Ajax 25. dec. 1917 Bretagne

Skift til: navigering, søgning

25. dec. 1917 Ajax[redigér]

Dampskibet Ajax var lastet med jernmalm og afsejlede 22. december 1917 med kaptajn Christen C. Krog i konvoj fra Bilbao mod Cardiff i Wales, men ud for Quimper i det sydvestlige Bretagne blev skibet 25. december kl. 2.40 torpederet i maskinrummet, så kedlen straks efter eksploderede og det sank efter ½ minut. Der blev ikke set nogen ubåd, men torpederingen skyldtes den tyske ubåd U 104 (Bernis).

Af den 15 mand besætning menes den vagthavende maskinmester og fyrbøder at være blevet dræbt ved eksplosionen og de 2 øvrige maskinmestre at være omkomne i deres køjer. Kaptajn Krog kom ud af sit bestiklukaf og sammenkaldte besætningen, men gik ind igen, formentlig for at hente skibspapirerne og blev ikke set igen. Ligeledes blev udkigsmand Erichsen formentlig suget ned med skibet.

På en flåde eller stærkt beskadiget båd reddede hovmester Petersen sig og han fik selskab af 1. styrmand Nielsen og en matros, der var gået ned med skibet, men var kommet fri og svømmede hen til flåden. De nåede hen til den vandfyldte bagbord redningsbåd, som var blevet affiret og hvis liner 1. styrmanden under sænkningen var løbet hen for at kappe. Fra båden bjærgedes en overlevende matros.

Flåden forblev på ulykkesstedet en times tid, men i måneskinnet sås ikke tegn på flere overlevende, heller ikke i en anden båd og i skibsjollen, som drev forbi. Det lykkedes heller ikke at fange opmærksomhed fra nogen af de andre skibe i konvojen, der forsvandt, hvorefter de 4 overlevende søgte ind til Bretagnes kyst og ved 7-tiden indkom til fiskerlejet Penhors ved Pouldreuzic.