tyske [[slagkrydser]] [[Gneisenau]] kanonskud som satte skibet i brand og efter 82 skud sank det.
 +
 
 +
I mellemtiden var bådene sat på vandet, men styrbords redningsbåd kæntrede under udsætningen og de ombordværende faldt i søen.
 +
1 mand reddede sig atter op i båden sammen med 2 mand, der havde været beskæftiget med affiring af den.
 +
De blev ca. ½ time senere optaget af krigsskibet og senere landsat i [[Brest]].
 +
De blev i juli 1941 frigivet fra [[krigsfange]]nskab.
 +
 
 +
Det britiske [[slagskib]] [[HMS Rodney (29)|HMS Rodney]] tilkaldtes på radioen og optog forfølgelse af [[Gneisenau]], men opgav hurtigt og vendte om for kl. 19.30 at opsamle de 27 øvrige overlevende i redningsflåderne og bagbords redningsbåd. De landsattes på Island.
 +
Blandt de vistnok 7 savnede og omkomne var ungmanden Peter Ryberg Hjorth fra [[Brørup]].
 +
 
 +
[[Gneisenau]] var i dok i [[Kiel]], da det 26. februar 1942 ødelagdes under et allieret bombeangreb, så forskibet udbrændte og mange omkom.
 +
Det repareredes nødtørftigt og anvendtes som blokskib ved [[Gdynia]], hvor det 23. marts 1945 sænkedes.
 +
Ved ophugningen af vraget kom kanontårnene til genanvendelse ved kanonstillingen Grådyb på [[Fanø]], som sammen med [[Tirpitz-stillingen]] vogtede indsejlingen til [[Esbjerg Havn]] og disse kanoner er siden flyttet til [[Stevnsfortet]].
  
[[Gneisenau]] var i dok i Kiel, da det ødelagdes under et allieret bombeangreb, så forskibet udbrændte.
 
Ved ophugningen af vraget kom kanontårnene til genanvendelse ved kanonstillingen Grådyb på Fanø, som sammen med [[Tirpitz-stillingen]] vogtede indsejlingen til [[Esbjerg Havn]] og disse kanoner er siden flyttet til [[Stevnsfortet]].
 
 
{{r|bog}}
 
{{r|bog}}
 
* [http://mfs.dk/wp-content/uploads/2016/06/2001CHILEANREEFERskorteliv85-96.pdf Chilean Reefer's korte liv 1936-1941], af Christian Lund (2001)
 
* [http://mfs.dk/wp-content/uploads/2016/06/2001CHILEANREEFERskorteliv85-96.pdf Chilean Reefer's korte liv 1936-1941], af Christian Lund (2001)

Versionen fra 15. jun 2018, 19:43

16. marts 1941 Chilean Reefer

J. Lauritzen-motorkøleskibet Chilean Reefer befandt sig ved besættelsen af Danmark i det Indiske Ocean og var på vej mod New Zealand i ballast, da kaptajn Anton Knudsen natten til den 17. april 1940 søgte neutral havn i Padang i Sumatra, men imidlertid blev opgragt af et britisk flådeskib og beordret til Penang i Malaysia og videre til Singapore, hvor det ankom 22. april. Skibet blev ved dom af 9. maj 1940 rekvisioneret af Ministry of War Transport og overdraget til Blue Funnel Line i Liverpool.

En stor del af den danske besætning kom senere i detentionslejr i Sydafrika og afløstes af en ny under ledelse af kaptajn Thomas Bell.

Skibet afsejlede med besætning bestående af 18 briter, 12 danskere og 6 kinesere i kabyssen, fra Newcastle via fra Loch Ewe 3. marts 1941 mod Saint John i New Brunswick (eller St. John'sNewfoundland) lastet med stykgods og befandt sig 15. marts i den vestlige Nordatlant agterud for sin konvoj, da det i radioen advaredes om fjendtlige flådefartøjer. Den 16. marts kl. 17 sigtede på en position 200 sømil øst for Cape RaceNewfoundland 12 sømil forude et krigsskib og der vendtes om, men 10 minutter senere affyredes fra den tyske slagkrydser Gneisenau kanonskud som satte skibet i brand og efter 82 skud sank det.

I mellemtiden var bådene sat på vandet, men styrbords redningsbåd kæntrede under udsætningen og de ombordværende faldt i søen. 1 mand reddede sig atter op i båden sammen med 2 mand, der havde været beskæftiget med affiring af den. De blev ca. ½ time senere optaget af krigsskibet og senere landsat i Brest. De blev i juli 1941 frigivet fra krigsfangenskab.

Det britiske slagskib HMS Rodney tilkaldtes på radioen og optog forfølgelse af Gneisenau, men opgav hurtigt og vendte om for kl. 19.30 at opsamle de 27 øvrige overlevende i redningsflåderne og bagbords redningsbåd. De landsattes på Island. Blandt de vistnok 7 savnede og omkomne var ungmanden Peter Ryberg Hjorth fra Brørup.

Gneisenau var i dok i Kiel, da det 26. februar 1942 ødelagdes under et allieret bombeangreb, så forskibet udbrændte og mange omkom. Det repareredes nødtørftigt og anvendtes som blokskib ved Gdynia, hvor det 23. marts 1945 sænkedes. Ved ophugningen af vraget kom kanontårnene til genanvendelse ved kanonstillingen Grådyb på Fanø, som sammen med Tirpitz-stillingen vogtede indsejlingen til Esbjerg Havn og disse kanoner er siden flyttet til Stevnsfortet.

Bog