1913 Vedtægt for Ribe Kommunes pensionsfond

Skift til: navigering, søgning
§ 1.

For de under Ribe Kommune ansatte bestillingsmænd med undtagelse af skolernes lærerpersonale oprettes en pensionsfond, der er garanteret af byrådet og bestyres af dettes udvalg for kasse- og regnskabsvæsenet. Dens midler frugtbargøres efter byrådets bestemmelse. Regnskabet aflægges af kæmneren i forbindelse med det årlige kæmnerregnskab og revideres sammen med dette.

De bestillingsmænd, der skulle være medlemmer af pensionsfonden, erholde pålæg herom af byrådet ved deres ansættelse.

§ 2.

Pensionsfondens indtægter består af:

  1. Et årligt indskud af 5 % af hvert medlems faste løn, personligt tillæg indbefattet, samt for fribolig, uniform, lys og brændsel, hvis værdi i hvert enkelt tilfælde ansættes af byrådet. Værdien af fribolig anslås til 20 % af den faste årsløn og værdien af fribrændsel til 5 % dette indskud tilbageholdes ved hver udbetaling af løn og indbetales i fonden.
  2. Et til medlemmernes indskud svarende tilskud fra kæmnerkassen, der indbetales ved hvert kvartals udløb;.
  3. Renterne af fondens kapital.

Kæmnerkassens tilskud kan dog af byrådet forhøjes, nedsættes eller helt inddrages, såfremt fondens status måtte foranledige det.

§ 3.

Ret til pension indtræder for det medlem, der efter 10 års fast tjeneste i kommunen afskediges på grund af alder, svagelighed eller anden årsag, der af byrådet skønnes at være vedkommende utilregnelig.

Pensionen udbetales på kæmnerkontoret med 1/12 forud for hver måned, og den kan ikke bortgives, sælges, pantsættes eller gøres til genstand for arrest, udlæg eller udpantning.

Den tjenestetid, der ligger forud for vedkommendes fyldte 25 år, medregnes hverken til at udbringe ovennævnte 10 år eller til de i § 4 nævnte år, der bestemmer pensionens forhold til lønningen, men der erlægges ej heller noget bidrag til pensionsfonden af vedkommende i det pågældende tidsrum.

§ 4.

Pensionen beregnes efter gennemsnitsbeløbet for de sidste 5 år før afskedigelsen af den samme løn som den, hvoraf indskud efter § 2 er beregnet, således at:

fra 10 til 13 års tjeneste giver 3/10 af gennemsnitsbeløbet i pension,
fra 13 til 16 års tjeneste giver 4/10 af gennemsnitsbeløbet i pension,
fra 16 til 20 års tjeneste giver 5/10 af gennemsnitsbeløbet i pension,

og hvert følgende års tjeneste giver 1/60 af gennemsnitsbeløbet mere i pension, dog at denne ikke kan overstige ⅔ af gennemsnitslønnen.

Hvis nogen funktionær ved udførelsen af kommunens arbejde kommer således til skade, at han må afskediges, bliver han straks pensionsberettiget, selv om han ikke opfylder betingelserne efter § 3, 1. stk. Pensionen skal i så tilfælde udgøre 3/10 af gennemsnitslønnen i de sidste 5 år eller, såfremt vedkommende ikke har tjent så længe, da af den tid, han har tjent. Er pågældende funktionær ikke alene ude af stand til at udføre sin kommunale gerning, men ved den ham tilføjede skade bliver fuldstændig uarbejdsdygtig, erholder han den højeste pension (⅔ af den pensionsberettigede indtægt).

Byrådet kan dog under særlige omstændigheder forhøje pensionen indtil ⅔ af gennemsnitslønnen. For så vidt der tilkommer nogen af de i nærværende vedtægt omhandlede funktionærer, deres enker eller øvrige efterladte noget krav efter lov nr. 4 af 7. januar 1898 eller efter lov nr. 151 af 27. maj 1908, skulle bestemmelserne I vedtægten dog kun finde anvendelse, såfremt de pågældende ikke fremsætte fordringydelse efter bemeldte lov.

§ 5.

Fratræder en funktionær efter eget ønske en stilling (eller afskediges af andre grunde end alder og svagelighed), er han berettiget til at få sit indskud tilbagebetalt, dog uden renter.

Afgår en funktionær ved døden, forinden han har tjent 10 år, udbetales hans hele indskud uden renter til enken eller, hvis hun også er død, efter byrådets bestemmelse til hans efterladte børn. Efterlader han sig hverken enke eller børn, tilfalder hans indskud pensionsfonden.

Den bestillingsmand, hvis bestilling nedlægges, er pligtig til at overtage anden passende tjeneste i kommunen uden indtægtsformindskelse, når han er tjenstdygtig dertil. Er han uvillig hertil, mister han sin pensionsret. I ethvert tilfælde, hvor en funktionær går over fra en stilling til en anden, bestemme det, med hvilken anciennitet, han er medlem af pensionsfonden.

§ 6.

Hvis en pensioneret funktionær igen ansættes i kommunens, i statens eller i en anden kommunes tjeneste, ophører pensionen fra den dag, den ny stilling tiltrædes, for så vidt den løn, han erhverver i sit ny embede er lig med eller større end pensionen, og nedsættes forholdsvis, når lønnen er mindre. Fratræder han igen den ny stilling uden pension, er han berettiget til atter at oppebære sin tidligere pension.

§ 7.

Pensionen bortfalder:

  1. Når den pensionerede uden byrådets samtykke tager fast ophold i udlandet,
  2. Uden bevist lovlig forhindring undlader at hæve pensionen i fulde 18 måneder,
  3. Overbevises om at have gjort sig skyldig i en i den offentlige mening vanærende handling, når ugift kvinde indgår ægteskab.

Ethvert pensionsbeløb, der ikke er hævet senest i år efter forfaldsdag, tilfalder pensionsfonden.

§ 8.

Enker efter medlemmer, der have opnået pensionsret eller nyde pension, have ret til pension, der beregnes til halvdelen af den pension, som manden vilde have opnået på det tidspunkt, dødsfaldet indtræffer.

Er ægteskabet indgået efter mandens fyldte 60 år eller på dødslejet eller efter mandens afskedigelse med pension, har enken ingen ret til pension.

En separeret eller fraskilt hustru har heller ikke ret til pension.

Enkepensionen ophører foruden i de under § 7 anførte tilfælde tillige, når enken indgår nyt ægteskab.

Den manden tillagte pension udbetales enken for den måned, der følger efter den måned, i hvilken manden er død. Derefter udbetales den hende selv tilkommende pension.

§ 9.

Efterlader en funktionær, der har opnået pensionsret eller nyder pension, sig uforsørgede, moderløse børn, bestemmer byrådet, om og hvor meget der kan tilstås dem i understøttelse af fonden.

§ 10.

Byrådet forbeholder sig til enhver tid at kunne foretage ændringer i denne vedtægt, dog med forbehold af Indenrigsministeriets approbation. Sådanne ændringer have dog ingen virkning med hensyn til de medlemmer, der allerede have gjort indskud efter disse regler.

Opstår der tvivl om anvendelse eller forståelse af denne vedtægt, afgør byrådet sagen, men vedkommende kan, hvis han ikke er tilfreds med denne afgørelse, indanke sagen for Indenrigsministeriet.

Byrådet kan tillade, at embeds- og bestillingsmænd, der er ansatte ved institutioner, der drives i forbindelse med amter eller andre kommuner, kunne blive medlemmer af pensionsfonden, imod at der ydes et tilsvarende tilskud fra de pågældende institutioner.

§ 11.

De ved vedtægtens ikrafttræden ansatte embeds- og bestillingsmænd har frit valg, om de vil yde til pensionsfonden eller ikke, men hvis de vælger ikke at yde Indskud, fraskriver de sig enhver ret til pension; valg må træffes inden vedtægtens ikrafttræden. Enhver af dem, der vælger at yde indskud, kan forøge sin pensions anciennitet ved at yde et yderligere årligt indskud af 2½ % af lønningen, således at hans anciennitet forøges med 1 år for hvert år, han har svaret dette ekstraordinære tilskud, dog at ancienniteten aldrig kan blive større end den virkelige tjenestetid. Der regnes her kun med fulde år. Ancienniteten bliver lig med tjenestetiden efter vedtægtens ikrafttræden for deres vedkommende, som ikke betaler forhøjet indskud. Ingen kan udenfor det i § 4, 2, stk., nævnte tilfælde opnå pension af pensionsfonden, før han har opnået 10 års pensions-anciennitet efter bestemmelserne i denne paragraf. Den, som afgår, forinden pensions-anciennitet er opnået, får sine indskud tilbage efter reglerne i § 5.

§ 12.

Denne vedtægt træder i kraft den 1. oktober d. år.

Således vedtaget af Ribe Byråd i dets møde den 26. marts 1913.

Bruun Bodil Høyer J. Daugaard Peters
C. Rosenstand Niels Hansen C. N. Termansen
J. P. Gram Henrik Jensen A. Jepsen L. Rasmussen

I henhold til § i lov om købstadkommunernes styrelse m.v. af 26. maj 1868 stadfæstes foranstående vedtægt for Ribe Kommunes pensionsfond, dog således, at ordene »af kæmneren» i vedtægtens § 1, 1. stykke udgår.

Indenrigsministeriet, den 2. juli 1913.

P. m. v. H. Vedel
(Fr. Martensen Larsen)